Els alcaldes del Lluçanès busquen una participació alta a la consulta comarcal

Els 13 màxims representants municipals signen un acord on es comprometen a realitzar una campanya activa d’informació

Redacció
25 de juny del 2015
Actualitzat a les 18:31h
Els 13 alcaldes del Lluçanès van signar aquest passat dilluns a Santa Creu de Jutglar l’Acord de Santa Creu, on es consensuen algunes postures al voltant del procés participatiu que tindrà lloc el 26 de juliol, on els veïns decidiran si volen que el territori esdevingui la 43a comarca de Catalunya. El document compromet els signants a realitzar una campanya activa d'informació abans de la votació i d’explicació del que significa esdevenir una comarca. L’objectiu passa per obtenir “la més alta participació possible”.

L’acord té un to molt moderat i clarifica alguns punts sobre la creació del consell comarcal si s'arriba a fer efectiva la comarca: un Consell d’Alcaldes actuarà com a òrgan de govern, en un període transitori d'un màxim de quatre anys, quan en teoria s’hauria de constituir en el marc de les properes eleccions municipals; i es matisa que hauria d’estar adaptat a la realitat del Lluçanès, en clara al·lusió a la sobredimensió que suposaria disposar d’un ens amb 19 membres. Cal tenir en compte que, tal com està el procés polític al país, quatre anys és un termini molt llarg i poden esdevenir molts canvis, que de ben segur afectaran els consells comarcals, tant si s’assoleix la independència de Catalunya com si no.

------------------------

Acord de Santa Creu. 22 de juny de 2015.

Reunits tots els alcaldes del Lluçanès el dia 22 de juny de 2015.

Acorden:

1. Es comprometen a fer una campanya activa d'informació per al procés de participació de la creació de la comarca del Lluçanès que es realitzarà el dia 26 de juliol de 2015, amb el repte de ser presents al mapa comarcal de Catalunya com la comarca 43, amb tot el que això significa.

2. Es marquen el repte d'aconseguir la més alta participació possible per fer del Lluçanès la comarca de la gent i permeti validar convenientment el resultat i la decisió al ple municipal respectiu i, òbviament al Govern de Catalunya i al Parlament de Catalunya que són els que tenen la potestat i la competència de la creació de noves comarques.

3. En cas d'un "sí" a la consulta i d'aprovar-se la Llei de creació de la Comarca del Lluçanès al Parlament de Catalunya, el Consell d'Alcaldes del Lluçanès actuarà com a òrgan de govern fins que, en un màxim de quatre anys, els agents implicats acordin constituir un nou òrgan com podria ser un Consell Comarcal amb funcions i competències adaptades a la realitat del Lluçanès. Es farà amb les bases que s'hauran posat amb tots els anys de feina al Consorci del Lluçanès i durant el temps de transició  comarcal.

4. En cas que la comarca del Lluçanès es creï, s'elaborarà un Pla d'Actuació Comarcal de forma acordada amb els ens actuals que estan prestant els serveis. Mentrestant els
consistoris del Lluçanès a través del Consell d'Alcaldes del Consorci del Lluçanès es comprometen a avançar en l'elaboració de nous projectes compartits i mancomunats.
Santa Creu de Jutglar, 23 de juny de 2015.