Les depuradores de Berga, Gironella i Puig-reig estrenen plaques solars per l’autoconsum

La instal·lació ha tingut un cost de més de 150.000 euros que ha pagat íntegrament l'Agència Catalana de l'Aigua

Redacció
24 de març del 2023
La depuradora de Berga, amb les noves plaques solars fotovoltaiques instal·lades
La depuradora de Berga, amb les noves plaques solars fotovoltaiques instal·lades | Consell Comarcal del Berguedà
El Berguedà ha estrenat les primeres plaques solars ubicades a estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR), concretament a les de Puig-reig, Gironella i Berga. Aquestes instal·lacions ajudaran a cobrir el consum de llum de les tres depuradores que donen servei als municipis amb més població de la comarca.

El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, acompanyat del director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, van visitar ahir l’estació depuradora d’aigües residuals de Berga per conèixer in situ aquesta obra. També hi van participar el regidor de Medi Ambient de Berga, Guillem Canal; el conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal, Vicenç Linares; la delegada de Govern de la Catalunya Central, Montserrat Barniol; el director dels serveis territorials d’Acció Climàtica a la Catalunya Central, Josep Arderiu; i el cap de la demarcació territorial de l’Agència Catalana de l’Aigua, Josep Maria Aguiló.


Més de 760 metres quadrats per cobrir vora el 20% del consum

La instal·lació de plaques solars a les tres depuradores esmentades  ha tingut un cost total de 152.394,96 euros amb l’IVA inclòs que ha pagat íntegrament l’Agència Catalana de l’Aigua. Aquesta inversió ha servit per instal·lar un total de 766 metres quadrats de plaques solars a les teulades de les depuradores de Berga, Gironella i Puig-reig amb una potència total de 140 kW.

En el cas de Berga, s’ha instal·lat un sistema fotovoltaic de 520,80 metres quadrats i amb una potència de 90 kW. La producció anual serà d'112.934 kWh que permetrà cobrir un 21,3% del consum actual. Pel que fa a Gironella s’ha dotat l’EDAR de 134, 52 metres solars de plaques amb una potència de 30 kW. Aquestes plaques produiran 35.749 kWh anuals i cobriran el 22,1% del consum d’aquesta estació. Finalment, de l’EDAR de Puig-reig s’ha cobert una superfície d’112 metres quadrats de l’estació que permeten una potència de 20 kW. Aquestes plaques generaran 28.858 kWh a l’any i permetran satisfer el 20,2% del consum elèctric d’aquesta estació.

Amb aquesta actuació es vol fer un pas endavant en l’aposta per les energies netes per l’abastiment de les estacions depuradores d’aigües residuals. L’actual context, de fort increment de preus, fa que la factura de la llum de les estacions esmentades s’hagi disparat. El Consell Comarcal del Berguedà, amb el suport de l’ACA, aposta per les energies renovables i l’autoconsum en els edificis públics i per reduir les despeses d’energia elèctrica de les instal·lacions de sanejament. El Consell Comarcal estudiarà a quines altres depuradores d’aigües residuals es podrien posar més plaques solars tenint en compte les hores de sol, la disponibilitat d’espai.

De les 16 estacions depuradores d’aigües residuals que estan en servei a la comarca, el Consell Comarcal del Berguedà en gestiona 9: Berga, Guardiola/Bagà, Casserres, Castellar de n’Hug, Cercs, Gironella, la Pobla de Lillet, Puig-reig i Sant Corneli de Cercs. Per la seva banda, l’Agència Catalana de l’Aigua les 7 restants: Avià, Borredà, Gósol, el Guixaró (Casserres), Montmajor, La Nou i Sant Julià de Cerdanyola. El conjunt d’aquestes estacions, el 2021 van tractar un cabal de 3.785.631 metres cúbicsd’aigües residuals.
 

Josep Lara, Samuel Reyes, Guillem Canal, Montserrat Barniol i Vicenç Linares Foto: Delegació Territorial del Govern a la Catalunya Central


Més eficiència energètica

Lara va explicar que "aquesta actuació s’emmarca dins de la nostra aposta per continuar millorant les infraestructures, en aquest cas de serveis bàsics com les depuradores, i avançar en la implantació de mesures d’eficiència energètica". Per aquest motiu, el president del Consell Comarcal va agrair "el suport econòmic i tècnic, i la col·laboració" de l’Agència Catalana de l’Aigua.

Per la seva banda, Reyes va posar èmfasi "en el pla d’eficiència energètica en matèria de sanejament que l’Agència està desplegant des del 2018, amb l’objectiu que prop del 80% de les necessitats energètiques de les depuradores es puguin garantir a partir de l’energia fotovoltaica, l’increment de producció de biogàs i la millora en l’eficiència d’aquestes plantes".