1 de 10
Mapa interactiu

Pressupostos sobre el mapa: consulta les inversions previstes al Berguedà

La variant de Sagàs, l'Hospital de Berga, el Polígon d'Olvan i el Museu del Ciment Asland gaudiran de les partides més voluminoses a la comarca

Imatge d'arxiu de l'Hospital de Berga. | Salut Catalunya Central
per Roger Tugas Vilardell, Barcelona | 3 de febrer de 2023 a les 10:00 |
Un dels principals arguments del Govern per aprovar pressupostos per aquest 2023 era que, sense ells, no es podien iniciar noves inversions. A diferència d'altres partides recurrents que presenten més flexibilitat, les pròrrogues no permeten iniciar noves obres al territori que no estiguessin previstes. Amb l'acord segellat amb el PSC, l'executiu ha salvat aquest impediment i podrà desplegar els projectes planificats en noves infraestructures i altres inversions. I malgrat que queden lluny els pressupostos del 2009, amb 6.322 milions en aquesta partida, els nous comptes li'n reserven 3.796 milions, gairebé 1.000 dels quals, de fons europeus.

Alguns d'aquests projectes no es poden territorialitzar, mentre que d'altres afecten a més d'un municipi, però n'hi ha 2.146 que són bàsicament locals. En concret, 444 dels 947 municipis del país tenen pressupostades inversions de la Generalitat per aquest any i, mentre grans ciutats com Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat o Badalona n'esperen moltes (395, 74 i 53, respectivament), hi ha 198 pobles on només n'hi ha prevista una. Ara bé, en termes de despesa per habitant, Maldà (Urgell) i la Floresta i el Cogul (Garrigues) tenen consignats més de 10.000 euros per veí, bàsicament per les obres del sistema de regadiu Segarra-Garrigues.

Quant té previst invertir la Generalitat a cada municipi aquest 2023 i fins al 2026?


La intensitat del blau augmenta amb la quantitat d'euros per càpita pressupostats, però les dades concretes i els detalls de la principal inversió apareixen clicant o passant el cursor damunt de cada municipi:



L'anàlisi de les inversions per càpita resten esbiaixades als pobles petits, ja que una despesa elevada es dispara si es reparteix entre pocs veïns. Posar la lupa a nivell comarcal minimitza aquest efecte, si bé la densitat de població segueix sent molt diferent a les diferents zones del país i, quan es construeix una carretera o una altra infraestructura, el seu cost depèn més de l'extensió de terreny que afecta que de la quantitat d'habitants.

En el cas del Berguedà, la inversió prevista fins a l'any 2026 que gaudeix d'un major pressupost és la millora de la variant de Sagàs, a la C-154, per un valor de gairebé 5,4 milions d'euros. L'actuació implica els municipis de Sagàs i Santa Maria de Merlès, amb una inversió que s'enfila dels 30.000 euros per càpita, precisament per l'afectació de la densitat de població. En aquest sentit, també destaquen els 4.700 euros per càpita que s'invertiran a Castellar de n'Hug, on la principal acció de les quatre previstes és la millora de la visita al Museu del Ciment Asland, per 681.000 euros (en total, s'invertiran al municipi 842.000 euros).

També és destacable l'actuació ja iniciada a l'Hospital de Berga. En concret, la Generalitat preveu destinar 1,5 milions d'euros enguany al Servei d'Urgències, els vestidors i la base assistencial del SEM. D'aquesta manera, aquest projecte esdevé el més quantiós a la capital berguedana fins al 2026, període durant el qual s'han previst un total de 19 projectes per valor de 4,1 milions d'euros.

D'altra banda, els pressupostos també recullen actuacions en altres poblacions de la comarca, destacant els 881.000 euros que es destinaran al Polígon Industrial d'Olvan; els 650.000 euros en millores a la presa de la Baells; els 131.000 euros pel canvi de fusteria de l'escola Alfred Mata de Puig-reig; els 43.000 euros pels col·lectors de sanejament d'Avià i Graugés; i el desplegament de la fibra òptica a Vilada, Guardiola de Berguedà, la Pobla de Lillet, Sant Julià de Cerdanyola, Vallcebre, Saldes i Gósol.

Quant té previst invertir la Generalitat a cada comarca aquest 2023 i fins al 2026?


La intensitat del blau augmenta amb la quantitat d'euros per càpita pressupostats, però les dades concretes i els detalls de la principal inversió apareixen clicant o passant el cursor damunt de cada comarca:



La partida més elevada dels pressupostos en aquest capítol no és territorialitzable, ja que es tracta d'inversions al CatSalut provinents dels fons europeus, les quals pugen fins a 137 milions. Darrere seu es troben altres despeses sense situar al mapa en forma d'aportacions a Infraestructures de la Generalitat per a carreteres (77 milions), el programa d'encàrrec d'actuacions (72 milions), el programa d'encàrrec amb atenció especialitzada (67 milions) i provinents de fons europeus (66 milions).

En el cas del Berguedà, els pressupostos preveuen un total de 53 projectes per valor de gairebé 23 milions d'euros fins al 2026, xifra que es tradueix en una inversió per càpita de 570 euros.

Totes les inversions previstes als pressupostos, amb tots els detalls


La taula permet ordenar per columnes o filtrar per municipis, comarques i paraules clau, per facilitar la cerca:

 

Participació