1 de 10
Benestar social

Olvan debatrà sobre els reptes de l'entorn rural al cicle 'Sobiranies per un municipalisme transformador'

En tres sessions diferents, els ponents plantejaran solucions i experiències en qüestions com la transició energètica, la sobirania alimentària i l'habitatge

Imatge d'arxiu de l'Ajuntament d'Olvan | Diputació de Barcelona
per Redacció, Berga | 16 de març de 2023 a les 17:00 |
El cicle de debats estratègics titulat Sobiranies per un municipalisme transformador, organitzat per l’Ajuntament d’Olvan i l’Arada Creativitat Social SCCL, engega demà. Aquest cicle respon als múltiples reptes (energètics, alimentaris, habitacionals) que afronten els entorns rurals en el context actual, els quals caldrà que les solucions siguin plantejades de manera col·lectiva des de les comunitats locals. En aquest sentit, és on apareix la necessitat d’obrir reflexions que permetin definir adequadament els problemes de la nostra societat, que contribueixin a millorar la presa de decisions, i que, finalment, permetin fer-ne un seguiment útil.

Des del consistori assenyalen que, si bé molts debats són coincidents per a les zones urbanes, cal també pensar i aportar des del món rural i local, i establir discurs des de l’escala comarcal i municipal. Per tant, l’objectiu d’aquestes jornades és "obrir debats sobre les nostres petites col·lectivitats locals, tenint en compte la nostra dimensió, el nostre entorn natural i els nostres reptes socials, econòmics i ambientals". A més, també volen "generar discurs i contingut, de manera que els òrgans de decisió i participació popular es puguin dotar d’informació i eines per a la presa de decisions, i per a l’elaboració del seu pla de treball". 


D'aquesta manera, demà, 17 de març, s’inicia el cicle parlant sobre la transició energètica en entorns rurals. La sessió tindrà lloc a l’Ajuntament d’Olvan a les 18.30 hores, i comptarà amb la participació de Sergi Saladié (geògraf, investigador i consultor en paisatge, energia i planejament territorial) i tres experiències inspiradores: la compra col·lectiva de plaques solars del Baix Solsonès, a càrrec de la Marina Vilaseca (de l’Arada i Territori de Masies); la lluita per la recuperació de la central hidroelèctrica de Sant Quirze de Besora, de la mà d’Arnau Bosch (regidor i membre de la plataforma Recuperem l’Energia); i un soci de la cooperativa energètica Pedraforca de Saldes. L’objectiu de la taula és debatre com han d’avançar els entorns rurals cap a la transició energètica per arribar a un horitzó de sobirania, i com es protegeixen dels oligopolis energètics i dels macroprojectes que atempten sobre el món rural buscant únicament el lucre privat.

El dijous, 23 de març, a les 18.30 hores, l’Ajuntament d’Olvan acollirà la taula d’habitatge, amb la participació del mateix consistori, Héctor Simón (de la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la URV) i dues experiències inspiradores: el projecte de masoveria de l’Ajuntament de Navàs, amb Marina Potrony; i la cooperativa Cal Blanxart Coop del barri vell de Berga, de mà de la sòcia Carla Escarrà. L’objectiu de la taula és identificar els principals reptes en termes d’habitatge que afronten els espais rurals i de quina manera es poden entomar des de les polítiques públiques i des del vessant comunitari.


Finalment, el 29 de març a les 18.30 hores, al Local Social de Cal Rosal, es debatrà sobre el model alimentari i la sobirania alimentària dels entorns rurals. Les ponències seran per part de la Rosa Binimelis, representant la Xarxa per la Sobirania Alimentària de la Catalunya Central, i dos pagesos de la zona: el Pep de Can Pauet i la Maria Costa de l’Escairador. L’objectiu de la taula és veure, de quina manera, territoris com el Berguedà poden avançar cap a un context de sobirania alimentària i de quina manera les polítiques públiques poden afavorir-ho.
 

 

Participació