ERC planteja lligar l'atenció primària i el teixit comunitari per millorar la salut des de l'àmbit local

Manel Balcells es compromet a continuar millorant el servei a Berga i la comarca, mentre que Moisès Masanas proposa treballar en la disposició de places per a la cura de persones amb malalties mentals amb el Grup Horitzó

22 de maig del 2023
Actualitzat a les 18:53h
Alba Camps, Moisès Masanas i Manel Balcells, el dissabte
Alba Camps, Moisès Masanas i Manel Balcells, el dissabte | Lídia López
La proposta d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Berga per a les eleccions municipals d'enguany incideix en la qüestió de la salut com a punt estratègic de la seva línia d'acció per una Berga Cohesionada. Per aquest motiu, la formació ha convidat aquest cap de setmana al conseller de Salut, Manel Balcells, per tal de compartir la visió de la formació al voltant d'aquesta qüestió, especialment des de la mirada i possibilitats d'actuació que tenen els ajuntaments i l'àmbit municipal. En aquest sentit, el conseller apunta a lligar l'atenció primària amb el teixit comunitari local, a banda de la importància de la prevenció i la promoció per part de totes les administracions públiques.

"És imprescindible crear aquest lligam entre l'atenció primària i la comunitària", assevera Balcells, que destaca el paper dels consistoris per fer-ho possible: "Si la primària recomana fer una mica d'exercici, és l'Ajuntament que ha d'ajudar creant grups comunitaris amb noves figures com fisioterapeutes, nutricionistes o psicòlegs, o garantint la disponibilitat de rutes verdes amb indicatius i mobiliari pel descans. I si prescrivim activitat social, qui ha d'articular els recursos també és l'Ajuntament". A més, el conseller assenyala que la clau que de mica en mica anirà articulant l'atenció sanitària arreu del món és "la prevenció i la promoció".

Però Manel Balcells també va posar l'accent en una altra de les qualitats que el món local, i especialment en l'entorn rural, pot oferir: un envelliment més digne. "A Barcelona, cada dia hi ha algú que mor sol a casa, i això no pot passar en una societat solidària", emfatitza el conseller, que insisteix que "és salut, però no depèn del Departament, sinó que qui té control d'això és l'Ajuntament, en col·laboració amb l'atenció primària".

I, més enllà del teixit comunitari, des d'ERC també posen de manifest la rellevància d'unes polítiques urbanístiques i uns equipaments de qualitat. "He pogut notar l'empremta d'Esquerra en la majoria de llocs on governa", ha assegurat la diputada i membre de la llista d'ERC a Berga, Alba Camps, fent referència, pel que fa a l'urbanisme, a unes voreres més amples i accessibles per millorar-ne el trànsit, o uns carrers ben il·luminats, també en clau feminista. I, sobre equipaments, Camps assevera que "unes instal·lacions esportives de qualitat, amb un accés igualitari per a tothom, també tenen un impacte directe en la salut de les persones". "La visió actual és que la salut no només és la manca de malaltia, sinó que es tracta de viure amb salut i benestar", va sentenciar la diputada fent referència a la declaració Alma Ata (1978).
 

Una atenció millorable, també en salut mental

Sigui com sigui, el conseller de Salut també va fer referència a les responsabilitats del Departament que encapçala, refermant el seu compromís per millorar el servei a Berga i la comarca. En primer lloc, va posar en relleu les obres que s'estan desenvolupant a l'Hospital de Berga o l'actuació a l'Heliport. A més, va destacar la reestructuració de les persones al capdavant del centre i "l'empenta" que aquestes li estan donant.

Ara bé, Balcells apunta que "cal millorar més coses a la Catalunya Central", i va citar possibilitats com "fer més aliances" amb altres institucions, "no perquè els pacients vagin d'aquí a allà, sinó que sigui els professionals els que es mobilitzin", per tal de disminuir "la manca de professionals". També va assenyalar al fet que "a Berga necessitaríem un nou CAP, però de moment, el podem ampliar", i a una altra línia que el Departament està reforçant, que és millorar l'Atenció Domiciliària.

En aquest sentit, el candidat d'ERC a l'alcaldia de Berga, Moisès Masanas, recalca, des de la seva experiència com a alcalde de Saldes, que "reclamem serveis perquè no perdre'ls és important", i recordant a més que la població del Berguedà és força envellida, especialment a l'Alt Berguedà. És per aquest motiu, davant la manca general de professionals de la salut, que Balcells incideix en la necessitat d'empoderar el paper de la infermeria com a prestadors del servei i la importància que els ajuntaments també col·laborin en la seva promoció.

Així mateix, Masanas posa l'accent en la manca d'algunes prestacions en concret, com la manca de places arreu del Berguedà per atendre les persones amb problemes de salut mental. És per aquest motiu que l'alcaldable d'ERC posa sobre la taula la possibilitat de desencallar aquesta problemàtica, en col·laboració amb el Grup Horitzó, amb les instal·lacions de l'actual hotel Berga Parkun cop culmini el litigi d'Inberga Tur. En tot cas, més enllà de propostes concretes, Masanas explica que la voluntat d'Esquerra és trencar amb la tendència pessimista actual que viu la ciutat i recuperar l'autoestima entre tots, posant-se a disposició de tothom per "teixir complicitats per aconseguir coses plegats, sense posar-les en un paper", i reivindicant que "hem vingut a transformar".