Saldes rehabilita quatre immobles en desús per destinar-los a l'habitatge

Els pisos recuperats se situen en tres edificis municipals, en els quals es projecten futures intervencions amb la mateixa finalitat

Redacció
27 de març del 2023
Visita a l'edifici de les antigues escoles de Saldes
Visita a l'edifici de les antigues escoles de Saldes | Diputació de Barcelona
L’Ajuntament de Saldes ha rehabilitat i condicionat quatre immobles de tres edificis de titularitat municipal en desús per destinar-los a habitatge amb protecció oficial (HPO). Les actuacions han comptat el suport econòmic de la Diputació de Barcelona, que hi ha aportat, en conjunt, 287.960 euros.

Una de les intervencions s’ha realitzat a Cal Metge, edifici situat al nucli urbà de Saldes que havia estat dispensari mèdic i residència del metge, però en desús des de feia anys. Després de la reforma i condicionament de l’antiga residència del metge, situada a la planta superior de l’immoble, ha resultat un habitatge de 67 metres quadrats. L’antic dispensari, ubicat a la planta baixa, resta pendent de rehabilitació i adequació de l’espai per a ús residencial.

Una altra reforma s’ha dut a terme a l’edifici de les antigues escoles de Saldes, sobre el qual es projecta la divisió en tres habitatges i un espai familiar a la planta baixa. La intervenció ha permès condicionar un habitatge. Finalment, la darrera actuació s’ha dut a terme en l’antiga escola del nucli de l’Espà, que havia estat destinada a escola (planta baixa) i a residència del mestre (planta superior). Després de les obres de rehabilitació i condicionament, han resultat dos habitatges.
 

Visites d’estudi per replicar experiències

Càrrecs electes i personal tècnic municipal van poder conèixer les tres rehabilitacions dins del cicle de visites d’estudi Les polítiques d’habitatge dels municipis petits, que té per objectiu donar a conèixer les polítiques públiques d’habitatge impulsades per les localitats de menys de 10.000 habitants de la província de Barcelona. Les visites pretenen promoure la transferència de coneixement i facilitar la replicabilitat d’experiències en altres municipis similars afectats pel despoblament i que comparteixen realitats sociodemogràfiques, econòmiques, laborals i residencials similars.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 10: Reducció de les desigualtats; i 11: Ciutats i comunitats sostenibles. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per al 2030.