Els punts lila de Puig-reig atenen prop de 900 persones el 2022

La majoria dels usuaris van passar pels punts diürns que es van instal·lar per les diferents celebracions

Redacció
09 de febrer del 2023
Actualitzat a la 13:02h
Un dels punts lila instal·lat el 2022 a Puig-reig.
Un dels punts lila instal·lat el 2022 a Puig-reig. | Ajuntament de Puig-reig
Els punts lila de Puig-reig han atès a prop de 900 persones durant el 2022. L’Ajuntament de Puig-reig, amb el suport del Consell Comarcal del Berguedà i de la mà de la cooperativa Cúrcuma ha impulsat la creació d’espais d’atenció, assessorament i detecció de violències masclistes en espais diürns i no únicament en festes de nit, com s’havia fet habitualment fins al moment. L’objectiu continua sent el d’informar, sensibilitzar i assessorar envers les violències masclistes i LGTBIfòbiques, acompanyar i atendre situacions d’assetjament, agressions masclistes, fer denúncia pública i col·lectivitzar les violències masclistes, oferir informació sobre els serveis especialitzats de la comarca, i formar i sensibilitzar a professionals i entitats del territori. Però amb aquest format diürn, s’ha pretès diversificar la ubicació d’aquests espais d’assessorament, així com el públic i els agents socials que hi participen.

Segons les dades facilitades pels responsables d’aquestes accions, durant el 2022 s’han atès un total de 878 persones en els deu punts lila que s’han organitzat. Concretament, d’aquestes 878 persones 638 van passar pels vuit punts lila diürns que van instal·lar-se amb motiu de celebracions concretes com el Carnaval, la Festa Major, el Cros de l’Ametlla de Merola, la fira de Sant Martí, els actes del 25N i l’encesa de llums i també dies puntuals en espais concorreguts com les zones esportives de Puig-reig, les escoles o l’institut.  En els dos punts lila nocturns que van tenir lloc durant les festes joves de la Festa Major i de Sant Martí es van atendre a 240 persones.

Pel que fa al gènere, un 57% de les persones que es van apropar als punts lila diürns vam ser de gènere femení. En relació amb les edats, el 41% de les persones ateses eren menors de 14 anys, el 27% tenien entre 14 i 18 anys, i el 10% eren majors de 50 anys. Aquestes dades, amb un alt predomini d’usuaris joves, responen a la visita als alumnes de 6è de les escoles i també als alumnes de l’institut.

En els punts liles nocturns, el 53% de persones ateses van ser del gènere femení i pel que fa a les edats, el 52% de persones que van acostar-s’hi van ser d’entre 14 i 18 anys, i un 35% de 19 a 25 anys, les edats més joves tenint en compte les característiques dels espais on es va oferir el servei. 
 
Paral·lelament als punts lila, també va organitzar-se una sessió formativa de quatre hores dirigida als membres d’entitats, d’associacions de veïns, tècnics i treballadors municipals que va comptar amb la participació de 18 persones.

La regidora d’Atenció a les Persones, Rosa Garcia, ha valorat “molt positivament” la campanya de sensibilització i prevenció de violències masclistes que s’ha realitzat, principalment, a través de la instal·lació d’aquests punts liles diürns en espais poc habituals i ha destacat “la bona rebuda de les accions que han servit per treballar amb diversos actors del municipi”: alumnes de primària i secundària, entitats esportives i culturals, comerciants... A més a més, ha assegurat que “es tracta campanyes que malauradament són necessàries i importants de mantenir, ja que durant els assessoraments i atencions s’han detectat casos de violències masclistes i s’ha pogut iniciar un acompanyament a les víctimes”.
 
Arxivat a