El Monestir de Sant Llorenç arrenca la temporada amb cinc concerts a l'abril

L'espai també acollirà cinc mostres que s'iniciaran aquest mes, amb fotografies, ceràmica i reproduccions de pintures romàniques

Redacció
30 de març del 2023
Yelen Montero i Oriana Kemelmajer Alías
Yelen Montero i Oriana Kemelmajer Alías | Cedida
El Monestir de Sant Llorenç està a punt per reprendre l'activitat. L'inici de la nova temporada serà aquest mes entrant d'abril, concretament, el dissabte 8, amb l'Orquestra de Cambra Terrassa 48. De fet, al llarg del mes vinent, s'han programat cinc concerts i quatre mostres a l'espai, que ja ha avançat "tres cims extraordinaris" en la programació de cara els mesos vinents.

Dirigida des del violí per Quim Térmens. El programa de l'Orquestra de Cambra Terrassa 48 el dia 8 (19.00 hores) proposa dos monuments sonors escrits per a cordes en ple romanticisme: la Suite Holdberg d’Edvard Grieg i les Variacions sobre un tema de Frescobaldi d’Aleksander Tasmann. Unes obres inspirades en personatges antics i els sons que els acompanyaven. I per acabar el concert amb un somriure, una melodia que tothom ha cantat: el feliç aniversari, posada d’una manera genial per Peter Heindrix en les mirades de Bach, Mozart, Haydn, Falla, Brahms, Beethoven, entre altres.

El 15 d'abril, a partir de les 19.00 hores, el Monestir de Sant Llorenç acollirà un recital líric a càrrec de la soprano Yelen Montero i la  pianista  Oriana Kemelmajer Alías. Es tracta d'un duo ple de talent, ja que ambdues  han  estat premiades en concursos nacionals i internacionals. Oferiran peces de Mozart, Puccini, Gounod i altres grans compositors.

El Conservatori de Música dels Pirineus oferirà dues actuacions, corresponents als recitals de final de curs. Seran el 22 d'abril a les 17.30 hores i el 29 a les 10.30. D'entrada lliure, els organitzadors destaquen que "és un privilegi poder contemplar en aquest espai tan emblemàtic els alumnes del Conservatori que enguany es graduen, alhora que copsem el talent musical present i futur dels Pirineus".

El darrer concert de l'abril serà el dia 29, a les 19.00 hores, a càrrec de Cèlia Roca i Xavier Ricarte. Roca és una jove violoncel·lista nascuda a Santpedor. Ha estudiat piano, trombó i ha optat pel violoncel, instrument pel qual aviat ingressarà a un conservatori europeu. L'acompanyarà al piano Ricarte, guanyador de beques importants durant els seus estudis i de diversos premis al llarg de la seva carrera. Concertista arreu del país. Oferiran el repertori en format duet i alguna sorpresa individual, amb peces de compositors com, Popper, Bocherini, Schumann, entre altres.

Paral·lelament, el Monestir de Sant Llorenç també acollirà diferents mostres a partir de l'abril. Des del dia 8, s'hi podran contemplar les peces de ceràmica de Pep Solà Forcada, corresponents a la col·lecció Ceràmica 2019-2022. Entre marges, de Sergi Domingo Cabasés, és un recull de fotografies fetes a la muntanya, en època de desgel, i tenen la virtut de resultar en escenes aparentment reposades, però de naturalesa fugissera. Katia Cabeza de Vaca exposa les fotografies de la seva sèrie Afrodita, inspirades en la deessa grega, que reflexiona sobre l'amor, el renaixement, la contradicció entre la brillantor i l'opacitat...

També exposa Valeria Gallardo, que explora "una de les emocions més primitives que acompanya a l'ésser humà des dels inicis: la por". Voràgine és un treball d'introspecció, que lliga la creació al pla sensorial i instintiu. I ja a partir del 16 d'abril, s'afegirà la mostra Els absis de Sant Quirze de Pedret, ja que el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona ha cedit al Monestir de Sant Llorenç la còpia de les reproduccions que exhibia de les pintures romàniques dels seus absis, i que permetran imaginar com era el monestir ple de pintures.