El FeMAP es consolida al Berguedà amb més concerts, i activitats que combinen turisme i gastronomia

Berga, Avià, Bagà i Guardiola de Berguedà acullen deu actuacions musicals entre el 12 de juliol i el 29 d'agost

Redacció
25 de juny del 2015
Actualitzat a les 12:49h
Presentació del FeMAP a Berga
Presentació del FeMAP a Berga | Aida Morales

El Berguedà és la comarca amb una major implicació dels municipis del conjunt que conformen el Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP). En total, són quatre pobles, en aquesta cinquena edició, amb un total de deu concerts, que nodriran la comarca de la millor música antiga internacional, del 12 de juliol al 29 d'agost.

Avui per avui, i segons ha explicat el director del Festival, Josep Maria Dutrèn, el FeMAP ja és l'acte d'aquestes característiques més gran que hi ha a Europa, amb una "activitat molt intensa" al Berguedà, que es combina amb la que es desenvoluparà fins el 30 d'agost a altres comarques dels Pirineus, així com, per primera vegada, a La Guingueta, el municipi conegut com a Bourg Madame dins l'Estat francès. 

A la comarca, el primer concert tindrà lloc a la Mina de Petroli de Guardiola de Berguedà el 12 de juliol. Concretament, serà una de les activitats complementàries que s'incorporen al Festival, i a través de la qual es buscarà la connexió entre la música, l'espectacularitat de l'entorn únic i la sorpresa de les veus amagades de la Coral Infantil Amics de la Unió. Sobre aquest espectacle, l'alcalde del municipi, Josep Lara, ha destacat que es tracta d'una "bona idea" per barrejar turisme, música i entorn. A més, ha precisat que la Mina de Riutort és l'única de petroli visitable de Catalunya i Espanya. Aquesta coral també tocarà, el mateix dia al vespre, a l'Església de Sant Esteve de Bagà. 

 

Presentació del FeMAP 2015 a Berga Foto: Aida Morales

A Guardiola, a més, i després del parèntesi de l'any passat, quan les Nits Musicals van celebrar els seus 50 anys, es retornarà al Monestir de Sant Llorenç el 14 d'agost per gaudir de l'actuació de Fahmi Alqhai & Rami Alqhai, dos germans que recuperaran una forma més natural de fer música amb un dels instruments més adients per la improvisació, la viola da gamba.

A Avià, el primer concert serà el 17 de juliol a l'Església de Sant Vicenç d'Obiols. Tant aquest concert, de Hopkinson Smith, com el que el 13 d'agost que es farà a l'Església de Sant Marí d'Avià amb Arnau Tomàs recolliran el petit format per nodrir-lo d'una força impactant. El primer, a més, destaca per la seva trajectòria, les peces que realitza de riquesa harmònica i la complexitat melòdica a la que arriba amb el seu instrument, el llaüt. 

Berga es consolida com a epicentre

Un dels grans concerts en volum serà el que tindrà lloc l'1 d'agost a Berga, a càrrec de l'Orquestra Barroc de Sevilla. En aquest, que es farà al Teatre Municipal, s'interpretarà amb instruments d'època, però sense deixar d'explotar les possibilitats infinites del gènere i la fusió estilística.

Alguns dies després, el 19 d'agost a l'Església de Sant Joan, es farà el concert de l'Acadèmia de Música Antiga del FeMAP. Aquest, dirigit per Fahmi Alqhai, serà el resultat del curs que cada any es realitza a la ciutat amb participants d'arreu del món per potenciar i desenvolupar les tècniques musicals de joves grans músics. Sobre aquest, el director del Festival ha indicat que el resultat artístic serpa "impecable", i l'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, n'ha destacat la importància de fer-se a la capital del Berguedà: "El que sempre s'havia considerat la perifèria, Berga, esdevé el centre d'aquest festival". 

 

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, a la presentació del FeMAP Foto: Aida Morales

En aquesta ciutat, a més, després de la bona experiència de l'any passat amb un concert a Queralt, enguany s'ha volgut repetir amb Arianna Savall i Petter Udland Johansen, qui faran gaudir el 29 d'agost de les peculiaritats de la cançó tradicional catalana amb tonada noruega i cant safardita. La capital del Berguedà, però, també comptarà, com altres anys, amb el concert familiar del FeMAP a càrrec de Symbiotic Duo, que es farà el 2 d'agost al Teatre Municipal. 

Un festival que s'amplia

Per acabar, i com a novetat d'enguany, el Niu de l'Àliga, a Bagà, serà el protagonista d'una experiència única amb Tasto Solo. Segons ha explicat Dutrèn, i després de comprovar l'èxit d'actuacions similars en altres llocs, el 15 d'agost es farà un concert al cim de la muntanya, després de convidar tothom a pujar amb telecadira i caminar uns 20 minuts fins al refugi. A més, Bagà també serà un dels llocs on es podrà gaudir d'una de les sessions Gastrofilm, amb degustació de productes al Palau de Pinós, i la projecció del documental Cants Religiosos Tradicionals a l'Alt Pirineu. 

Per al director del Festival, la implicació del Berguedà és més notable cada any, i no descarta que el nombre de municipis implicats es pugui incrementar en properes edicions. Per als alcaldes i representants dels Ajuntaments, d'altra banda, el FeMAP és una gran oportunitat per donar a conèixer la comarca i per apropar, a municipis petits, grups reconeguts internacionalment i de gran talent musical. 
 
Arxivat a