La nena del globus amb forma de cor

Xavier Gonzàlez-Costa
24 de gener del 2023
Actualitzat a les 12:52h
Il·lustracions: Bet Calderer / Text: Xavier Gonzàlez-Costa
Il·lustracions: Bet Calderer / Text: Xavier Gonzàlez-Costa

Quan la nena va veure aquells globus fantàstics, en va demanar un als seus pares, immediatament.

Eren uns globus extraordinaris, lluents, amb diferents formes i colors, que lluitaven per fugir, per volar, per sortir volant i alliberar-se d’aquell lligam que els sotmetia a una gravetat per a la qual no havien estat dissenyats.

Després de l’oportú estira-i-arronsa i l’habitual assumpció de responsabilitats domèstiques i conductuals exigides pels dos progenitors, tot i tenir tothom ben clara l’efímera validesa d’aquells compromisos tan retòrics i desgastats, la nostra nena va poder escollir el seu globus.

En va triar un de vermell, molt bonic, amb forma de cor. Era preciós. Potser carrincló, sí, però amb un innegable significat. Un símbol, això. Un símbol que es reflectia en el cristal·lí humit dels seus ulls, posant color i contrast a unes ninetes que brillaven com mai.

La mare, el pare i el seu germà gran l’observaven, embadalits, pendents d’aquella mirada silenciosa, però tan carregada d’intenció. Pendents d’ella, la seva nena, d’aquella nena que estimaven com res més al món. Pendents d’ella, la seva mirada i el seu gest. Un gest molt simple, natural, natural i alhora fascinant, per senzill, per tan savi, per ser tan senzill com senzillament savi. I simbòlic, també. Un gest, només un gest i, tanmateix, tot un missatge…

La nena va obrir la seva maneta d’infant, mentre enlairava la seva mirada gegant i deixava anar el globus cel amunt perquè pogués fugir, perquè pogués volar, perquè pogués sortir volant, alliberant-lo del seu lligam.

… I Banksy passava per allà.

 
 
Xavier Gonzàlez-Costa és escriptor, actor i activista cultural. Ha publicat poesia, narrativa, literatura infantil i teatre, essent aquesta última disciplina per la qual ha estat més reconegut, amb diferents premis i estrenes, arreu dels Països Catalans. És lletrista de cançons i col·labora habitualment en la direcció i conducció d'actes culturals o benèfics. Enamorat de l'Àfrica, ha estat en més d'una dotzena de països d'aquest continent, cooperant amb l'organització "Viatgers sense Fronteres" que va presidir durant setze anys.
 
Bet Calderer és una Berguedana de Barcelona, artista i grafista. Sortida dels forns de la Facultat de Belles Arts de la capital, se sent orgullosa de poder dir que va començar a treballar al costat Pepe Calvo, amb qui va aprendre l'ofici de donar solucions de disseny gràfic per a empreses com Coca-cola, Santiveri, Martínez-Bimbo, Marcilla, etc. Des de fa quinze anys ha fet de la seva passió, la pintura i el dibuix, el seu modus vivendi. Ha col•laborat amb Ibèrica de danza amb l'escenografia pictórica de l'espectacle “Las estaciones”.