L’Àrea d’Afers Socials arriba als 3,7 milions d’euros del pressupost 2023 del Consell Comarcal

El capítol més voluminós continua sent el de Medi Ambient, que inclou la gestió i tractament de residus, l'abocador comarcal i 9 depuradores d'aigües residuals

Redacció
22 de març del 2023
Actualitzat a les 20:51h
Josep Lara i Anna Maria Serra, detallen el pressupost del Consell Comarcal als alcaldes i alcaldesses
Josep Lara i Anna Maria Serra, detallen el pressupost del Consell Comarcal als alcaldes i alcaldesses | Consell Comarcal del Berguedà
L’Àrea d’Afers Socials del Consell Comarcal del Berguedà (CCB) arriba als 3,7 milions d’euros al pressupost del 2023 que suposen 814.414 euros més que el 2022. La raó és el nou contracte programa que regula les subvencions que rep de la Generalitat per dur a terme la coordinació, cooperació i col·laboració entre el departament de Drets Socials de la Generalitat i el Consell Comarcal del Berguedà en matèria de Serveis Socials, Joventut així com altres programes vinculats al benestar social. Aquest contracte programa té una durada de quatre anys i serà vigent fins al 2025.

Aquest nou contracte programa acota la dotació per anual de les competències i serveis de cartera en l’àmbit d’afers socials, donant continuïtat a serveis assistencials bàsics però també millorant i ampliant serveis com la incorporació de personal especialitzat en l’àmbit jurídic i psicològic de suport als professionals de les àrees bàsiques de serveis socials de la comarca, o altres mesures com són el foment de l’envelliment actiu. Els diners que aporta la Generalitat són complementats amb les aportacions dels consistoris i el Consell Comarcal.

Aquesta és una de les novetats destacades del pressupost d’aquest 2023. El document es debatrà en un ple extraordinari que s’ha convocat el dilluns 27 de març. Aquest dimecres, el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, i la consellera d’Hisenda, Anna Maria Serra, han explicat els detalls del pressupost al consell d’alcaldies celebrat al Local Social de Santa Maria de Merlès. De fet, la reunió s’ha fet a Santa Maria de Merlès en agraïment a la voluntat expressada al seu dia pels veïns del municipi en referèndum de continuar formant part del Berguedà, tal com ha manifestat Lar. L’alcalde de Santa Maria de Merlès, Josep Costa, ha agraït el gest.


Un pressupost de gairebé 21 milions

El pressupost d’enguany del Consell Comarcal és de 20,8 milions d’euros. Un dels capítols més grans continua sent l’Àrea de Medi Ambient (residus i sanejament) amb 8,9 milions d’euros. Aquests diners es destinen a sufragar el cost de la recollida, gestió i tractament dels residus del Berguedà, l’abocador comarcal i les estacions depuradores d’aigües residuals que gestiona el Consell. Concretament, de les 16 estacions depuradores d’aigües residuals que estan en servei a la comarca, el CCB en gestiona 9: Berga, Guardiola/Bagà, Casserres, Castellar de n’Hug, Cercs, Gironella, la Pobla de Lillet, Puig-reig i Sant Corneli de Cercs.

Per volum econòmic, la segona partida més important és l’esmentada d’Afers Socials amb 3,7 milions d’euros, seguida de la d’Inversions, que enguany se situa en els 2,7 milions d’euros. Aquesta inclou actuacions com les millores de camins rurals, la segona fase per la integració de l’antiga fàbrica de cal Metre a Gironella dins del nucli urbà, o l’execució de l’itinerari de la ruta del cretaci al parc paleontològic de Fumanya, entre d’altres. Es tracta d’inversions cofinançades a través de fons de programes com el Feder, el Pla de Foment de Turisme o els Plans de Sostenibilitat. D’altres partides destacades són els 1,9 milions d’euros que es destinen a l’Àrea d’Educació, on el Consell gestiona el transport escolar i menjadors, i les seves beques.


Uns comptes "equilibrats"

La consellera d’Hisenda ha exposat que aquest "és un pressupost equilibrat" entre ingressos i despeses. De fet, ha remarcat que els comptes inclouen la posada en marxa del nou model de recollida de residus als municipis on no es fa el porta a porta, valorant al respecte que "els consells comarcals tenim un pressupost finalista i això ens deixa poc marge de maniobra". Amb tot, ha destacat l’aposta per l’àrea d’afers socials, el foment, millora i inversions en infraestructures del patrimoni cultural, les accions en camins, i el desenvolupament del Pla de sostenibilitat turística.

Així mateix, ha posat en relleu que es preveuen dotacions per continuar treballant en mesures per pal·liar el despoblament i arrelar els joves; la millora de la mobilitat, continuant la millora del Transport a la Demanada; i la segona fase del Pla de l’Habitatge del Berguedà. Serra ha exposat que un altre dels punts d’interès del Consell és l’impuls a la transició energètica i el disseny de mesures per l’adaptació al canvi climàtic. Finalment, ha fet referència a la importància de consolidar el suport als ajuntaments amb els serveis d’enginyeria, arquitectura, administració electrònica, projectes i serveis.