Preinscripció escolar 2023-24 al Berguedà: tot el que has de saber

Les escoles, llars d'infants i instituts comencen aviat a publicar el nombre de places ofertes i engeguen així la maquinària per a la matriculació dels nous alumnes

27 de febrer del 2023
Imatge d'arxiu d'alumnes de primària
Imatge d'arxiu d'alumnes de primària | CCB
Els centres educatius del Berguedà engeguen la maquinària del curs vinent amb la preinscripció escolar del curs 2023-2024. Aquest pas consisteix en el registre previ que cal fer abans d'efectuar la matrícula, i com sol ser habitual, s'inicia amb l'educació infantil i primària, uns dies més tard i pràcticament en paral·lel, s'efectuarà a l'ESO, i al cap d'un mes, s'obrirà el mateix procediment per a l'educació postobligatòria.
 

Educació infantil i primària

En el cas de les primeres etapes educatives (Infantil de 3 a 6 anys; i Primària, de 6 a 12 anys), el dia 3 de març és la primera data assenyalada, ja que serà el dia que els centres publicaran el nombre de places ofertes pel curs vinent. Les sol·licituds es podran presentar entre el 6 i el 20 de març, si bé hi ha marge fins al dia 22 per acabar de presentar la documentació necessària i que hagi quedat pendent. El 21 d'abril es publica la llista de sol·licituds amb la puntuació provisional, i és des d'aquesta data i fins al 27 que les famílies poden presentar reclamacions en cas que alguna de les dades recollides sigui errònia.

D'aquesta manera, el 3 de maig es presentarà la llista de sol·licituds amb la puntuació definitiva de cada alumne. Ara bé, si el centre rep més demandes de les places ofertes, el 9 de maig s'efectua un sorteig per resoldre les sol·licituds empatades i es publica el resultat l'11 de maig. A partir d'aquí, s'amplien les peticions d'inscripció pels alumnes que no tinguin cap plaça assignada i el 9 de juny es publiquen, i el 12 de juny es publica la llista d'alumnes admesos al centre i els que resten en espera. La matriculació s'haurà de formalitzar entre el 20 i el 28 de juny.

Al Berguedà, hi ha 19 escoles públiques i 4 centres privat-concertats que ofereixen els cursos d'educació infantil i primària: Escola Alfred Mata, Escola Borredà, Escola Galceran de Pinós, Escola Gira-sol, Escola Gironella, Escola La Valldan, Escola L’Albiol, Escola Lillet a Güell, Escola Olvan, Escola Princesa Làscaris, Escola Sant Joan, Escola Sant Llorenç, Escola Sant Marc, Escola Sant Salvador, Escola Santa Eulàlia, Escola Santa Margarida, Escola Santa Maria d’Avià, Escola Serra de Picamill, Escola Serrat Voltor, FEDAC – Gironella, Sant Martí, Vedruna – Berga, Escola Xarxa.
 

Educació infantil: Escola bressol

Els més menuts de tots, de 0 a 3 anys, hauran de presentar les seves sol·licituds entre el 8 i el 19 de maig. La llista provisional es publicarà l'1 de juny i les al·legacions s'hauran d'efectuar entre el 2 i el 8 de juny. Un cop aplicades les reclamacions, i en cas d'empat, se seguirà el procediment escolar anteriorment citat i es desempataran les sol·licituds amb la mateixa puntuació entre els dies 9 i 13 de juny.

La llista final i ordenada per a l'assignació de places, així com els alumnes en espera, es publicarà el 15 de juny. D'aquesta manera, la matriculació s'haurà de dur a terme entre el 16 i el 22 de juny

Al Berguedà, hi ha 19 escoles bressol municipals i 3 centres privats-concertats: Llar d’infants Baldufa, Llar d’infants Estel Cal Bassacs, Llar d’Infants El Cucut, Llar d’Infants El Niu, Llar d’Infants Escola Xarxa, Llar d’Infants Flor de Neu, Llar d’Infants L’Esquirol, Llar d’infants L’Estel 2, Llar d’infants L’Estel, Llar d’infants Patufet, Llar d’infants Pit-roig, Llar d’infants Sant Martí, Llar d’infants St. Jordi, Llar d’infants Vedruna-Berga, Escoleta El Brot.
 

Educació Secundària Obligatòria 

L'oferta inicial dels centres d'ESO sortirà publicada el 3 de març, per tal que s'efectuïn les demandes de preinscripció del 8 al 20, tot i que es permetrà presentar documentació fins al 22. La llista de sol·licituds provisional es farà pública el 21 d'abril, i fins al 27 del mateix mes es podran presentar reclamacions per corregir-ne les anomalies. D'aquesta manera el 3 de maig es farà pública la llista de demandes amb la puntuació.

El 9 de maig es farà un sorteig per resoldre les sol·licituds de preinscripció amb empat de punts, i l'11 se'n publicarà el resultat. Entre el 29 de maig i l'1 de juny s'ampliaran les peticions de preinscripció pels alumnes que no tinguin cap plaça assignada, i el 9 de juny es farà pública la llista definitiva de places escolars per centre. El 12 de juny, cada centre publicarà la seva llista d'alumnes admesos i els que estan en espera, i com a la primària, la matriculació final s'haurà d'efectuar entre el 20 i el 28 de juny.

Al Berguedà, hi ha 5 centres públics d’educació secundària, batxillerat i formació professional i 2 de privats-concertats: Institut de Puig-reig, Institut Guillem de Berguedà, Institut L’Alt Berguedà, Institut Pere Fontdevila, Institut Serra de Noet, Escola Xarxa, Vedruna Berga.

 

Batxillerat

El 18 d'abril, es faran públiques les places escolars, per tal que les preinscripcions s'efectuïn entre el 19 i el 25 d'abril. El 22 de maig es publica una llista provisional que es pot recórrer, en cas d'errades, fins al 29. El 2 de juny es presenta la llista corregida i s'efectua un sorteig per resoldre els empats en sol·licituds. La llista ordenada es fa pública el 8 de juny, el 20 es determinen les places finals de cada centre, i el 21 de juny s'anuncien els alumnes admesos i en espera de cada centre. La formalització de la matrícula tindrà lloc entre el 22 de juny i el 3 de juliol.

 

Formació Professional

Els trajectes d'FP tenendiferents calendaris i terminis en funció del grau i de la seva via d'accés. De forma genèrica, l'oferta inicial es fa pública entre el maig i l'abril, i la preinscripció s'efectua entre els mesos de maig i juny. Després de donar-se a conèixer les diferents llistes provisionals, i en cas d'admissió definitiva, la formalització de les matrícules és: del 15 al 21 de juny al grau bàsic, del 3 al 7 de juliol i del 18 al 22 de juliol per al mitjà, i del19 al 24 de juliol per al superior.