Un llibre recull l'obra del fotògraf guardiolenc Joan Ribera i Fornells

El volum recopilatori conté prop de 200 fotografies que permeten conèixer millor la natura, els costums i les tradicions de l'Alt Berguedà i especialment de Guardiola

Redacció
18 d'abril del 2023
Actualitzat a les 20:12h
El Carrilet, al seu pas per Guardiola de Berguedà
El Carrilet, al seu pas per Guardiola de Berguedà | Instagram / @joandecalcinto
Una visió del Berguedà: Joan Ribera i Fornells. Aquest és el títol del llibre que es presenta aquest dissabte, 22 d’abril, i que recull textos i una selecció de prop de 200 fotografies obra del fotògraf guardiolenc Joan Ribera i Fornells, amb la finalitat d'aproximar la seva obra i figura. Aquesta publicació ha estat possible gràcies al suport del Consell Comarcal del Berguedà, l'Arxiu Històric del Berguedà, l'Ajuntament de Guardiola i la família del desaparegut artista (1921-2005).

El president del Consell Comarcal, ​Josep Lara, ha exposat que "calia un treball com aquest per donar a conèixer l’obra de Joan Ribera". A la vegada, afirma que "suposa la culminació d'un treball constant que s'ha anat fent en aquests anys". En aquesta línia, Lara ha destacat la necessitat "de posar en valor la mirada d'aquest fotògraf", ja que permet conèixer millor la natura, els costums i les tradicions de l'Alt Berguedà i, especialment de Guardiola, d’on era originari.

El llibre s’estructura en diferents parts a través de les quals es traça la biografia i trajectòria professional de Joan Ribera, així com el treball per a la conservació i difusió del seu llegat fotogràfic. Un fons que es troba dipositat a l’Arxiu Comarcal del Berguedà. El llibre recull per quins materials està format, com està treballat i de quina manera s’ajuda al lector a familiaritzar-se amb l’obra fotogràfica de Ribera que s’ha conservat. Tanquen aquesta publicació, reculls específics temàtics de fotografies sobre natura, paisatges berguedans i activitat social berguedana, seguit d’un annex amb els llibres que contenen fotografies seves.

Els autors del recull són Xavier Pedrals, que és membre del Grup de Treball Audiovisual en el projecte NODAC (Norma de Descripció Arxivística de Catalunya); Abel Rubió, que des del 2020 dirigeix l’Arxiu Comarcal del Berguedà, on hi ha dipositat el fons fotogràfic esmentat; i Santi Suso, que és nét del fotògraf. Se n’ha fet una tirada inicial de 1.000 exemplars dels quals 400 seran per la família, el Consell Comarcal del Berguedà i l'Arxiu Comarcal del Berguedà així com l’Ajuntament de Guardiola. Aproximadament, en sortiran a la venda 600 per un preu de 29,95 euros. L'ha editat l'editorial Efadós. La presentació tindrà lloc el dissabte, 22 d’abril, a les 17.30 hores a la llibreria Sense Paraules de Berga.