El Concert de Patum Memorial Ricard Cuadra celebra els 30 anys de la mà del músic berguedà Xavier Guitó

La proposta d'enguany és 'Mutapatum', i promet ser «un espectacle sonor i visual»

Redacció
04 de maig del 2023
Actualitzat a les 10:02h
Imatge d'una edició passada del Concert de Patum Memorial Ricard Cuadra
Imatge d'una edició passada del Concert de Patum Memorial Ricard Cuadra | Cedida
Enguany fa 30 anys del primer concert de música oblidada de La Patum, que es va fer realitat sota la direcció de Ricard Cuadra, amb l'objectiu de dignificar la música de la festa. L'avui dia anomenat Concert de Patum Memorial Ricard Cuadra arriba a la 25a edició i fa un pas més d'investigació i experimentació al voltant de la música de La Patum, comptant amb la col·laboració del músic berguedà Xavier Guitó.

Segons destaquen des de l'organització, els darrers anys, la Banda del Memorial ha experimentat, fusionat, deconstruït i reconstruït l'univers musical de la Patum de la mà d'artistes com Albert Guinovart, la Companyia Elèctrica Dharma, Llibert Fortuny, Manel Camp, Lloll Bertran o Andrea Motis. Això ha permès treballar amb música que va des del folk al jazz, i incorporar instruments de corda, percussions, i fins i tot, acordions.

Aquest 2023, de la mà de Guitó, el Concert de Patum s'endinsarà en la música contemporània, electrònica i electroacústica, amb suport visual, la veu de Roger Mas i els textos de Jordi Cussà. De fet, l'edició d'enguany del Concert també vol servir d'homenatge al poeta i escriptor berguedà, desaparegut el 2021. Batejat com a Mutapatum, el concert enguany promet ser "tot un espectacle sonor i visual", i busca que els espectadors se sentin completament immergits.

Segons expressa el compositor: "Mutapatum és un viatge, una relectura de la Patum en clau de música contemporània, amb i a través del llenguatge electroacústic". En aquest sentit, assenyala, "en la Patum, el paisatge sonor que es genera, més enllà de la necessària música que toca la banda, són també els fuets petant més a prop o més lluny, la remor contínua i els càntics i crits i xiulets de la gent". També formen part d'aquest paisatge "el soroll de les ampolles i llaunes rebregades per terra rodolant entre boscos de cames quan l'alba badalla", i altres elements com "les olors singulars de la vidalba, la pólvora i la suor barrejades, els motors de les màquines que netegen carrers i places, l'impacte visual colorit de les patums i la massa de la gent o l'esquellot de la xica a quatre dits del nas", entre altres.

En definitiva, Mutapatum comptarà amb tot aquest material sonor, amanit amb les creacions visuals de Jordi Plana, els textos de Jordi Cussà revolant sobre la festa i recitats per la veu de Roger Mas, la brillant tenora de Maria Antònia Pujol i Subirà, i la Banda del Memorial, dirigida per Robert Agustina, tractada com un timbre-element més d'aquesta textura sonora. Sergi Vila s'encarregarà del control del so, amb l'acurada sonorització de Jordi Rotés, d'aquesta idea original del projecte, composició i coordinació (a més del piano i un MiniMoog Voyager) de Xavier Guitó.

El XXV Concert de Patum Memorial Ricard Cuadra tindrà lloc el dissabte, 3 de juny, a les 21.30 hores a la plaça Sant Pere de Berga.
 
Arxivat a