Puig-reig escull diumenge la primera alcaldessa del municipi

Elisabet Teixidor i Eva Serra aspiren a liderar el consistori naturalitzant el fet que, guanyi qui guanyi, marcarà un punt en la participació de les dones en la política local

26 de maig del 2023
Actualitzat a les 17:18h
Elisabet Teixidor i Eva Serra, candidates a l'alcaldia de Puig-reig
Elisabet Teixidor i Eva Serra, candidates a l'alcaldia de Puig-reig | Cedida
Puig-reig es troba ja immers en la celebració de la Festa Major. Ara bé, com a la resta de municipis, haurà de fer una pausa el diumenge per escollir els protagonistes del pròxim mandat a l'Ajuntament, dipositant el seu vot a les eleccions municipals d'aquest 28 de maig. Els veïns i veïnes podran escollir entre dues opcions: Amb Tu Fem Puig-reig (ERC) i Avancem Junts (Junts). Ara bé, passi el que passi, Puig-reig proclamarà el 17 de juny la primera alcaldessa del municipi, ja que les dues candidatures porten una dona de cap de llista: Elisabet Teixidor  i Eva Serra.
 

La revàlida republicana

Elisabet Teixidor pren el relleu de Josep Maria Altarriba al capdavant del projecte republicà que, d'ençà del 2015, encapçala el consistori de Puig-reig. L'alcaldable ha estat regidora d'Educació, Medi ambient, Sostenibilitat, Recursos humans i Turisme, i entoma el repte de revalidar l'alcaldia d'ERC amb alguns dels membres que, com ella, repeteixen a la llista, i també cares noves. "Ha estat una campanya intensa, i tot i que no és la primera, he tingut tot un món per descobrir sent la número u", reconeix Teixidor.

La republicana assegura que, quan va acceptar la proposta de formar part de la candidatura fa quatre anys, s'ho va prendre com "una experiència" per aquell mandat, i que "mai hauria imaginat que, quatre anys després, seria jo la cap de llista". "Hem passat èpoques complicades, però ho compensen totes les vivències positives", assenyala Teixidor, que confessa que, "em va costar un temps decidir-me, el bon rotllo amb els companys em van acabar de donar l'empenta que necessitava per fer el pas".

Amb tot, Amb Tu Fem Puig-reig s'emplaça a un projecte de continuació amb la tasca engegada fa vuit anys, en matèries com les energies renovables, apostant també per l'automatització dels sistemes d'il·luminació i climatització dels edificis públics. També volen fer èmfasi en l'urbanisme, incidint que "a Puig-reig li toca embellir-se" i amb la voluntat de "millorar la relació entre vianant i conductors al poble". A més gran escala, Teixidor assenyala els deures pendents pel que fa als equipaments, exposant que "toca remodelar el pavelló", que cal construir "un espai cultural més gran" i també pensen en un coworking a la Torre Nova de Cal Pons. El seu programa conté un total d'11 accions o eixos d'actuació principal, i en darrera instància, cal destacar les iniciatives previstes en matèria d'Habitatge: començant per la creació d'una regidoria específica, impulsar ajuts a l'emancipació dels joves i generant oferta de pisos públics.
 

L'alternativa turquesa

Eva Serra també ha estat una de les cares presents al consistori de Puig-reig aquest darrer mandat i l'anterior. Com la seva rival, considera que la campanya ha estat "dura i intensa", i assevera que ha fet "un esforç faraònic" per atreure l'electorat. En els darrers comicis, va ocupar el quart lloc de la llista encapçalada per Araceli Esquerra, i malgrat que aleshores no es plantegés ser la pròxima alcaldable de la formació, sí que li picava el cuc, ja que "sabia que acabaria fent el pas".

Avancem Junts té com a principal afany "poder governar per a tothom" i ser "propers i accessibles". I, pel que fa a l'acció de govern, plantegen "començar per les coses petites, com tenir un poble més net, endreçat i cuidat" per tal de "satisfer els veïns i veïnes". Pel que fa a iniciatives a mitjà termini, Serra assenyala que a Puig-reig li manca un espai polivalent que pugui servir per "ampliar l'oferta de lleure".

La candidatura també posa l'accent en els joves, amb la finalitat de "reverit el fet que la població envelleix". Per aquest motiu, confirma que treballaran per retenir el jovent "donant suport per l'habitatge". En darrera instància, Serra destaca "un somni que fa anys que tenim" i que volen posar fil a l'agulla en aquest mandat: "connectar tot el municipi a través d'una via blava que ressegueixi l'antic traçat del tren". Finalment, altres de les accions que conformen el programa de la formació turquesa (dividit en quatre eixos: participació, benestar, entorn i progrés), són la millora del camp de futbol i la zona esportiva, reubicar les parades de bus del carrer Llobregat i instal·lar-hi marquesines, i impulsar l'emprenedoria local.
 

Normalitzar les dones en la política

Més enllà de les diferències polítiques d'una proposta i altra, el que és una evidència és que un altre municipi de la comarca farà un pas per la igualtat, proclamant la primera alcaldessa. Ambdues entomen aquest succés amb naturalitat, i celebren que sigui un punt i a part en la relació entre les dones i la política local. "Que les dues candidates siguem dones només fa que normalitzar aquesta realitat a Puig-reig", detalla Teixidor, que valora que "potser sí que ja tocava". Per la seva banda, Serra comparteix que "ser alcaldessa serà un orgull, però com a persona que s'estima el seu poble", tot i que puntualitza que "malauradament, que una dona entomi aquest repte encara és un titular". 

Sigui com sigui, l'alcaldable d'Avancem Junts assenyala que el nou mandat serà "un punt d'inflexió en les generacions que venen darrere" i ajudarà a interessar-se per la política a les noies. A més, la candidata republicana assegura que la resposta del conjunt del municipi ha estat molt bona.