El PSC del Berguedà lamenta que la comarca pateix un «greuge» per part del Govern

Abel Garcia es mostra decebut perquè els Pressupostos no contemplin la C-16, i també denuncia la manca de planificació en matèria de Salut

08 de febrer del 2023
Actualitzat a les 12:01h
Els participants en la roda de premsa del PSC-BBS, el darrer dilluns.
Els participants en la roda de premsa del PSC-BBS, el darrer dilluns. | Pere Fontanals
Tot i celebrar que s'hagin desencallat els Pressupostos de la Generalitat, el PSC del Berguedà lamenta que "el Govern continua tenint un greuge molt important amb la comarca". Així ho comparteix Abel Garcia, que va participar en una roda de premsa per part de la territorial Bages-Berguedà-Solsona del partit el dilluns per fer una valoració de la proposta, i on va mostrar-se decebut en especial per dos elements: que no es contempli la millora de la C-16 i la manca de planificació i de recursos en matèria de Salut.

Al voltant de l'autovia, Garcia comparteix que "és una de les coses que vaig demanar que hi fos tant sí com no", pel fet que "només cal veure què passa cada cap de setmana". "S'ha de valorar també des d'un punt de vista de seguretat, perquè si algú de la comarca té una emergència el divendres de pujada o el diumenge de baixada, es troba el que es troba", exposa, remarcant a més que "també cal tenir en compte que la gent del Berguedàestem obligats a moure'ns perquè no tenim els recursos a casa, com els sanitaris o l'educació postobligatòria".

D'aquesta manera, i incidint que tampoc s'han posat sobre la taula altres vies "importants per a la comarca" com són les transversals (per connectar amb les comarques veïnes d'Osona i Solsona), el del PSC reclama que és vital millorar els eixos viaris per accedir a la comarca, ja que tot i que "ens veurem beneficiats de les accions a la C-55, no podem oblidar que és una de les vies amb més sinistralitat de l'Estat, i que la seva alternativa és de pagament".

Per tot plegat, Garcia declara que "al Berguedà plou sobre mullat, i la comarca queda allunyada de les possibilitats que ens poden fer avançar en qüestions d'infraestructura", i sentencia que "el Govern hauria de vetllar per l'equilibri territorial, però des del Berguedà patim un greuge molt important respecte altres comarques". Un desequilibri que, apunta, es podria resoldre precisament amb una discrminació positiva través dels Pressupostos, però que no ha estat així.

Manca de planificació a l'Hospital de Berga
Paral·lelament, el PSC del Berguedà també critica la gestió sanitària de la comarca. Després de rebre la resposta a les preguntes emeses pel diputat socialista Cristòfol Gimeno del conseller de Salut, Manel Balcells, pel que fa a les actuacions per ampliar el Servei d'Urgències i la futura reforma de les instal·lacions energètiques de l'Hospital Comarcal Sant Bernabé, el partit considera que el departament "comença la casa per la teulada", i reivindica que abans d'aprovar aquestes inversions s'hauria d'haver elaborat un pla director.

En aquest sentit, Garcia exposa que la situació actual a l'Hospital és de "llistes d'espera interminables, proves que es demoren, i especialitats que cada vegada compten amb menys facultatius", cosa que "ens ho estem deixant fer, i els primers responsables som les persones que estem en les administracions i podem fer pressió, però també la ciutadania".

Però, més enllà de l'Hospital, el PSC també engloba les mancances en matèria d'atenció primària, recordant que quan a la comarca augmenta el volum de persones sensibles de ser ateses, com és el cas dels períodes vacacionals, "ens trobem amb els CAPs tancats i l'Hospital amb disminució de recursos". "Sentim que no som importants pels que estan planificant la sort de la nostra comarca", lamenta, tot exclamant que "paguem els mateixos impostos i tenim les mateixes obligacions, així que mereixem que es noti que tenim les mateixes igualtats d'oportunitats".