1 de 10
Teixit industrial

La Valldan i Bufalvent comparteixen experiències sobre sostenibilitat

Els empresaris berguedans valoren emmirallar-se en projectes com la comunitat energètica de Manresa

Un instant de l'assemblea anual de l’Associació de Propietaris de Parcel·les del polígon de la Valldan. | ACEB
per Redacció, Berga | 6 de febrer de 2023 a les 17:20 |
L’Associació de Propietaris de Parcel·les del Polígon Industrial La Valldan de Berga i l’Associació d’Empresaris del polígon de Bufalvent de Manresa han compartit experiències en el camp de la sostenibilitat per a un canvi del model energètic, també dels espais d’activitat industrial. El president de l’Associació d’Empresaris del polígon de Bufalvent de Manresa, Bernat Ladrón de Guevara, i la gerent, Montserrat Ambrós, van estar presents a l’assemblea anual de l’associació de la Valldan que va tenir lloc dissabte a la seu de l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà (ACEB) per explicar el seu projecte impulsat recentment, la primera comunitat energètica empresarial del país: Manresa Il·lumina.

Aquesta cooperativa està formada íntegrament per petites i mitjanes empreses industrials de Bufalvent, i neix amb la voluntat d’aportar serveis per a la millora de la gestió energètica, ecològica i econòmica als seus socis, que podrà ser qualsevol empresa dins dels polígons d’activitat econòmica del municipi de Manresa. Compta amb la implicació de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Manresa.


La nova cooperativa construirà i gestionarà instal·lacions solars fotovoltaiques i, en un futur, l’objectiu és que es converteixi en un agregador que pugui gestionar conjuntament les necessitats energètiques del polígon i planificar instal·lacions de renovables —com xarxes de calor, biomassa o eòlica— en funció de les necessitats col·lectives. En aquest sentit, Ambrós assegura que aquesta acció pretén impulsar la cooperació entre empreses perquè "anar per lliure no funciona, la conjuntura econòmica ens ho està demanant, el planeta ens ho exigeix i per avançar hem de col·laborar". Així mateix, el president dels empresaris de Bufalvent destaca que projectes com aquests, "de col·laboració entre empresaris i col·laboració publicoprivada" són "molt importants per continuar avançant com a territori".

Per la seva banda, el president de l’associació del polígon de la Valldan, Miquel Canal, va mostrar-se molt receptiu al projecte iniciat a Manresa, i creu que és una iniciativa per emmirallar-se i poder-la treballar des del polígon berguedà, ja sigui en l’àmbit d’una comunitat energètica o projectes de cooperació i col·laboració entre empresaris similar. A la trobada també hi van prendre part representants de l'Ajuntament de Berga, en concret, el regidor d’Urbanisme, Aleix Serra, i l’alcalde, Ivan Sànchez, que van parlar del projecte de la central de biomassa del polígon també com un exemple de comunitat. També van compartir l’Apeu industrial de polígons que s’està treballant per intentar aixoplugar sota una mateixa marca tots polígons del Berguedà. "Teniu l’oportunitat de liderar aquest projecte de marca conjunta i de col·laboracions perquè som el polígon de la capital i que portem més anys al peu del canó. Estem a un pas per generar aquests vincles amb els polígons de la comarca i crear aquest projecte", valora l’alcalde.

 

 

Participació