La Patum 2023 arriba amb més pressupost, inclusió i actes paral·lels

L'Ajuntament de Berga celebra la tornada de la Fundació la Llar a la plaça Sant Pere i convida a l'entitat a quedar-s'hi "si així ho volen"

25 de maig del 2023
Actualitzat a les 14:52h
Ivan Sànchez i Marta Planas, en acabar la presentació dels actes de Patum 2023
Ivan Sànchez i Marta Planas, en acabar la presentació dels actes de Patum 2023 | Lídia López
L'Ajuntament de Berga treballa per acabar d'enllestir els últims serrells de La Patum 2023. Malgrat que enguany no se celebra cap aniversari ni es commemora cap data rellevant, el consistori destaca que la festa compta amb el pressupost més elevat de la història, cosa que contirubeix que els actes paral·lels puguin créixer i consolidar-se. D'altra banda, tal com ha destacat l'alcalde i regidor de Patum, Ivan Sànchez, després d'esdevenir referents en la lluita contra les violències masclistes i la promoció del consum responsable d'alcohol, la festa fa un pas més per esdevenir també més inclusiva, oferint a la Fundació la Llar que traslladi la seva Patum a la plaça, aquest any i tots els que vulguin.

I és que, una de les novetats d'aquest 2023 és precisament que, amb motiu del 50è aniversari de la Fundació, els usuaris i usuàries de, els responsables i familiars, tornen a  la plaça Sant Pere per desenvolupar la seva Patum. Anteriorment, amb motiu dels 25 anys, també van celebrar aquesta edició especial, sortint del pati de l'Escola Santa Maria de Queralt, que habitualment és escenari de la representació. Ara bé, l'Ajuntament de Berga obre la porta a què, si així ho desitgen, es quedin a la plaça. "Estem contents que tornin i ens agradaria que es quedessin, però ho han de decidir ells", ha destacat Sànchez, que ha emfatitzat que "entre tots, hem d'aconseguir que se sentin a gust i còmodes", ja que "és la seva Patum i han de poder-la gaudir i participar". 

D'aquesta manera, la Patum guanya una jornada, i malgrat que l'inici tradicional de la festa sigui amb el repicar de la campana a les 12.00 del migdia del dimecres, aquest 2023 hi haurà un primer començament el dimarts, 6 de juny, a les 18.30 hores amb aquesta Patum d'aniversari de la Fundació la Llar. A més, com a la resta de Patums a la plaça, hi haurà presència d'autoritats, amb l'assistència ja confirmada del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano.

Amb tot, des del consistori esperen que aquest pas sigui un més en el camí de la festa per "esdevenir un exemple d'inclusió", segons ha assenyalat l'alcalde, que tot i reconèixer que les característiques de la festa fan que no pugui ser 100% accessible, sí que vetllaran per millorar tot el que sigui possible per tal que cada vegada ho sigui una mica més. Cal recordar que ja s'implementen accions per permetre l'accessibilitat, com l'espai reservat a persones amb mobilitat reduïda o l'emissió de programes escrits en braille.
 

Més finançament i actes en paral·lel

Pel que fa als detalls de la celebració de la festa, i segons ha exposat la tècnica de Festes del consistori berguedà, Marta Planas, la festa compta enguany amb un pressupost global de 455.000 euros, dels quals l'Ajuntament en posa 330.000 i la Generalitat 125.000, després d'incrementar un 25% enguany la partida promesa des de l'any passat i al llarg de quatre. Aquesta xifra permet al consistori "estar tranquil" pel que fa als comptes, ja que segons l'alcalde "La Patum està coberta de sobres".

Ara bé, "com més finançament hi hagi, més coses podrem fer", ha evidenciat Sànchez, després de puntualitzar que aquest 2023, el programa d'actes paral·lel ja s'ha vist incrementat. D'una banda, l'Ajuntament ha tornat a programar l'Espai Cultura amb els concerts a la plaça Cim d'Estela, canviant aspectes programàtics per tal d'arribar a una entesa amb els veïns i la residència de la zona i que no es repeteixi el revés judicial que, l'any passat, va obligar a suspendre les actuacions a última hora. També repeteix la iniciativa dels food trucks de productes berguedans a la zona del passeig, espai que es consolida i que aspira a créixer de cara l'any vinent.

Una de les novetats en l'agenda de Patum és l'exposició La Patum de tothom, que se situarà al Museu Comarcal de Berga i que es divideix en tres parts: l'explicació dels actes de la festa, l'experiència immersiva amb ulleres virtuals i una mostra de peces tèxtil poc conegudes, segons ha relatat Planas. Així mateix, també es mantenen les iniciatives de Patumaigua, per promoure la hidratació i el consum d'aigua en detriment de l'alcohol (també es mantenen les barres de còctels sense alcohol) i els Punts Lila que se situaran a l'inici del Vall i a l'Espai Cultura. Finalment, es tornarà a celebrar la Diada Castellera en coincidència amb Els Quatre Fuets (4 de juny), el dia 3 de juny es durà a terme el concert del Memorial Ricard Cuadra, i continua a la venda la samarreta oficial de La Patum, que segons Sànchez, ja se n'han venut vora d'un miler.

Pel que fa al dispositiu de seguretat, es manté el format de l'any passat, que va ser reforçat pel fet de ser La Patum de la represa. En total, es desplegaran 18 agents de la Policia Local, 360 dels Mossos d'Esquadra i 200 del servei de seguretat privada. A més, hi haurà diverses unitats del SEM, Bombers, Creu Roja i de la Guàrdia Civil, els quals tenen les competències en matèria d'explosius. En aquest sentit, l'alcalde ha avançat que "hi ha molt bona entesa", tant amb la Generalitat com el Ministeri de Cultura pel que fa a la redacció d'una llei específica per la Patum que permeti conservar la festa i complir amb la normativa, especialment en relació amb el foc. I per aquest motiu, en l'edició de l'any vinentja es podrà comptar amb un magatzem temporal de pirotècnia adequat a la normativa, on cada se situaran els quilos de pólvora necessaris i que diàriament "baixen del Polvorí".

En definitiva, Sànchez ha celebrat la línia que, des del 2017, ha pres la festa per a la seva promoció. Això sí, tenint sempre present la responsabilitat de preservar-la. "L'objectiu i obligació, com a Ajuntament i gent de Berga, és transmetre La Patum a les generacions que venen perquè la festa es continuï fent igual, sempre", ha sentenciat.
 
Arxivat a