La puigreigenca Montserrat Butxaca guanya el Premi Carme Morera de Gurb

L'ajuntament osonenc guardona la berguedana pel seu recull de poesies 'En la mar bella dels naufragis'

Aida Morales
24 de juny del 2015
Actualitzat a les 17:49h
Montserrat Butxaca recull el premi Carme Morera de l'Ajuntament de Gurb
Montserrat Butxaca recull el premi Carme Morera de l'Ajuntament de Gurb
L'escriptora de Puig-reig Montserrat Butxaca ha recollit aquest dissabte el Premi Carme Morera i Rusiñol, que cada any entrega l'Ajuntament de Gurb (Osona) al millor recull de poemes escrits, en commemoració a aquesta escriptora. 

Butxaca, autora de 'Versos de sal', 'Angle de deriva' i 'La casa de la vida', ha guanyat aquest guardó pel recull 'En la mar bella dels naufragis', presentat sota el lema 'flordepà'. Segons ella mateixa ha explicat a NacióBerguedà, es tracta d'uns poemes que parlen a través del mar com a “fil conductor” i que tenen l'amor com a eix vertebrador per explicar diverses sensacions. En cada poema s'adopta el mar com a metàfora, amb un ritme d'onada que va i ve, segons la mateixa descripció del jurat. 

De fet, Butxaca escriu poesia des que era petita. Segons les seves pròpies paraules, ho ha fet “tota la vida” i el moment en què va començar ja no el recorda. Dependenta de professió, segueix estudiant i ha guanyat diversos premis reconeguts a Catalunya, com ara el Jordi Pàmias de Guissona, el Bernat Vidal i Tomàs de Mallorca, o el Premi Comas Maduell de Tarragona.

Pel que fa al guardó de Gurb, més humil que els anteriors. Butxaca no li ha volgut restar importància, mostrant una gran admiració per a aquest municipi que, malgrat ser petit, segueix apostant per la llengua i la literatura: “La poesia és una cosa una mica minoritària que, si no és a través de premis, difícilment arriba”. 

D'altra banda, la premiada també ha volgut destacar que allò més important és “compartir el que fas” i, encara més, en moments com els que viu Catalunya. “És molt important que en aquests moments en què la nostra llengua està atacada per tot arreu, en la mesura que es pugui, tothom fem coses per potenciar la literatura”, ha dit, tot afirmant: “I la literatura és la continuació de la llengua; és la seva expressió màxima”. 
Arxivat a