La Casa de la Patum queda fora del programa d'ajuts Next Generation per a la rehabilitació d'edificis públics

Ivan Sànchez recalca que es tracta d'una resolució provisional i confirma que l'Ajuntament de Berga ja ha enviat un recurs per accedir-hi si altres corporacions renuncien a les seves partides

08 d'abril del 2023
Màscares de ple a l'exposició de la Patum, situada al Convent de Sant Francesc
Màscares de ple a l'exposició de la Patum, situada al Convent de Sant Francesc | Pilar Màrquez Ambròs
El projecte per a la construcció de la Casa de la Patum, el qual contemplava establir-se a l'edifici de l'Ateneu de Berga, s'ha quedat sense el finançament previst provinent dels fons europeus Next Generation. Així s'ha resolt i publicat aquesta setmana per part del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana del govern espanyol, encarregat de concedir els ajuts. En tot cas, des del consistori de la capital no perden l'esperança, ja que tal com ha remarcat l'alcalde, Ivan Sànchez, es tracta d'una resolució provisional, així que encara hi poden haver moviments que facin entrar el projecte berguedà en la llista de beneficiaris.

"Dijous vam signar i enviar el recurs al ministeri", detalla Sànchez, que revela que "la nostra puntuació va quedar relativament a les portes del tall del finançament". Segons l'informe de resolució publicat aquesta setmana, el projecte de la Casa de la Patum ha rebut 47,56 punts, mentre que el darrer dels projectes acceptats, un presentat des del municipi de Gondomar (Pontevedra) n'ha rebut 50,92. Ara bé, entre els dos, hi ha una llarga llista, ja que la sol·licitud berguedana se situa en el número 94 d'expedients no seleccionats com a beneficiaris.

Sigui com sigui, l'alcalde remarca que "és una resolució provisional i no definitiva, així que enviem el recurs amb l'esperança, sempre optimista, de ser escoltats". Algunes de les casuístiques que es podrien donar per tal que el projecte de la Patum escali és que alguns dels seleccionats renunciïn a la seva adjudicació (per exemple, perquè no han rebut el 100% de l'ajut demanat) o que el ministeri pugui augmentar la partida.

En concret, aquesta convocatòria ha comptat amb una dotació de 600 milions d'euros, repartits en 250 milions per a la línia 1 i 350 la línia 2. Berga optava a la línia 2, que donava més marge que la primera per a la implementació de les obres, a comptar fins al 31 de març del 2026. En total, hi ha 181 beneficiaris provisionals i 699 que no, on a més de la Casa de la Patum també s'hi troba un altre projecte de la comarca: la rehabilitació de La Caserna de Gironella per fer-hi pisos i espais socials, presentat per l'Ajuntament de Gironella, i que ha aconseguit 47,25 punts.
 

Dignificar la Patum i fer més accessible Sant Pere

Per la seva banda, el regidor d'Urbanisme, Aleix Serra, ha exposat que la convocatòria estava "molt enfocada a l'estalvi energètic", i per aquest motiu, "alguns projectes s'hi poden adaptar més fàcilment". En el cas de la Casa de la Patum, el qual demanava un ajut de tres milions d'euros per establir-se a l'edifici de l'Ateneu, presentava unes "característiques encotillades" pel fet de ser un immoble no independent. Sigui com sigui, el regidor defensa que "la sol·licitud tenia sentit" i reflexiona que "és evident que era una bona oportunitat, i per això tothom hi va concórrer". "No podem estar satisfets perquè no tenim els recursos, però era una loteria amb pocs números", conclou Serra.

Ara bé, l'equip de govern continuarà "batallant" per fer realitat el projecte, el qual Sànchez remarca que servirà "per dignificar la Patum". Però no només de Patum va la cosa, ja que la iniciativa permet, a la vegada, fer més accessible la part històrica de la ciutat. "A l'Ateneu i l'Escac i han de passar més coses, i per això s'hi contemplava un canvi substancial en l'accessibilitat des de la zona del Vall i la ronda Moreta fins a la plaça Sant Pere", explica l'alcalde fent referència a l'ascensor que es preveu incorporar amb l'obra, a banda de la rehabilitació de l'escala ara ja present al lloc.

"Avui dia, per arribar a la plaça Sant Pere s'ha de fer per les escales de la Presó i la Ribera, i l'opció de més pla és pel carrer Balmes", incideix Sànchez, que emfatitza que el projecte "solucionaria l'aspecte de l'accessibilitat  i permetria unir els dos mons: la Berga més antiga i la més contemporània".

Amb tot, tornant de les vacances de Setmana Santa, el mateix alcalde es desplaçarà a Madrid per reunir-se novament amb el Ministeri de Cultura. El motiu de la trobada serà parlar sobre una llei pròpia per a la Patum, per "protegir-la i blindar-la", en especial respecte de les restriccions previstes en la normativa del foc. Ara bé, amb l'avinentesa de la reunió també es posaran sobre la taula altres aspectes com el finançament de la festa o la implementació de la Casa de la Patum.
 
Arxivat a