El Grup de Defensa de la Natura del Berguedà demana la suspensió del Ral·li de la Llana

Els ecologistes al·leguen el perill davant el context de sequera i denuncien que la cursa comporta el confinament dels residents habituals de Malanyeu

Redacció
29 de març del 2023
Actualitzat a les 19:28h
Un participant del Ral·li de la Llana, en una edició anterior
Un participant del Ral·li de la Llana, en una edició anterior | Federació Catalana d'Automobilisme
El Grup de Defensa de la Natura del Berguedà demana a les autoritats que suspenguin el Ral·li de la Llana, que aquest dissabte, 1 d'abril, disputarà un dels seus trams entre les poblacions de Malanyeu i la Nou de Berguedà. Els motius que al·leguen són el risc de propagació d'incendi d'una activitat d'aquestes característiques donades les condicions actuals de sequera. I encara en matèria climàtica, critiquen que s'impulsin celebracions que contribueixen a augmentar les emissions de CO2. Més enllà, també lamenten les conseqüències que la prova té sobre els residents habituals de la zona, els quals hauran de romandre confinats durant la celebració d'aquesta.

"En el context actual de sequera i estrès hídric dels boscos, i davant d’episodis de calor per sobre de la mitjana climàtica que fan disparar en qualsevol moment el risc d’incendi, una activitat d’aquestes característiques pot comportar un risc afegit en la propagació d’un incendi forestal", comencen exposant els ecologistes en un comunicat de premsa, on també fan referència a la necessitat de reduir les emissions de CO2 donat el "context d’emergència climàtica".

El Grup assenyala que "la celebració d’activitats de caràcter automobilístic no s’haurien d’autoritzar, i molt menys en entorns fora de circuits establerts per aquests usos", i a la vegada, asseguren que hi ha hagut un "creixent desplaçament d’aquesta mena d’activitats des de zones periurbanes a zones del país amb menor densitat de població i sobre recorreguts de titularitat municipal". Un fet que, remarquen, respon a "una mostra més de neocolonialisme".
 

Fer prevaldre les persones als interessos privats

Més enllà de l'impacte ambiental, els ecologistes també fan referència a l'afectació sobre les persones, recordant el confinament que entre les 08.30 i les 14.30 hores del dissabte s'imposarà al nucli de Malanyeu i les cases del camí fins al municipi des de la Nou. Un impediment al pas que també comportarà que no puguin accedir al lloc "les persones que hi vulguin desenvolupar alguna activitat de lleure". 

És per aquest motiu que el Grup lamenta que s'afavoreixi "una activitat de caràcter privat, de la qual no es tenen garanties que suposi cap mena de retorn" per sobre de les persones, fent incís també en "l'efecte crida" que aquesta mena de celebracions comporten en la població, "comprometent de manera molt clara la seguretat d’aquestes vies". 

A més, puntualitzen que "escudar-se en la suposada revitalització dels pobles petits que comporten activitats pseudoesportives d’aquestes característiques és una fal·làcia", i manifesten que "la revitalització dels pobles no passa ni per fer esdeveniments multitudinaris, ni Jocs Olímpics, ni segones residències". 

Per tot plegat, demanen la suspensió de la prova, i ho fan extensible a la resta d'esdeveniments d'aquestes característiques "fins que no s’assoleixin els compromisos de reducció d’emissions de CO2 establerts per la Unió Europea". També proposen que s'exigeixin estudis d'impacte ambiental en totes les accions que tinguin lloc en espais naturals i que, en tots els casos, "prevalgui sempre la protecció de les persones i la seva llibertat de moviments per sobre d’activitats de caràcter privat".