El Transport a la Demanda realitza una mitjana de 245 serveis al mes

Està previst que, al llarg d'aquest 2023, es posi en funcionament una nova aplicació

Redacció
02 de febrer del 2023
Abel Garcia, en la jornada sobre mobilitat celebrada avui
Abel Garcia, en la jornada sobre mobilitat celebrada avui | ACM
El Transport a la Demanda del Berguedà gestionat des del Consell Comarcal realitza una mitjana de 245 serveis al mes. Aquest servei dona cobertura a una població de prop de 2.000 habitants de 19 nuclis corresponents a 13 municipis a través de 24 taxistes. El 2022, el servei va batre tots els seus rècords arribant als 3.350 passatgers, 135 més que el 2021. Des del 2108, la tendència ha estat a l’alça, amb 2.377 usuaris, 2.398 el 2019 i 2.702 el 2020.

En concret, més del 80% dels serveis es reparteixen entre les 8 principals línies: Sant Jaume de Frontanyà – Borredà – Vilada – Berga; Gósol – Saldes – Vallcebre – Guardiola de Berguedà; Serrateix – Viver – Navàs; Fígols – Sant Jordi (Cercs) – Berga, Castell de l’Areny – Vilada – Berga; Castellar del Riu – Espinalbet – Berga; Capolat – Berga; i Montclar – Casserres – Gironella.

Aquestes són algunes de les dades que ha exposat aquest dijous el conseller comarcal de Mobilitat, Abel Garcia, en les  jornades El Transport a Demanda com a resposta a les necessitats de mobilitat no cobertes, organitzades per l’Associació Catalana de Municipis (ACM).

Garcia ha exposat que el Transport a la Demanda del Berguedà “és un exemple de col·laboració entre les administracions públiques i que, amb la gestió per part del Consell Comarcal del Berguedà, ha permès oferir un servei de qualitat i eficient per als ciutadans”. A més, ha afegit que es tracta “d’un servei fet a la mida de les necessitats de la ciutadania del Berguedà” i fa possible “garantir l’accés als serveis en tot el territori i també la lluita contra l’aïllament en entorns rurals com el nostre.”

El Transport a la Demanda del Berguedà està destinat als usuaris dels municipis amb menys habitants que no disposen d’un servei regular de transport públic amb autobús. L’objectiu és connectar els usuaris, el dia que ho necessiten, amb la parada de transport públic més propera o amb la seva destinació final amb un taxi. El servei és el fruit de la col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i el Consell Comarcal del Berguedà per a la millora dels serveis de transport públic a la comarca. El Transport a la Demanda es presta des del punt de parada acordat amb cada municipi fins a la parada de transport públic del municipi de destinació, i es duu a terme en els horaris preestablerts que enllacen amb les línies de transport regular.

La història del Transport a la Demanda al Berguedà comença el 2009, quan es va endegar a municipis del nord de la comarca. Després de diferents avenços, el servei va fer un pas endavant en la digitalització del sistema de Transport a la demanda amb l’entrada en funcionament d’una aplicació per a mòbils per a reservar i gestionar els serveis de transport a la demanda (TAD) de la comarca, l’aplicació TADCAT, el febrer del 2020. Tanmateix, es preveu que aquest any es posi a disposició una aplicació millor que l'actual.