Endesa instal·la una nova línia elèctrica per reforçar el servei a Vilada i Borredà

La companyia ha col·locat 32 torres elèctriques per ampliar la capacitat d'electrificació als dos municipis i agilitzar la recuperació del subministrament en cas d'incidències

Redacció
21 d'abril del 2023
Actualitzat a les 12:25h
Un helicòpter i diversos operaris a peu treballen en la instal·lació d'una de les noves torres elèctriques
Un helicòpter i diversos operaris a peu treballen en la instal·lació d'una de les noves torres elèctriques | Endesa
Vilada i Borredà comptaran aviat amb una doble alimentació elèctrica. Així ho ha indicat Endesa, que ha informat està acabant de construir una segona línia de mitjana tensió que alimentarà aquests dos municipis berguedans amb un doble objectiu: reforçar la qualitat i la continuïtat del servei a aquestes poblacions –fins ara s’alimentaven només d’una línia– i ampliar-ne la capacitat d’electrificació, un aspecte clau per accelerar el procés de descarbonització i combatre el canvi climàtic.

La nova línia de distribució elèctrica de 25 kV surt de Mas el Coll, a la carretera C-26, creua la BP-4654 i arriba fins a Les Rovires (al municipi de Santa Maria de Merlès) al llarg de 3,3 quilòmetres de recorregut i 32 torres elèctriques. D’aquesta manera, s’aconsegueix connectar amb una línia ja existent a Borredà que prové de l’embassament de la Baells, i es crea el que tècnicament s’anomena una anella elèctrica.

Aquesta actuació ha suposat una inversió de 300.000 euros que ha estat finançada íntegrament per la companyia, la qual assegura que, en cas d’incidència o d’indisposició d’una de les dues línies, es podrà donar servei als clients afectats per l’altra. És a dir, que permetrà recuperar més ràpidament la potència pels clients. Així, destaquen, la mesura repercuteix no només en una reducció del temps de reposició, sinó en el fet que, en casos de treballs programats o manteniment de la xarxa, no és necessari cap interrupció de subministrament.

D'altra banda, Endesa detalla que, tan bon punt la nova línia entri en servei, es podrà esponjar i repartir les càrregues elèctriques entre les dues infraestructures, de manera que no només servirà com a xarxa de socors davant d’eventuals incidències o puntes de consum, sinó que ampliarà la capacitat de potència dels dos municipis. Així, Vilada i Borredà quedaran més ben preparades per al futur i l’electrificació de les llars, les empreses i les poblacions en general. I és que, segons posen de manifest des de la companyia, si s’aconsegueix electrificar el consum domèstic per a l’any 2030 (amb plaques solars, bombes de calor o aerotèrmia, termòstats intel·ligents, etcètera), les emissions de CO2 a l’Estat espanyol es reduiran en un 90%.

Endesa té previst finalitzar les obres a finals de maig i aquesta mateixa setmana ja s’han acabat de col·locar torres elèctriques mitjançant l’ús d’helicòpter, donada la complicada orografia del terreny. Aquest fet, assenyalen, ajuda a minimitzar l'impacte ambiental dels treballs. La companyia emfatitza que les maniobres que s’han de realitzar són molt acurades, ja que el pilot, amb l’ajuda d’operaris a peu de torre, col·loquen la infraestructura a l’enclavament, que prèviament s’ha deixat a punt per facilitar-ne els treballs. En concret, més de la meitat d’aquests suports (17), s’han col·locat amb l’ajuda de l’aeronau i la resta (15), situats en indrets més accessibles, s’han fet utilitzant camió grua.