1 de 10
Agenda

Agenda de cap de setmana al Berguedà: 25 i 26 de març

Des del teatre i la música, passant per les accions comunitàries, i una prova esportiva: el Berguedà s'omple de propostes per a tots els públics

Foto de la presa de la Baells | Arxiu
per Redacció, Berga | 23 de març de 2023 a les 16:55 |
Cap de setmana plegat de propostes al Berguedà. Al llarg del dissabte i del diumenge, i de tot el territori de la comarca, s'hi han previst propostes culturals, socials i esportives. A Berga, Òmnium col·labora i promou la primera Trobada Intercultural i la jornada (Re)volta per l'habitatge, ambdues propostes amb un caràcter comunitari.

A Gironella, també s'hi celebrarà una acció solidària i torna el Culturitza't, amb una nova Tarda de Monòlegs. A Cercs, s'hi han previst activitats a l'aire lliure i per descobrir la presa. I finalment, a Puig-reig, hi haurà una de les primeres curses de muntanya de la temporada a la comarca i teatre a l'Ametlla de Merola


Berga: Trobada intercultural

L’Àrea de Societat Inclusiva de l’Ajuntament de Berga i Òmnium Berguedà organitzen una jornada per estrènyer vincles entre les persones de diferents cultures que viuen al municipi. Es tracta d’una iniciativa per millorar les relacions de veïnatge, a través de l’intercanvi d’experiències i el coneixement d’altres realitats. La 1a Trobada Intercultural de Berga és oberta a totes les persones que vulguin participar-hi i es farà el dissabte, 25 de març, a l’Hotel d’Entitats, a les 10.00 hores.

La jornada arrencarà amb un esmorzar conjunt i, posteriorment, hi haurà un fòrum d’experiències. Les persones participants es dividiran en grups per tractar diferents aspectes relacionats amb les seves cultures d’origen. Això permetrà identificar aquells aspectes que dificulten l’entesa i la convivència a causa del desconeixement o els prejudicis, i desenvolupar accions que permetin millorar la cohesió i el veïnatge a la ciutat. L’esdeveniment finalitzarà amb una exhibició de dansa.


Cercs: Visita a Sant Salvador de la Vedella

Visita guiada a l'Abadia de Sant Salvador de la Vedella. L'activitat anirà a càrrec de Violant Bonet i Pol Navarro, i requereix inscripció prèvia a l'Ajuntament de Cercs (938 247 890), ja que les places per participar-hi són limitades. La visita tindrà lloc el dissabte, 25 de març, a partir de les 16.00 hores.


La Pobla de Lillet: Taller de música en família

Gemma Baños ofereix aquest dissabte, a partir de les 16.30 hores, un taller de música per a infants. Està especialment adreçat a les famílies que tinguin un petit de fins a 3 anys. L'activitat tindrà lloc a la Llar del Pensionista de la Pobla de Lillet.


Gironella: Festival Infantil Solidari

L'Espai el Blat de Gironella serà l'escenari, el 25 a la tarda, del Festival Infantil Solidari. L'organització ha preparat jocs, cançons i diferents activitats perquè infants, joves i famílies gaudeixin, a la vegada que contribueixen. També s'ha previst l'actuació de la Coral Les Veus de Gironella. La jornada engegarà a les 18.00 hores, i per participar-hi es demanarà un donatiu de 5 euros.


Puig-reig: 'Les 7 pomes'

Ferran Aixalà porta al Teatre Esplai de l'Ametlla de Merola l'obra Les 7 pomes, un monòleg d'humor que es vehicula a través de 7 punts de la història de la humanitat. Des del principi dels temps, hi ha hagut moments clau en la història on les pomes han canviat el transcurs de la humanitat: la prohibida, la daurada, la travessada, la caiguda, l'emmetzinada, la gegant i la dissenyada. El Ferran les farà menjar totes, ja que tal com diu la dita (o no): Mansana, in corpore sano. L'espectacle serà el 25 de març a les 18.00 hores.


Puig-reig: Pugo Regis Trail

Torna la Pugo Regis Trail, la cursa de muntanya de Puig-reig, terra de templers i obrers. Organitzada pel Cquie de Puig-reig, els recorreguts donen l'oportunitat als participants de conèixer i recórrer el Baix Berguedà: corriols ràpids i tècnics que faran gaudir una experiència única. S'han previst tres rutes diferents: Longus, de 24 quilòmetres i 1000 metres de desnivell; Brevis,  de 14 quilòmetres i 575 metres de desnivell; Minimus, recorreguts infantils, de 200, 400, 520, 1.000, 1.850 i 2.700 metres. Les curses per Minimus tindran lloc el dissabte, 25 de març, mentre que la Longus i la Brevis es disputaran el diumenge, dia 26.


Cercs: Ruta d'interpretació de la natura

Alba Rovira, de Muntanya i Natura, guiarà la descoberta dels paisatges agroforestals dels cingles del Berguedà. Aquesta ruta d’interpretació permetrà als participants veure i entendre els canvis i la influència de les activitats agrícoles, mineres i industrials sobre el paisatge. Per participar-hi, cal inscripció prèvia al Centre del Parc Natural del Cadí Moixeró a Bagà. La sortida serà de dificultat fàcil, amb una distància de 7 quilòmetres i un desnivell de 260 metres. Prendre part de la sortida té un cost de 6 euros (de 5 pels menors de 12 anys i jubilats). El punt de sortida és el Pàrquing del Museu de les Mines de Cercs, el 26 a les 10.00 hores.


Cercs: Visita a la presa de la Baells

Amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua, el diumenge, 26 de març, s'ofereixen visites guiades a la presa de la Baells, juntament amb l’activitat Aprenent d’enginyer. La visita consisteix en una activitat per a famílies i nens per donar a conèixer la importància dels pantans en la regulació i gestió del cicle de l’aigua a Catalunya. Es tracta d'una proposta que se suma a les accions del Dia Mundial de l’Aigua per a la conscienciació de la societat per accelerar canvis que puguin resoldre la crisi de l’aigua i el sanejament

Al llarg de la visita, les famílies es posaran a la pell d’un grup d’enginyers que fa una inspecció rutinària de manteniment a les instal·lacions mentre es plantegen diverses preguntes i problemàtiques que s'hauran de resoldre per tal de poder obrir les comportes de la presa. El punt de trobada és el Centre d'Interpretació de la Baells, a les 11.00 hores. Es recomana assistir a la visita amb nens i nenes a partir de 7 anys.


Berga: (Re)volta per l'habitatge

Òmnium Berguedà organitza aquest diumenge la (Re)volta per l'habitatge. Amb aquesta, es pretén donar a conèixer un dels drets universals: l'habitatge. Un dret reconegut a múltiples textos normatius de caràcter internacional, però la realitat està molt lluny dels textos legals. L'edatisme, el racisme, i la gentrificació són alguns dels entrebancs de no poder disposar d'un lloc on viure. Cada dia més, són moltes les organitzacions i entitats que reben més gent amb algunes d'aquestes problemàtiques. Per això, seran elles qui explicaran les diverses situacions i com fer-hi front: Creu Roja, Càritas, Fundació Grup Horitzó i la Fundació pro disminuïts psíquics del Berguedà. 

També hi seran l'Ajuntament de Berga, l'Ajuntament de Gironella i el Consell Comarcal del Berguedà. Per la seva banda, l'associació de veïns del Barri Vell s'enfocarà en la seva realitat. I per acabar, la cooperativa de Cal Blanxart ens explicarà un model habitacional alternatiu d'accés a l'habitatge, més just i accessible, sense ànim de lucre, no especulatiu i transformador. En aquest recorregut, el guia serà l'historiador Marc Pujals. El recorregut iniciarà a les 11.00 hores a la plaça de Sant Joan i acabarà a Cal Blanxart, amb un vermut i debatent les aportacions dels participants, que moderarà Marc Canturri. També hi serà present el president de l'entitat, Xavier Antich


La Pobla de Lillet: ball

El Saló la Flor acull aquest diumenge, 26 de març, a partir de les 18.00 hores, una nova tarda de ball. En aquesta ocasió, els artistes convidats són Xarop de nit. L'entrada costa 7 euros i inclou la participació, durant la mitja part, en una Quina.


Gironella: Tarda de Monòlegs

En el marc del Culturitza't, el cicle de programació cultural de Gironella, aquest diumenge, 26 de març, se celebra una nova entrega de la Tarda de Monòlegs, una de les novetats de la programació aquest trimestre. En aquesta ocasió, les humoristes que actuaran són Eva Cabezas i Lourdes Bayonas Lou

Cabezas comença els seus estudis dramàtics amb la Formació de l’actor durant la seva època universitària. Estudia ciències polítiques i acaba diplomant-se en pedagogia teatral. Es professionalitza en el gènere de la comèdia i, els darrers anys, ha treballat principalment en el circuit de la comèdia i en solitari amb el seu unipersonal CurvyBayonas Lou inicia el seu camí còmic com monologuista el 2017, i des de llavors va saber que l’apassiona fer riure. El seu humor intens i sagaç no deixa indiferent. Capaç de fer-te riure amb Bécquer, el Big Bang o l’art clàssic, i a l’hora de tractar els temes més mundans sense tacar-se les mans ni esquinçar-se les vestidures. Tot això, des d’aquesta estranya bogeria tendra que l’envolta.

Les entrades costen 6 euros anticipades i 8 a taquilla. Les actuacions tindran lloc, a les 18.00 hores, a l'Espai Cultural de Viladomiu Nou, i estarà conduït per David Cols.
 

Berga: 43a Trobada infantil escolar de Colles Sardanistes

Després de setmanes de formació, la Colla Sardanista Cim d'Estela ha organitzat per aquest diumenge, 26 de març, la 43a Trobada infantil escolar de Colles Sardanistes. Serà a partir de les 18.00 hores a la plaça Viladomat, i arrencarà amb un Galop d’entrada. El programa prosseguirà amb una sardana de lluïment i una sardana de germanor, i es completarà amb sis sardanes més per a tot el públic. La ballada comptarà amb la participació musical de la Cobla Berga Jove.  

La trobada neix el 21 de maig de 1978, impulsat pel germà de La Salle Jaume Viladecans i amb la col·laboració de la Colla Sardanista Cim d’Estela. Aleshores es va anomenar 1r Concurs infantil escolar de Colles Sardanistes, i servia per posar punt final a setmanes d’ensenyament de la dansa a les diferents escoles de Berga. Així, el concurs va evolucionar en trobada i es va mantenir fins a l'any 2019. Els tres darrers anys, la pandèmia ha fet que no es pogués portar a terme, però enguany s'ha tornat a tirar endavant, amb els monitors de la Colla Cim d’Estela anant a les diferents escoles per ensenyar als infants de 5è i 6è de Primària a ballar sardanes. 


Avià: Tarda de ball

L'Ateneu d'Avià acull, un diumenge més, la Tarda de ball al poble. En aquesta ocasió, l'acompanyament musical va a càrrec de Pep i María José Trio. L'activitat es durà a terme el 26, a partir de les 18.30 hores.


Berga: 'Los Fabelman'

Projecció del film Los Fabelman, una pel·lícula semiautobiogràfica de la infància i joventut d’Spielberg. Ambientada a finals de la dècada de 1950 i principis dels anys 60, un nen d’Arizona, Sammy Fabelman, descobreix un secret familiar i explora com el poder de les pel·lícules pot ajudar-lo a explicar històries. La projecció serà al Cinema Patronat de Berga, el dia 26 a les 18.00 hores i el 27 a les 20.30. L'entrada té un cost de 5 euros pels socis i 6 pels que no ho són.
 

 

Arxivat a:
Societat, Berguedà, agenda
Participació