Gironella construirà 20 pisos de lloguer assequible a Les Eres

El cost del projecte s'estima en uns 2,5 milions d'euros, dels quals un 40% es finançaran amb els fons Next Generation

11 de gener del 2023
Actualitzat a les 18:58h
Imatge renderitzada de l'edifici de lloguer assequible que es vol construir.
Imatge renderitzada de l'edifici de lloguer assequible que es vol construir. | Ajuntament de Gironella
L'Ajuntament de Gironella liderarà el projecte per a la construcció de 20 pisos, distribuïts en dos edificis, a la zona residencial de Les Eres. Els habitatges, que han de quedar enllestits al 2024 i entre el 2025 i 2026 respectivament, es posaran al mercat del lloguer amb un preu accessible, amb la finalitat de promoure l'emancipació dels joves i de garantir el benestar i accessibilitat de la gent gran. Es tracta d'una de les propostes escollides per l'Agència de l'Habitatge de Catalunya per gaudir d'una subvenció dels fons europeus Next Generation.

En una roda de premsa, l'alcalde de Gironella, David Font, ha compartit els detalls de la iniciativa, que començarà a fer-se realitat els mesos vinents. Els immobles s'alçaran en una parcel·la de propietat del consistori d'uns 1.800 metres quadrats, en dos edificis plurifamiliars diferents que es compondran de 10 pisos i 10 places d'aparcament cadascun. Els habitatges, d'entre 75 i 80 metres quadrats, disposaran de tres habitacions, cuina-menjador i lavabo. L'emplaçament escollit és Les Eres, una zona que segons l'alcalde, és de les que gaudeix de més creixement a la vila.

D'aquesta manera, el projecte que ha convençut a l'Agència de l'Habitatge de Catalunya posa el focus especialment en dos col·lectius en especial: els menors de 35 anys i els majors de 65. Pel que fa als primers, es promourà la seva emancipació i l'inici d'un projecte de vida. En aquest sentit, la regidora de Joventut, Anna Ferrer, ha assenyalat que "el jovent és el futur de la població; és el planter que volem a Gironella", i per això, amb la voluntat que els joves es quedin al municipi, s'han inclòs en la iniciativa. De fet, aquest serà el col·lectiu al qual se li reservaran més habitatges, si bé el detall de la xifra es decidirà en funció de la demanda.

En relació amb la gent gran, l'altre grup de població al qual es dirigeix el projecte, la regidora d'Atenció a les persones, Teresa Terricabres, ha exposat que la finalitat és posar a disposició pisos adaptats que puguin garantir l'autonomia dels seus residents, afavorint la seva qualitat de vida. I és que, tal com ha recalcat, "quan la gent va a viure en un habitatge, no pensa en quan es farà gran", i per això, s'acaba desenvolupant una demanda per reformar els immobles, que en algunes ocasions, no es pot satisfer per les seves característiques.

Una necessitat comarcal
Tal com ha incidit Font, el plantejament per construir aquests habitatges sorgeix de la manca d'oferta en el mercat del lloguer detectada en un estudi elaborat des del Consell Comarcal del Berguedà. No obstant això, des de la Generalitat només es té decretada Berga com a població de forta demanda, tot i que situa a Gironella dins l'àrea d'actuació complementària. 

En les conclusions del Consell Comarcal, s'identifiquen cinc eixos principals sobre els quals intervenir, que són: mobilitzar i rehabilitar habitatges buits; ampliar l'oferta d'habitatge principal; mantenir la població, facilitant l'emancipació juvenil, i atraure noves persones; millorar l'accessibilitat i eficiència energètica dels immobles; acompanyar les persones amb problemàtiques vinculades al mercat. Així, segons ha compartit l'alcalde, la proposta de Gironella actua en tres d'aquests eixos. 

Però no només és necessari posar a disposició més oferta, sinó que aquesta tingui un preu raonable. És per aquest motiu que es llogaran a canvi d'una renda mensual d'aproximadament 400 euros.
 

Model de finançament públicoprivat
Les característiques socials i de sostenibilitat del projecte de Gironella han permès que la iniciativa pugui comptar amb finançament europeu. En concret, l'Agència de l'Habitatge de Catalunya ha escollit la idea per ser una de les beneficiàries d'una convocatòria de subvencions per a la construcció d'habitatges a preu assequible arreu del territori que parteixen dels fons europeus Next Generation. De fet, tal com ha destacat l'alcalde, la de Gironella ha estat la segona iniciativa més ben valorada arreu de Catalunya, podent-se dotar així d'un milió d'euros d'ajut. Font també ha puntualitzat que han estat l'únic municipi del Berguedà que s'hi ha presentat.

Més enllà de la subvenció, i per tal d'arribar a cobrir els 2,5 milions que s'estima que costarà la construcció, el consistori ja té sobre la taula diferents vies d'acció. En primer lloc, l'ajuntament subhastarà un seguit de parcel·les per a construir-hi cases en la mateixa zona, amb la idea de recaptar uns 200.000 euros. D'altra banda, el consistori calcula posar de la seva butxaca 650.000 euros més, ja sigui provinents de fons propis, demanant un préstec, o afectant els futurs lloguers.

Però la peça clau serà la col·laboració del privat que opti a construir els edificis, que haurà d'assumir un cost de 720.000 euros que, de la mateixa manera que l'ajuntament, podrà veure retornats a través de l'explotació de part dels pisos durant un període d'entre 25 i 30 anys. No obstant això, l'Ajuntament de Gironella es reserva el dret a la presa  de decisions sobre els habitatges, per tal de garantir-ne la seva naturalesa pública i de servei a les persones.

Per tal de vetllar per l'equilibri financer de l'ajuntament, el projecte s'executarà en dues fases. La primera arrencarà durant aquest any per tal de tenir a disposició el primer edifici el 2024. I la segona i darrera fase, hauria de culminar el segon immoble entre finals del 2025 i inicis del 2026. Per tant, serà en un termini de tres anys des de l'actualitat que Gironella podrà comptar amb els 20 nous pisos de lloguer assequible.
 
Arxivat a