Jesús Calderer (UDC) nega «tensions» amb CDC pel càrrec de diputat

El dirigent d'Unió afirma que aquest partit es posiciona, al Berguedà, al costat d'Artur Mas

Aida Morales
22 de juny del 2015
Actualitzat el 24 de juny a les 10:02h
L'alcalde de Cercs, Jesús Calderer
L'alcalde de Cercs, Jesús Calderer | Aida Morales

L'alcalde de Cercs i dirigent d'Unio Democràtica de Catalunya (UDC), Jesús Calderer, és des d'aquest dilluns el nou diputat provincial que representarà el Berguedà a la Diputació de Barcelona. Així ho han decidit els dos partits polítics que formaven la federació de Convergència i Unió (CiU) després d'un cap de setmana de negociacions per acabar establint qui s'adjudicava aquest càrrec, així com la presidència del Consell Comarcal del Berguedà. 

Amb aquesta decisió, Calderer assumeix una de les representacions de major importància de la comarca, com també ho va fer el seu successor a l'alcaldia, Ferran Civil, que va arribar a ser vicepresident primer de la Diputació de Barcelona. Fins a aquesta fita, però, encara falta, assegura Calderer, que espera que el seu rol dins de l'òrgan supracomarcal sigui molt més modest, al menys, de moment. 

La proclamació de Calderer ha vingut donada per múltiples reunions, tant a nivell comarcal com, sobretot, nacional entre CDC i UDC ja que, tradicionalment, el representant del Berguedà a la Diputació de Barcelona havia estat d'Unió, mentre que la presidència del Consell Comarcal estava a mans de Convergència. Arran de totes aquestes negociacions, el nou diputat ha negat “tensions” entre els dos grups polítics, tot i que la decisió, que s'havia de tancar divendres, finalment es va prorrogar fins aquest dilluns, a causa d'una petició de Convergència.

Segons ha pogut saber NacióBerguedà, durant tot el cap de setmana membres de CDC han intentat traspassar la responsabilitat del diputat provincial al seu partit, una petició que, fins i tot, va realitzar l'exalcalde de Berga i delegat del Govern a la Catalunya Central, Juli Gendrau. En aquest sentit, la persona amb més números per ocupar aquest càrrec era l'alcalde de Gironella i actual president de CDC al Berguedà, David Font qui, finalment, és un dels membres del Consell Comarcal. 

Algunes fonts de Convergència al Berguedà s'han queixat a aquest diari de la decisió de proclamar un membre d'Unió a la Diputació, afirmant que “no es veu bé”. La versió oficial donada per Font en declaracions a aquest diari, però, segueix una tònica més moderada. Font afirma que Convergència confiarà en Calderer, sempre que aquest treballi “en benefici de la comarca” i a “disposició dels ajuntaments”. Segons ha declarat, però, CDC serà “exigent” amb les demandes del territori, així com amb les seves necessitats i preocupacions. 

Continuar la “bona feina”

Per a Calderer, un dels objectius de la seva nova responsabilitat serà continuar la “bona feina” començada pel seu predecessor, Ferran Civil, a l'hora de visibilitzar el Berguedà i donar suport, sobretot, als petits municipis de la comarca: “Civil ha pensat molt en els pobles més petits que són els que tenen més necessitats”. 

A partir d'aquest moment, tot dependrà de la tasca que se li encomani dins l'òrgan supracomarcal. En un principi, Calderer “descarta” mantenir el càrrec de Civil, però per altra banda, ha posat de manifest un possible pacte entre CDC i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) per governar la Diputació: “Hi poden haver sorpreses molt grans”. 

En qualsevol cas, el nou diputat provincial assegura que hi ha “molt bona relació” amb els militants convergents de la comarca a causa dels anys de treball comú, a part de la coincidència de les persones que conformen els dos partits en la vessant nacional: “El tema important que és la independència, pensem tots igual, i no hi ha hagut tensions ni coses estranyes; nosaltres, al Berguedà, ens posicionem al costat del president Mas i el nostre recolzament està allà”.