"El món rural no és tan seductor com una Vall d’Hebron, però hem de defensar la nostra ciutadania"

El Consell Comarcal del Berguedà insisteix en les mancances en l'atenció sanitària de l'Alt Berguedà, on alguns dispensaris no tenen cap metge ni s'hi desplacen

09 de gener del 2023
Actualitzat el 10 de gener a les 9:55h
El consultori local de Cal Rosal, en una imatge d'arxiu.
El consultori local de Cal Rosal, en una imatge d'arxiu. | CatSalut
Després d'aprovar una moció per exigir al Departament de Salut que presti els serveis que pertoquen a l'Alt Berguedà, el Consell Comarcal del Berguedà torna a assenyalar les mancances que els representants del territori hi han detectat. El seu president, Josep Lara, posa de manifest que "fa mesos, i fins i tot m'atreviria a dir que anys, que en certes èpoques de l'any, no se substitueixen les persones". D'aquesta manera, quan algun professional de la salut agafa vacances o es posa malalt, simplement, es perd la seva atenció. 

Aquest context, segons remarca el president, s'agreuja en les temporades d'alta afluència turística: d'abril a octubre, els caps de setmana, i els ponts i festivitats. Això és degut pel fet que "l'Alt Berguedà és molt turístic, i hi ha èpoques on es triplica la població". Així, en el cas del CAP de l'Alt Berguedà, ubicat a Guardiola de Berguedà, hi ha tres vegades més de persones sensibles de rebre atenció sanitària, passant de prop de 5.000 a 15.000.

"Detectem que hi ha una atenció reduïda", assevera Lara, que incideix que "al CAP de l'Alt Berguedà, hi ha pocs metges; peròsi parlem de dispensaris, moltes vegades ni n'hi ha, ni hi van". I això, segons el president del Consell Comarcal, és quelcom que els ha traslladat la ciutadania mateixa.

En qualsevol cas, durant el debat de la moció, es va detectar que aquesta situació també es produeix a la zona del Baix Berguedà, on els alcaldes i alcaldesses de municipis com Avià, l'Espunyola o Montmajor també han lamentat mancances de personal de la salut. És per aquest motiu que la demanda s'ha fet extensible a tot el Berguedà.

Atraure professionals sanitaris
Sigui com sigui, des del Consell Comarcal són sabedors que sovint es fa complicat apropar els sanitaris a la comarca: "Sabem que és difícil trobar metges i que el món rural potser no és tan seductor com una Vall d’Hebron o un Sant Pau, que tenen més mitjans tècnics", reconeix el president, que també puntualitza que "nosaltres hem de defensar el que ens diu la nostra ciutadania, i és que veuen reduïts els serveis bàsics de salut als CAP de la zona".

D'altra banda, Lara també comparteix que, malgrat el compromís del conseller en l'anterior petició emesa des del Consell per no minvar els serveis, "ens sembla que s'estan reduint", i de fet, "tenim la sensació que s'està prioritzant que els metges estiguin de guàrdia a l'Hospital de Berga, perquè també hi ha mancances". "Crec que és una situació generalitzada a Catalunya, però que afecta en especial al Berguedà", sentencia.

En definitiva, l'ens es mostra confiat que "el Departament serà sensible i entendrà les necessitats del territori", tenint en compte la unió que s'ha evidenciat en la moció: "es va aprovar per unanimitat entre tots els grups polítics, i això passa poques vegades. Així que es demostra que, realment, hi ha una necessitat de cobrir aquests serveis".

D'aquesta manera, el president del Consell Comarcal del Berguedà declara que "estic convençut que el Departament farà mans i mànigues per posar-hi remei", però avisa que "si no arriba el cas i no hi ha solucions, haurem de fer un pas més".