La 12a edició del FeMAP programa sis concerts al Berguedà

La majoria de les actuacions es complementaran amb visites a la zona per descobrir aspectes històrics, naturals i culturals del municipi, i incloses amb l'entrada

06 de juliol del 2023
Actualitzat a les 9:15h
La Regalada, durant una actuació
La Regalada, durant una actuació | La Regalada / Clara Muñoz
El Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP), ha fet pública avui la seva programació per a la 12a edició del festival. El cicle donarà el tret de sortida a la Seu d’Urgell, demà, amb un concert de la soprano Marta Matheu, i farà pas a una edició que compta amb un total de 54 concerts oferts per 22 grups i solistes de renom, arreu dels 40 municipis de Catalunya, Andorra i la Catalunya Nord que hi participen. La programació s’allargarà fins al 20 d’agost, amb l’actuació de la també soprano María Hinojosa & Pérgamo Ensemble, a Camprodon.

En aquesta ocasió, el FeMAP continua apostant pels Concerts amb Gust, atès a la bona rebuda que van tenir en la passada edició. D’aquesta manera, aquest 2023, fins a nou concerts es faran al migdia i oferiran una degustació de productes de km 0 inclòs al preu de l’entrada. Aquesta iniciativa va néixer per donar suport als productors i elaboradors locals dels municipis pirinencs, i per tal d’apostar pel desenvolupament integral del territori

I, en la mateixa línia, hi haurà una quarantena d’activitats complementàries que es realitzaran prèviament al concert per promocionar el patrimoni local, gastronòmic, cultural i natural del Pirineu. Així, enguany, a més de les degustacions, hi haurà activitats tan diverses com visitar esglésies i conèixer la història dels municipis, passejades naturalistes o amb barca, entre d’altres. Gairebé totes aquestes activitats són guiades per grans coneixedors i experts del territori. 

Sis concerts al Berguedà

Passant a observar la programació a la comarca, el primer concert del FeMAP enguany al Berguedà serà a l’Església de Sant Esteve de Bagà, el 14 de juliol a les 20.00 hores. Hi actuarà Ensemble Lisboa 1740, una coproducció del Festival de Pasqua de Cervera i el FeMAP que demostra, per mitjà d’aquesta obra i recreant el variat i contrastat alineament litúrgic de la festa de Santa Isabel de Portugal, la magnificència del so i l'esplendor àulic del segle XVIII de la Capella Reial i Patriarcal de Lisboa. Com a proposta complementària, s’ha inclòs una visita guiada per descobrir el passat medieval de la vila de Bagà, que recorrerà el centre històric del poble, passant pels carrers i cases que encara respiren aquells trets del segle XIV.

El 23 de juliol, a les 21.00 hores, el Claustre de Sant Francesc de Berga serà l’escenari que ocuparà La Regalada. Aquest conjunt s’endinsa en l’època de màxima esplendor dels cossos de música de timbals, tabalers i trompetes, per presentar bona part del repertori que encara avui es conserva, i que troba les seves arrels en la tradició militar i heràldica europea. Aprofitant l’ocasió, el FeMAP ofereix una visita guiada a La Casa de La Patum, que es troba al mateix Convent de Sant Francesc, i que permetrà als assistents descobrir la comparseria de la festa berguedana.

Una mescla de zambra i sarabanda ompliran l’Ateneu d’Avià el 28 de juliol a les 19.00 hores. Andreas Prittwitz & Lookingback posa sobre l’escenari aquests dos mons de gresca, bullici i enrenou: En el flamenc, la zambra és la festa dels gitanos del Sacromonte de Granada; I en el barroc, la sarabanda és una dansa popular, sovint censurada moralment, o una dansa solemne de ritme ternari. La proposta aporta una perspectiva pròpia de la música antiga integrant-hi elements moderns, com ara la improvisació o la utilització d’instruments de vent com el clarinet o el saxofon.

El Refugi de Niu de l’Àliga acollirà, el 2 d’agost a les 19.00 hores, el concert d’Ariadna Alcaide i Adolfo Osta. El duo oferirà un programa que esborra els límits entre la música culta i la música tradicional, entre els manuscrits i la tradició oral, entre allò propi i allò extern, entre la música de les corts i la música dels carrers. Cançons de trobadors, occitanes, tradicionals catalanes, sefardites i romanços dels segles XIV i XV, que conviuen i es fonen amb les músiques més excelses de compositors com J.S. Bach i H.I.F von Biber, del Llibre Vermell de Montserrat i del Cancionero Musical de Palacio. Sarabanda. Paral·lelament, els assistents podran gaudir d’una visita per l’entorn del Refugi del Niu de l’Àliga, situat a 2.537 metres, i que és un excel·lent balcó del Pirineu central.

L’endemà, 3 d'agost, el mateix duo oferirà una actuació a Berga, concretament, l’Església de Sant Quirze de Pedret.  Serà a les 19.00 hores i es complementarà amb una visita guiada al conjunt arquitectònic i de pintura mural del preromànic de Sant Quirze de Pedret.

L’Orquestra Andalusí del Mediterráneo convidarà, a l’Església de Sant Joan de Berga el 13 d’agost, a conèixer el llegat dels grans poetes i músics andalusins, centrant-se especialment en les nubas, una forma poètico-musical que representa la més gran esplendor de la música andalusina. Aquesta branca es va iniciar a la Península per mitjà dels àrabs que s’hi van establir i dels emigrants d’Orient Mitjà que es van instal·lar al nord d’Àfrica i a Al-Àndalus, i és resultat d’una barreja entre la música oriental i la música tradicional de cadascun d’aquests llocs. L'entrada inclourà una ruta per conèixer el passat carlí de la ciutat, recorrent els llocs més emblemàtics dels episodis carlins. L’actuació serà a partir de les 21.00 hores i posarà punt final als concerts programats al Berguedà per l’edició d’enguany del FeMAP.
 
Arxivat a