L'ACEB reclama a les administracions que deixin de banda «el règim d'acomodament instaurat fa anys»

La patronal se sotmetrà a eleccions per escollir nova junta, si bé l'actual president, Josep Maria Serarols, ja ha anunciat que presentarà una candidatura continuista

09 de maig del 2023
Actualitzat a les 12:59h
Xavier Gual, Josep Maria Serarols i Neus Piniella, fan balanç del mandat.
Xavier Gual, Josep Maria Serarols i Neus Piniella, fan balanç del mandat. | Lídia López
Així com els consistoris se sotmeten aquest mes de maig a les eleccions locals, l'Associació Comarcal Empresaris Berguedà (ACEB) també engega el procediment per renovar la junta directiva. L'actual president, Josep Maria Serarols, ja ha anunciat que es presentarà a la revàlida, en una roda de premsa on ha fet balanç del mandat que ara culmina i on ha lamentat la manca de predisposició dels representants polítics de cara a treballar plegats.

"Estem decebuts amb la manera que s'ha actuat respecte de la Visió ACEB, el nostre full de ruta de mandat, perquè penso que no estàvem plantejant res de l'altre món i els interlocutors públics no han sabut veure que érem allà per sumar", ha valorat Serarols, que ha defensat que "continuem amb la mateixa idea: tot passa per una entesa entre el sector públic i el privat". "La nostra religió és la defensa de la col·laboració publicoprivada, però justament això ha estat el nostre principal cavall de batalla, on hem trobat més dificultats", ha compartit.

El president de l'ACEB ha assenyalat que "quan ens vam embolicar amb el projecte de l'ACEB ens vam marcar l'objectiu de donar un missatge renovador per tal que, com diu el Xavier Gual, fer que passin coses", i per aquest motiu, "hem reforçat les aliances amb les entitats berguedanes i de la Catalunya Central". Ara bé, segons Serarols, "els representants de les administracions no han entomat l'encàrrec amb la mateixa claredat, i per això ens hem vist obligats a prendre posicionament en lloc dels ens públics".

És per tot plegat que des de la patronal reclamen als responsables polítics que siguin escollits en les eleccions del 28 de maig que "trenquin amb aquesta mena de règim d'acomodament instaurat des de fa anys a la comarca", ja que tal com apunten, "a tothom li sembla que les coses estan bé i no és així: no hi ha estratègia", començant per "refundar l'Agència de Desenvolupament del Berguedà per tal que sigui una verdadera eina d'atracció". D'aquesta manera, sentencien que "governi qui governi, i ocupin l'estament que ocupin, li proposarem una col·laboració publicoprivada sincera", a la vegada que insistiran en la seva demanda més habitual: "La nostra reivindicació permanent als interlocutors públics és que siguin facilitadors de l'activitat econòmica". 

Més enllà de l'acció des de la comarca, Xavier Gual, que ja ha anunciat que fa un pas al costat de la junta i no formarà part de la candidatura de continuïtat liderada novament per Serarols, anima als representants polítics que, de cara la nova legislatura, siguin més incisius a l'hora de fer demandes a les institucions públiques superiors, exposant que "sempre hem vist que quan venen polítics de Barcelona, es pengen l'escapulari de partit i es posen darrere. Els demanem que es posin al costat del teixit local per reivindicar als forasters amb poder que facin coses".
 

L'ACEB ha convocat eleccions

Fins al 31 de maig, els associats a la patronal poden presentar la seva candidatura per definir la nova junta directiva. Josep Maria Serarols ha fet públic que optarà a un nou mandat amb una proposta continuista, a excepció de Gual. Si hi ha altres propostes, el dia 12 de juny es durà a terme la votació, però si no hi ha més candidatures, el mateix dia es proclamarà la nova junta en assemblea. En aquest sentit, el president de l'ACEB ha fet balanç d'algunes de les iniciatives que han centrat l'acció de govern de la junta els darrers quatre anys, els quals han estat plenament afectats per la pandèmia del coronavirus.

D'una banda, Serarols s'ha referit a "l'objectiu de rellançar el polígon d'Olvan", i si bé ha reconegut que "no estem en el nivell de satisfacció desitjat, estem contents perquè anem pel bon camí". D'altra banda, ha insistit en la frustració per la resolució del full de ruta de la Visió ACEB, emfatitzant que "hi vam posar moltíssima il·lusió i les coses han anat com han anat, però sense una estratègia clara a curt i mitjà termini no anirem enlloc".

Més enllà d'això, Neus Piniella ha compartit alguns dels assoliments més destacats per part de la junta aquest mandat, com l'impuls de Firhàbitat, la redacció del portfoli comercial de sòl industrial disponible al Berguedà, o la creació de la comissió ACEB Suma i de l’Escola Emprèn+. Així mateix, Piniella ha posat en relleu les 90 noves empreses i professionals autònoms que s'han donat d'alta a l'ACEB els últims quatre anys, les més de 400 ofertes de treball que s'han gestionat des de la patronal, els més de 1.500 treballadors en atur que s'han format, i el miler de persones que han participat en 34 jornades tècniques, webinars i afterwoks empresarials organitzats per l'ACEB.