Treball acosta al Berguedà els nous programes de formació per a empreses

L'ACEB trasllada als responsables els principals obstacles a la comarca, com és la manca de perfils tècnics i la dificultat de retenir talent

31 de gener del 2023
Actualitzat a les 17:21h
Un instant de la reunió entre el Departament de Treball, l'ACEB i el teixit empresarial i formatiu berguedà
Un instant de la reunió entre el Departament de Treball, l'ACEB i el teixit empresarial i formatiu berguedà | ACEB
La seu de l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB) ha estat l'escenari d'una reunió de treball tècnica dels principals representants del teixit econòmic, empresarial i de formació de la comarca amb una delegació del Departament de Treball, que encapçalada pel seu secretari, Enric Vinaixa, han exposat les noves línies de formació que promou el departament. Es tracta, tal com han posat en relleu el mateix Vinaixa com la directora del Consorci per a la Formació Contínua, Ariadna Rectoret, de dos projectes "innovadors i rellevants", ja que per primera vegada, donen l'opció a les empreses de definir les formacions en funció de les seves necessitats.

"Els programes suposen un canvi radical pel que fa a l’orientació de la formació, tant per a persones ocupades com desocupades", ha destacat al respecte el president de l'ACEB, Josep Maria Serarols, que ha incidit que "la qüestió de la formació és una constant en les nostres preocupacions i de les empreses, sobretot a l’hora de captar personal i retenir-lo". I és que, entre les mancances que, en el marc de la trobada, s'han traslladat des de l'ACEB a Treball s'hi troben precisament la "dificultat del teixit de trobar tècnics i oficials en tots els sectors, i de retenir el talent". Una problemàtica que, tanmateix, Serarols ha reconegut que "és generalitzada arreu del país".

"Fa molts anys que anem copsant les reivindicacions i necessitats del teixit productiu del Berguedà", ha assenyalat Vinaixa, que ha compartit que han trobat convenient desplaçar-se fins a Berga per exposar els dos nous programes per a la formació per la seva rellevància, ja que "es dota de tots aquells elements de flexibilitat per la retenció del talent", a la vegada que també contribueix a "fer més competitives les empreses del Berguedà".

En concret, el Departament de Treball ha presentat els programes Conforcat a mida i Projecta't. En el primer cas, i tal com ha informat Rectoret, consisteix en una línia de formació "adreçada exclusivament a empreses i les agrupacions representatives per tal que dissenyin aquella formació que necessiten", afegint que "per primera vegada, el concepte a mida ho és de veritat". La pròxima convocatòria s'obre al març i tindrà una dotació de 21 milions d'euros. Paral·lelament, Projecta't ofereix un servei d'assessorament i orientació, tant per a les persones en actiu com les que estan en situació de desocupació, que també beneficiarà l'evolució en positiu de les empreses on treballen.

Noves formacions en bioconstrucció
La visita al Berguedà s'ha tancat amb una visita a l’empresa Macusa, situada al polígon d’Olvan, d'Ariadna Rectoret; els representants de l'ACEB; la directora de Firhàbitat, Rosa Prat; i l’alcalde d’Olvan, Sebastià Prat. Allà han pogut saber, de la mà del gerent Xavier Guitó, la tasca i evolució de l'empresa, i han pogut establir els contactes per unes eventuals col·laboracions per a l'impuls de noves línies formatives en el camp de la bioconstrucció.

"És un tema que, des de l'aspecte estratègic, hi estem apostant molt fort, com és el de la bioconstrucció", ha incidit Serarols, que ha fet referència precisament a Firhàbitat com un dels principals motors d'aquesta modalitat."Tenim un projecte molt treballat internament per intentar ser pioners, per fer realitat el centre de formació al país especialitzat en bioconstrucció", ha sentenciat el president de l'ACEB, que ha asseverat que s'ha aprofitat la visita per traslladar aquest anhel al Departament de Treball. Paral·lelament, també s’han explorat possibles programes per a la formació d’operaris de fusteria i muntadors a través de certificats de professionalitat. 
 
Arxivat a