Tres museus s'acosten als petits a través dels jocs en una pissarra

Els plafons sorgeixen amb la voluntat de "brindar a les famílies un espai als museus" mitjançant un recurs que es fonamenta des de la perspectiva experiencial

29 de març del 2023
Actualitzat a les 11:03h
Alba Boixader, Jordi Vidal, Anna Garcia, Salvador Vinyes, Karina Behar i Lluís Vall, amb la pissarra de Cal Vidal.
Alba Boixader, Jordi Vidal, Anna Garcia, Salvador Vinyes, Karina Behar i Lluís Vall, amb la pissarra de Cal Vidal. | Lídia López
Amenitzar la visita dels nens i nenes a través de la perspectiva experiencial. Aquest és l'objectiu de La pissarra juganera, un panell interactiu i manipulable que s'ha instal·lat als tres museus més visitats de la comarca per tal de millorar l'oferta al públic familiar. Es tracta d'una proposta impulsada des del Servei de Turisme de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà (ADB) que uneix la funció educativa i d'oci.

"Volem portar coneixement als petits en l'àmbit del joc", detalla el president de l'ADB, Lluís Vall, que afegeix que la finalitat és "brindar a les famílies un espai als museus". D'aquesta manera, les pissarres s'han instal·lat al Museu de la Colònia Vidal (Puig-reig), el Museu del Ciment (Castellar de n'Hug) i el Museu de les Mines de Cercs (Fígols), els més visitats al Berguedà, i que es distingeixen per dos públics, principalment: les visites escolars entre setmana i el públic familiar el cap de setmana i festius. A més, tots tres tenen en comú que expliquen elements diferents de la industrialització de la comarca.

La pissarra juganera és un plafó multifunció que conté un plànol de l'equipament que es visita, i permet dibuixar-hi i col·locar-hi imants. Agrupa un total de cinc jocs, a través dels quals els nens i nenes reforcen els aprenentatges adquirits durant la visita d'una forma autònoma, ja que el recurs està totalment al seu abast. Les pissarres, jocs i elements que en formen part han estat dibuixats pel dissenyador berguedà Salvador Vinyes.

"Els museus formen una part important de la cultura, així que qualsevol cosa que incentivi el seu coneixement és benvingut", valora respecte de la iniciativa l'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, que posar en relleu que desenvolupar recursos que facilitin l'estada als museus als nens pot contribuir a "despertar el seu interès".


Fidelitzar el client i harmonitzar la comunicació

El fet d'impulsar el projecte en tres equipaments museístics, alhora, i segons referma la tècnica de Turisme de l'ADB, Karina Behar, permetrà "connectar els tres equipaments per tal de promoure visites conjuntes". I és que, en les tres pissarres i els altres elements promocionals que s'han fet realitat, es fa referència als altres dos museus. De fet, els responsables dels equipaments, també presents a la presentació, assenyalen que la fidelització dels clients suposa fonamental per al manteniment de les visites, ja que sovint acaben sent repetidors. "La primera experiència és vital", precisa la directora del Museu de les Mines de Cercs, Alba Boixader, en referència a la proposta dels plafons pels més menuts. Una va valoració compartida pel director del Museu de la Colònia Vidal, Jordi Vidal, i la coordinadora del Museu del Ciment, Anna Garcia.

El recurs de la pissarra juganera es posarà a disposició dels visitants als museus els dies vinents, coincidint amb la Setmana Santa. L'ADB ha destinat un total de 15.000 euros, finançats completament a través d'una subvenció per a la dinamització dels recursos turístics de la Diputació de Barcelona. De fet, Vall apunta que la iniciativa té marge de creixement al futur, ja sigui fent créixer els recursos ara creats o expandint la idea a altres equipaments de la comarca.
 
Arxivat a