1 de 10
Associacionisme

El coixí del cor es ratifica com un dels símbols de Ginkgo

Amb més de 500 unitats entregades, és un dels exemplar elaborats al grup de suport mutu, que dona un punt de trobada als socis

Diferents unitats del coixí del cor, elaborats per les sòcies de Ginkgo | Lídia López
per Lídia López, Berga | 27 de gener de 2023 a les 12:00 |
Cada dimarts a la tarda, l'associació Ginkgo Apac Berguedà aplega entre 15 i 20 dones, ara en el seu nou local ubicat al carrer Ciutat número 6 de Berga, per cosir les diferents manualitats que després posen a la venda en les diverses fires i mercats on participen al llarg de l'any. Es tracta, com explica la presidenta de Ginkgo, Aurora Fernández, d'una manera de fer realitat un grup de suport mutu entre totes les sòcies, i especialment aquelles que pateixen o han patit el càncer. Però no tot el que elaboren és per comerciar, ja que un dels productes estrella de l'entitat és, precisament, de franc, i ha resultat el més significatiu: el coixí del cor.

Seguint la iniciativa sorgida als Estats Units i fruit de la idea d'una infermera de l'àrea d'oncologia, el coixí del cor, com el seu nom bé indica, és un coixí amb forma de cor. Però és precisament aquesta forma la quina permet als seus usuaris, estar còmodes després d'una mastectomia o tumorectomia al pit. "Les cicatrius que et deixa l'operació són molt dures: et fa mal el braç, no pots estirar-te de costat, si estàs asseguda necessitaràs un lloc on recolzar-te... i la forma de cor fa que s'adapti precisament tant al braç com a sota l'aixella", detalla Fernández, que indica que després de 13 anys, ja n'han entregat més de 500. Una xifra, "malauradament", elevada.


Aquest coixí, que s'ofereix a tots els pacients de càncer de mama del Berguedà, ha permès unificar l'associació i reforçar la seva funció d'atenció, ja que l'excusa de la costura ha facilitat un espai a les participants per poder-se sentir acompanyades per persones que entenen de primera mà el que estan vivint. "Aquesta és la manera que tenim de fer el grup de suport mutu i que la gent trobi una via per sortir de casa", posa de manifest la presidenta, que remarca que "moltes dones ens diuen que a casa tenen suport, però que hi ha coses que els altres no entenen, i sense voler-li treure valor al que estan passant, potser no els donen el marge que cadascú necessita per anar avançant".

De fet, Fernández assenyala que aquesta participació assídua al voltant de la vintena de persones és, segons li han fet saber des d'altres associacions similars, poc habitual. "Des d'altres grups ens expliquen que la implicació que tenim a Ginkgo no se sol veure", reitera, posant d'exemple que, quan hi ha un esdeveniment en el qual participen, tothom s'acaba mostrant disposat a ser-hi l'estona que faci falta. "Això demostra que estem a gust", assevera. D'aquesta manera, la presidenta remarca que "a Ginkgo som com una família".

 

 

Participació