L'oposició veu amb bons ulls el pressupost, però hi troba mancances

Junts per Berga celebra el "gir de guió" respecte de "l'objectiu de deute zero", i el PSC lamenta les oportunitats perdudes i el debat inacabat de la Residència i la neteja viària

31 de març del 2023
Actualitzat a les 11:11h
Un instant del ple extraordinari de pressupostos de l'Ajuntament de Berga
Un instant del ple extraordinari de pressupostos de l'Ajuntament de Berga | Lídia López
Ambient de satisfacció i cordialitat en el ple extraordinari per debatre el pressupost per l'any 2023 a Berga. Els comptes de gairebé 22 milions d'euros, dels quals quasi 1,8 es destinen íntegrament a fer inversió han agradat a l'oposició, si bé, van assenyalar, mitjançant les seves intervencions al ple, els elements que hi han trobat a faltar.

Per part de Junts per Berga, Ferrany Aymerich va començar assenyalant les "coses positives" segons el punt de vista del seu grup, i va valorar favorablement el capítol d'inversió, celebrant el projecte de millora de la mobilitat i accessibilitat de la Font del Ros; la portada d'aigua a Queralt; la instal·lació de la gespa al Camp de Futbol Municipal, i l'enderroc d'edificis que "suposen un perill", una acció que va descriure com a "poc vistosa, però que toca per seguretat". De fet, en relació amb el conjunt d'inversions, Aymerich va posar en relleu "el sorprenent gir de guió" i "l'abandonament definitiu de l'objectiu de deute zero", ja que segons tal com va valorar, és necessari per a la ciutat.

Ara bé, des de Junts també van assenyalar els elements que els generaven dubtes o que no compartien. En primer lloc, Aymerich va alertar d'una "previsió d'ingressos força optimista", citant l'exemple de les obres d'accés a l'Hospital de Berga, en les quals es contempla que la resta de la comarca cobreixi la meitat de l'import, o el finançament de les quotes dels Pedregals per a la urbanització de la zona. També va lamentar manca d'iniciativa a l'hora d'adquirir nous immobles al centre, com el convent de les Germanetes, destacant que hauria pogut generar "grans oportunitats per a la ciutat". Així mateix, també va entonar el mea culpa per la "poca transparència" en el traspàs cap a la gestió municipal de la Residència de Sant Bernabé, apuntant que s'hauria d'haver celebrat un ple extraordinari per posar tots els punts sobre la taula, i que no van demanar.

En resposta, el regidor d'Hisenda, Marià Miró, va remarcar que el refinançament de l'ICO per a tenir més múscul financer "no és cap canvi històric, sinó que està escrit al programa electoral del 2019", posant de manifest que després d'una reducció a un ritme de dos milions d'euros per any, en el segon mandat de la CUP i actual legislatura, ja van detallar i han estat demostrant que, "continuant baixant el deute i sense comprometre la ciutat", s'han ampliat els comptes d'inversió. En relació amb l'adquisició d'habitatges, el regidor d'Urbanisme, Aleix Serra, va recordar que el consistori ja té en propietat diferents edificis que s'han de reformar íntegrament, per tant, "em sembla imprudent adquirir coses quan en tenim per rehabilitar", a banda que "no estaria bé exigir als propietaris que mantinguin els seus immobles en bon estat i no fer-ho amb els nostres". Finalment, sobre el finançament de les obres d'accés a l'Hospital, l'alcalde, Ivan Sànchez, va exposar que, tot i que no compta amb un acord signat, ha pogut constatar "el compromís i predisposició màxima", tant del president del Consell Comarcal, Josep Lara, com de la majoria d'alcaldes i alcaldesses dels municipis berguedans.
 

La residència i la neteja viària, els grans oblidats segons el PSC

Al seu torn, el regidor del PSC de Berga, Abel Garcia, també va reconèixer que comparteix "la major part del plantejament en aquest exercici pressupostari", i sobretot, "per les grans inversions, la majoria esperades". No obstant això, va fer èmfasi en les qüestions que no s'han incorporat i que, a parer seu, són d'extrema urgència resoldre. En primer lloc, Garcia va recordar que no s'ha resolt el contracte de la neteja viària, asseverant que ajustar el pressupost a un pla de contractació que no està ben fet resulta irreal, a més d'incidir una vegada més en la necessitat d'actualitzar el servei.

Garcia també es va referir a la Residència, afer que va titllar de "forat negre de la legislatura". "Encara no tenim cap document que marqui el traspàs, així que l'acció esdevé un salt al buit", va reclamar el regidor, que va criticar la manca de transparència de l'equip de govern al voltant de l'afer exclamant que "amb la mentida no es funciona ni es va bé". D'altra banda, i lligant-ho amb la seva responsabilitat al Consell Comarcal, va lamentar que no tirés endavant el projecte de la pista d'atletisme així com el "to barroer" que va fer brollar. Finalment, també va trobar a faltar altres "demandes modestes" presentades al llarg dels mesos i que no s'han tingut en compte, com la instal·lació d'un focus al camp de futbol de la Valldan, l'arranjament dels accessos de l'escola Santa Maria de Queralt o les millores als parcs infantils. Per la seva banda, Serra va precisar que el manteniment als parcs infantils es fa cada setmana, i per la neteja viària, va puntualitzar que els plecs per a la nova contractació estan molt avançats. 

Per tot plegat, Sànchez va concloure que malgrat que l'oposició no votés favorablement, els pressupostos aprovats ahir "són bons per la ciutat" i permetran "actuar els mesos després de les eleccions". "Avui estic content", va celebrar l'alcalde, que va posar en relleu que "amb matisos, sembla que hi estan d’acord que estem davant d'uns bons pressupostos, així que hem d’estar orgullosos". D'aquesta manera, els comptes de l'any 2023 a Berga es van aprovar pels 10 vots a favor dels regidors de la CUP i ERC (equip de govern), el vot en contra del regidor del PSC, i l'abstenció de Junts per Berga, que ahir només comptava amb tres membres del seu grup.
 
Arxivat a