El comerç local guanya protagonisme en la Fira de Sant Josep de Gironella

L'espai destinat pels concessionaris es redueix per la manca d'estoc i es complementa amb una concentració de vehicles clàssics i d'interès pel municipi

14 de març del 2023
Actualitzat a les 15:18h
Santi Felius i Núria Masforroll, en la presentació de la Fira de Sant Josep
Santi Felius i Núria Masforroll, en la presentació de la Fira de Sant Josep | Lídia López
Gironella escalfa motors per una de les seves cites més rellevants del març, i que en certa manera, marquen el final de l'hivern a la població i la comarca. Es tracta de la Fira de Sant Josep, que se celebra el 19 de març en coincidència amb la jornada santoral i la festivitat del Dia del Pare, i que de fet, aquest any ha recuperat la nomenclatura clàssica. I és que, després d'uns anys de celebrar-se amb el nom de Fira del Motor, la nova realitat del sector ha empès el rebateig de la jornada.

"No renunciem al motor, si bé els últims tres anys, el sector ha canviat", afirma el regidor de Promoció Econòmica, Santi Felius. En concret, segons Felius, "fins abans de la pandèmia, la fira era un gran aparador de vehicles, però aquest mercat ha evolucionat", fent referència al fet que ara, els concessionaris treballen a la demanda, i tenen molt poc producte en estoc. D'aquesta manera, malgrat que s'ha aconseguit lligar la presència d'una trentena de vehicles, aquest sector deixa de ser el de més pes a la fira.

Ara bé, per tal de complementar la manca de producte nou en venda, l'Ajuntament de Gironella ha impulsat una concentració de vehicles clàssics i d'interès esportiu pel poble. L'avinguda Catalunya, el carrer Balmes i la plaça Pi i Maragall seran els tres punts clau de la mostra de motor, que comptaran amb la participació de l'Escuderia Gironella i el Visit Gironella. Els segons, de fet, exhibiran el cotxe de ral·lis amb el qual Manel Fernández Sosa i Dani Rabaneda, flamants campions de Catalunya de ral·lisprints d'asfalt, competiran la pròxima temporada. I, pel que fa a les dues rodes, es durà a terme una exposició de vehicles amb els quals han competit pilots referents del municipi. Finalment, l'associació Foc als pedals protagonitzarà una exhibició de bike trial a la plaça de l'Estació.


Empenta al comerç

En aquesta ocasió, Gironella vol fer èmfasi en el comerç local i els productes de proximitat. És per aquest motiu que la fira comptarà amb una seixantena d'estands i parades que oferiran des de productes gastronòmics fins a elements artesanals, o tèxtil i moda, entre altres. També s'ha fet un forat a algunes entitats locals com Mans Unides o l'Institut Pere de Fontdevila. En tot cas, des del consistori destaquen que bona part de les parades les ocuparan establiments locals.

És per aquest motiu, i per continuar fomentant el consum en les botigues del poble que l'Associació de Comerciants de Gironella ha engegat una campanya que retribueixi les compres dels clients. Així ho ha afirmat la presidenta de l'associació, Núria Masforroll, qui ha explicat que l'acció s'ha anomenat Compra, juga i guanya Gironella. Al llarg d'aquesta setmana, les persones que comprin en les botigues que formen part de l'associació aniran guanyant butlletes, amb les quals entraran en el sorteig de 10 vals de 50 euros cadascun que es podran gastar el mateix dia de la fira i la setmana següent. Més enllà de la campanya, Masforroll es mostra optimista amb la jornada de diumenge, declarant que "preveiem un dia festiu i de molta gent a Gironella".


Inici de la temporada castellera

L'agenda de la Fira de Sant Josep també consta d'activitats paral·leles, com per exemple, la Diada Castellera a l'aparcament de la plaça de l'Estació. A partir de les 12.00 hores, els Castellers de Berga, la Colla Jove de Sitges i els Castellers de Cornellà faran una exhibició a tots els presents. Cal posar en relleu que, pels Castellers de Berga, suposa novament l'inici de la temporada, i tal com han informat, l'any passat van descarregar el 4 de 6, el 5 de 6 i el 3 de 6 amb agulla. 

En qualsevol cas, l'activitat de la colla berguedana arrencarà una estona abans, a les 10.30 hores en la mateixa ubicació que la Diada, amb un taller de castells per nens i nenes d'entre 5 i 13 anys. Aquesta iniciativa, segons el regidor de Promoció Econòmica, persegueix dos objectius principals: donar a conèixer la colla i ajudar-los a fer planter perquè puguin continuar creixent.

D'altra banda, el dissabte, 18 de març, a les 19.00 hores, es durà a terme la xerrada L'esport professional de l'automòbil, a càrrec de Gerard Sunyer i Jordi Riba a l'Espai Santa Eulàlia. I el diumenge a les 17.00 hores, l'Espai el Blat acollirà l'espectacle Estop, en el marc del cicle de programació cultural de Gironella,Culturitza't.
 
Arxivat a