La Flama del Canigó commemora els 50 anys amb un recorregut per Berga

Alguns pobles aniran a buscar la flama a Coll d'Ares, mentre que altres l'agafaran quan arribi a la comarca

Redacció
22 de juny del 2015
Actualitzat a les 14:09h
Arribada de la Flama del Canigó a Coll d'Ares.
Arribada de la Flama del Canigó a Coll d'Ares. | Adrià Costa

Arribada de la Flama del Canigó a Coll d'Ares. Foto: Adrià Costa


La tradició d'encendre les fogueres de Sant Joan amb la Flama del Canigó per simbolitzar la unió dels Països Catalans i la vitalitat de la cultura catalana celebra, aquest 2015, 50 anys. Per això, Tradicat i Òmnium Cultural han organitzat una diada especial, que també tindrà lloc al Berguedà. Com és habitual, el punt de partida serà el coll d'Ares, des d'on sortiran diverses columnes i on, enguany, es farà un acte especial per commemorar l'aniversari. 

Segons han explicat membres de l'Associació berguedana d'Amics de la Flama del Canigó, diversos grups de la comarca s'adreçaran directament a aquest punt per anar a buscar les respectives flames. Un d'ells, com ja és tradició, serà d'Olvan, i un altre de la Pobla de Lillet. Tanmateix, i com a novetat després d'anys, un grup de persones de Berga també s'ha engrescat i la transportarà fins a la capital del Berguedà. A partir d'aquests llocs, i de la col·laboració de ciutadans que hi hagin anat individualment, la Flama del Canigó s'anirà repartint per tot el Berguedà. 

A primera hora de la tarda del 23 de juliol, la flama arribarà del Ripollès, concretament del municipi de les Llosses, i s'anirà transportant per la carretera C-26 fins a Borredà, Vilada i, finalment Berga. Segons les previsions, aquesta hauria d'arribar a la plaça Guernika a les 17.30 hores, des d'on es realitzarà un avituallament ludicofestiu amb el Club Atlètic de Berga, que serà el primer que agafaria la torxa. Aquests realitzaran un recorregut fins al Centre Cívic, i la deixaran a mans dels Joves Atletes de Berga que, al seu torn, la portaran fins al passeig de la Pau. En aquest punt, el Club d'Esquí Berguedà l'agafarà i la traslladarà fins a l'ambulatori, on la deixarà a mans dels Mountain Runners, que seran els que, finalment, la transportaran fins a la plaça de Sant Pere. Aquí la flama es trobarà amb els Gegants de la Bauma dels Encantats, així com amb tots els berguedans que la vulguin acompanyar fins a la plaça dels Països Catalans, des d'on es farà un cercavila fins a la Font del Ros i un sopar de portes, amb actuació de la Berguedana de Folklore Total. 
 
Els organitzadors han valorat molt positivament aquesta implicació de diferents entitats esportives de la ciutat, així com la possibilitat de fer revifar aquesta activitat a la capital del Berguedà que s'havia anat dissolent amb el temps. “Estem molt contents que les quatre entitats que tenen relació amb l'esport es posin d'acord i acordin un recorregut”, han declarat a NacióBerguedà.

Un aniversari especial

Per celebrar la 50a edició s’ha preparat un acte més especial que mai a Coll d’Ares. A més, l’organització prepara el Congrés Internacional de la Flama del Canigó-Focs de Sant Joan, que es farà el 2016 a Vic, coincidint amb la Capital de la Cultura Catalana.

El programa a Coll d’Ares arrencarà a les 12 del migdia amb un acte infantil, “La Flama amb ulls de nen”, amb la ninotaire Pilarín Bayés com a convidada d’honor, una actuació de l’animador infantil Jaume Barri, jocs amb Guixot de 8 i intervencions de l’alumnat de les escoles nord-catalanes Arrels i La Bressola, entre d’altres sorpreses. Llavors, es farà un dinar de germanor.

A partir de les 3 de la tarda, la comitiva vinguda des de Prats de Molló ballarà el contrapàs, i hi haurà sardanes amb la Cobla Cervianenca. Tot seguit, arribarà la Flama del Canigó, amb els portadors de Catalunya Nord, i es farà una ballada de la sardanes simbòlica que supera la frontera imposada pels estats espanyol i francès des del Tractat dels Pirineus de 1659.

La commemoració continuarà amb els parlaments dels representants dels ajuntaments de Molló i Prats de Molló, la lectura de manifests a càrrec de Tradicat i Òmnium Ripollès, i unes breus paraules de Daniela Grau, portadora del nord, i Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya. L’acte es clourà a les 5 de la tarda, amb els himnes dels Països Catalans interpretats per Ramon Redorta, i els Grallers de Vic, i la sortida de les distintes caravanes per tal de repartir la Flama del Canigó.
Arxivat a