El Consell Comarcal destina 587.000 euros a millorar camins rurals

L'objectiu és millorar diferents vies berguedanes que, pel pas del temps i l'acció de l'aigua, han patit un deteriorament

Redacció
20 de març del 2023
Un dels camins rurals en el qual s'actuarà
Un dels camins rurals en el qual s'actuarà | Consell Comarcal del Berguedà
El Consell Comarcal del Comarcal del Berguedà inverteix 586.447,92 euros en obres de millora i manteniment de vies de comunicació rurals a 14 municipis: Berga, Borredà, Capolat, Casserres, Cercs, L’Espunyola, Gironella, Gósol, Guardiola, Montclar, Montmajor, Sant Julià de Cerdanyola, Santa Maria de Merlès i Viver i Serrateix.

Els camins on s’actua aquest any presenten diferents problemàtiques: eldeteriorament del ferm pel pas del temps, que ha fet aparèixer esquerdes i sots; i els xaragalls al llarg dels camins provocats per l’acció de l’aigua, sobretot en camins amb pendent pronunciat que provoca que l’escorrentia de les aigües de pluja s’endugui la grava i apareguin fangueres, que fa que siguin impracticables. D'aquesta manera, les actuacions consisteixen a fer el repàs del ferm donant prioritat a la pavimentació amb formigó o asfalt, que minora els costos de manteniment posterior, la creació de cunetes per tal d’evacuar l’aigua de la via i la formació del trenca-aigües corresponents en les zones de més pendent.

El conseller d’Entorn i Medi Natural, Pep Llamas, ha exposat que "el deteriorament de la xarxa de camins s’accelera pel fort increment del seu ús, i a voltes, malauradament, pel seu mal ús, així com pel canvi del règim de pluja cada vegada més torrencial". L’elevada despesa en manteniment que representa per als ajuntaments fa que aquestes actuacions es puguin realitzar gràcies a la col·laboració del Consell Comarcal. Llamas també ha explicat que les actuacions seleccionades "han estat les d’aquells municipis que han manifestat la seva voluntat de participar i que en l’anterior convocatòria no van ser-ne beneficiaris segons la metodologia de selecció establerta". Així, ha destacat que el Consell Comarcal del Berguedà assoleix el repte de finançar per primera vegada tots els municipis que han presentat sol·licitud en la bianualitat 2022-2023.

Per demanar aquestes ajudes es va requerir que les actuacions presentades complissin algun dels següents aspectes: que fossin vies de comunicació principal entre municipis; enllaç entre nucli urbà i masies aïllades o en reforma; reparació, senyalització i tancament de vies de circulació per a diferents usos; vies de comunicació d’emergència o de defensa contra incendis forestals i accés de vehicles de serveis i emergències. El Consell gestiona aquestes actuacions gràcies a les subvencions per al manteniment de camins de la xarxa veïnal i rural a l’Aran i comarques de muntanya per al 2023 del Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya.

Entrant al detall de les actuacions, se n'han sol·licitat i aprovat un total de 15. La que compta amb una major aportació econòmica correspon a l'arranjament de tres camins municipals de Gironella, per valor de 103.495,43 euros, seguida de la millora del camí entre Capolat i Castellar del Riu per 69.071,22 euros. També cal posar en relleu les partides de per a l'arranjament de diversos trams del camí Ral de Berga a Manresa, en el tram comprès entre el pont de la Fàbrega i el límit del terme municipal (48.148,68 euros); la millora i pavimentació del camí de Torrents del PK 0+724 al PK 1+080 de l'Espunyola (47.500 euros); i el reforç del ferm dels camins municipals de Serrateix a Castelladral i de Serrateix a Cardona (47.000 euros).
 
Arxivat a