El Berguedà rep 126.000 euros per reforçar les polítiques de suport al jovent

La Diputació de Barcelona atorgarà al Consell Comarcal una partida de 30.000 euros per lluitar contra l'abandonament escolar prematur i una de 96.000 euros per desplegar el programa Escolta Jove

Redacció
13 de desembre del 2022
Actualitzat a les 19:22h
La trobada d'aquest dimarts entre la Diputació i el Consell Comarcal
La trobada d'aquest dimarts entre la Diputació i el Consell Comarcal | CCB
El Consell Comarcal del Berguedà rebrà 126.000 euros de la Diputació de Barcelona per reforçar les polítiques actives de suport al jovent. Així ho ha anunciat aquest dimarts, Josep Monràs, diputat de l’àrea d’Educació, Esports i Joventut de la Diputació de Barcelona en el marc d'una visita que ha fet a la seu de l’administració berguedana.

Per una banda, el Berguedà rebrà una dotació extraordinària de 30.000 euros que es destinarà a lluitar contra l’abandonament escolar prematur. També a reforçar l'acompanyant a joves berguedans que hagin finalitzat els estudis d'ESO i tinguin actituds i aptituds per cursar cicles de Formació Professional (FP). Sobretot aquells casos que pateixin una situació social i econòmica vulnerable que els hi impedeixi o dificulti l’accés als estudis. Aquesta tasca ja es desenvolupa amb la col·laboració de la Fundació Impulsa.

Aquesta ajuda també servirà per crear una taula de formació professional, un espai de coordinació en què diferents agents socials (centres educatius, teixit empresarial i administració pública) determinin com arrelar els joves al territori a través de la formació i orientació al món laboral.

L'altra gran part de la partida, 96.000 euros, s'atorgaran a partir del gener del 2023 per desplegar el programa Escolta Jove de la Diputació de Barcelona. Aquest projecte reforça els serveis locals de joventut dels municipis amb personal competent en l’àmbit socioeducatiu o de la psicologia social. Així mateix, es reforcen les funcions d’informació, orientació i acompanyament dels joves.

El programa Escolta Jove és l’eina de la Diputació per fer front a problemàtiques específiques que pateix la població jove d’ençà de la Covid. Els indicadors palesen que la pandèmia ha agreujat comportaments o situacions de risc d’aquest col·lectiu. Així, es calcula que un 30,3% de la població entre 18 i 24 anys ha patit atacs d’ansietat o pànic, enfront del 15,8% de la població total. O bé que la taxa d’abandonament escolar prematur (entre els 18 i els 24 anys) es va situar el 2021 en el 14,8% a Catalunya.

El president comarcal del Berguedà, Josep Lara ha agraït "el suport de la Diputació" i ha destacat que l'ajuda permetrà "promoure la igualtat d’oportunitats dels joves, acompanyant-los en la seva formació i creixement personal. Alhora que donarem suport als joves que han patit especialment l’impacte negatiu de la pandèmia".

El diputat de l’àrea d’Educació, Joventut i Esports de la Diputació, Josep Monràs, ha refermat el compromís de la Diputació de "continuar donant suport a aquells territoris de Catalunya que tenen una població més petita i dispersa" com és el cas del Berguedà.

En aquest sentit, el conseller Esports i Joventut, Transport i Mobilitat, Turisme Actiu, Abel Garcia, ha remarcat que les polítiques actives de joventut "són clau per retenir el talent local, generar oportunitats i lluitar contra l’abandonament escolar i creant les condicions per l’arrelament al territori del jovent del Berguedà".

La trobada de Josep Monràs al Consell Comarcal ha comptat també amb la presència del seu president, Josep Lara; el conseller Esports i Joventut, Transport i Mobilitat, Turisme actiu i Participació, Abel Garcia, i la coordinadora de l'àrea d’Educació, Esports i Joventut de l’ens provincial, Teresa Sambola. La delegació també ha visitat equipaments esportius i educatius de Guardiola de Berguedà que han rebut subvencions de la Diputació.