El Consell Comarcal implantarà la recollida de tots els residus amb bujols a Berga

Tractament Ecològics subvenciona 120.000 bosses per a la fracció del plàstic, que cobreixen la demanda d'un trimestre

16 de gener del 2023
Actualitzat a les 14:45h
Josep Lara, Marta Freixa i Vicenç Linares, amb una de les noves bosses de la recollida d'envasos.
Josep Lara, Marta Freixa i Vicenç Linares, amb una de les noves bosses de la recollida d'envasos. | Lídia López
El Consell Comarcal del Berguedà vol deixar enrere l'actual sistema de recollida porta a porta de Berga mitjançant bosses en totes les fraccions a excepció de l'orgànic, i per aquest motiu, introduirà en el nou concurs per licitar el servei els bujols, com a la resta de la comarca. Així ho han explicat el president del Consell Comarcal, Josep Lara, i el conseller comarcal de Medi Ambient, Vicenç Linares, en el marc de la roda de premsa per presentar el mecenatge verd de Tractaments Ecològics per a subvencionar les bosses de la fracció d'envasos.

"En el nou contracte s'implantarà un cubell multiproducte, on els veïns de Berga reciclaran els envasos, el paper i la resta", ha exposat Linares, que també ha avançat que aquesta tipologia de bujol s'anirà estenent progressivament a la resta de la comarca, on actualment, tenen un total de tres cubells (orgànic, resta i paper-plàstic). En aquest sentit, i tal com ha puntualitzat Lara, l'ens està acabant de perfilar el nou contracte buscant el "màxim consens" entre totes les parts i sabedors que el text és "laboriós i complicat". Així, en un termini de dues setmanes, hauria de quedar enllestida la licitació per tal de publicar el concurs, que ja hauria d'haver sortit a finals de 2022.

D'altra banda, i per tal de reproduir "les mateixes condicions" que a la resta de la comarca quan va començar el porta a porta, Linares ha confirmat que els veïns de Berga no hauran de pagar els primers cubells que se'ls entreguin, ja que aquests seran gratuïts. Així, tot i que des del Consell Comarcal encara no se n'ha estimat el cost total, asseguren que "amb el cost que suposen les bosses d'un any a Berga, quedaran coberts els bujols".

Finalment, l'Àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal també té previst implementar un nou sistema informàtic molt més fiable de cara a fer la lectura del xip que presentaran els cubells, amb una part de la informació que també podria ser accessible per a la ciutadania mitjançant els seus dispositius mòbils. A més, de cara a endreçar la recollida, des del Consell obren la porta a col·locar arbres per agrupar la treta dels bujols en punts on hi hagi un gran volum d'habitatges.

Mecenatge verd de les bosses d'envasos
En la jornada d'avui, el Consell Comarcal i l'empresa Tractaments Ecològics han fet pública la renovació del mecenatge verd per part de la segona, per tal que les bosses de recollida de la fracció dels envasos siguin subvencionades pels veïns de Berga. Així, replicant la iniciativa del 2022 i el 2021, Tractaments Ecològics ha adquirit 120.000 bosses per valor de 55.000 euros, que cobriran la demanda d'un trimestre a la capital del Berguedà.

"És una acció que ens agrada tirar endavant perquè forma part de la responsabilitat social de l'empresa", ha declarat la responsable de Tractaments Ecològics, Marta Freixa, que ha fet èmfasi en el fet que, per aquesta partida, s'ha apostat per bosses reciclades i elaborades precisament a partir d'envasos (polietilè reciclat de baixa densitat).

Per la seva banda, tant Lara com Linares han destacat l'estalvi que aquest acord suposa pels veïns de Berga, que sempre han comptat amb la gratuïtat de les bosses, ja que abans que Tractaments Ecològics, el mateix Consell Comarcal va ser l'encarregat de pagar-les els anys 2018, 2019 i 2020. En total, es calcula que, a Berga, es consumeixen anualment unes 870.000 bosses de la fracció dels envasos.
 
Arxivat a