L'ACA invertirà 16 milions d'euros en la construcció d'una vintena de depuradores al Berguedà

L'Agència Catalana de l'Aigua preveu construir sistemes de sanejament a municipis que actualment no en tenen, a colònies industrials i a diversos nuclis

Redacció
23 de novembre del 2022
Actualitzat a les 21:35h
L'última depuradora inaugurada al Berguedà ha estat la d'Avià
L'última depuradora inaugurada al Berguedà ha estat la d'Avià | Joan Obiols
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) té previst invertir 16 milions d’euros fins al 2033 en 20 noves depuradores al Berguedà. Concretament, 9,9 milions d’euros s’invertiran fins al 2027 i 6,1 fins al 2038. Així ho ha explicat Samuel Reyes, director de l’ACA, davant del consell d’alcaldes, reunit a Castell de l’Areny aquest dimecres.

Samuel Reyes i Isabel Gandullo, directora de l’Àrea de Sanejament d’Aigües Residuals de l’Agència Catalana de l’Aigua, han detallat el programa d’inversions de l’ACA fins al 2038, que preveu construir depuradores residuals a municipis que actualment no en tenen. Es tracta de Vilada, Castell de l’Areny, Saldes -que inclou Feners i Maçaners-, Montclar, Olvan i Cal Rosal, Sant Jaume de Frontanyà.

També a colònies industrials i nuclis, com l’Ametlla de Merola, Cal Riera i Cal Vidal (Puig-reig), i nuclis com el de Sorribes (Gósol) o Gargallà (Montmajor), Torre Piquer, Graugés i la Plana (Avià), Espinalbet (Castellar del Riu), les colònies de Viladomiu Nou i Vell i Cal Bassacs (Gironella), l’Ametlla de Casserres (Casserres), Malanyeu (La Nou).

A més, preveu ampliar les estacions de Cercs -municipi on es preveu depurar les aigües residuals dels habitatges de Sant Josep-, Montmajor i Gironella, i millores a la de Berga i la Pobla de Lillet.

Pla Comarcal d’Adaptació al Canvi Climàtic del Berguedà
El consell d'alcaldes també ha posat sobre la taula el Pla Comarcal d’Adaptació al Canvi Climàtic del Berguedà (PCACC), que elabora la Diputació de Barcelona. En aquest sentit, els ajuntaments hauran de revisar i actualitzar els plans existents: identificar les accions supramunicipals a realitzar de manera conjunta o coordinada, engegar estratègia pròpia d’adaptació, identificar accions concretes on el municipi pot actuar, així com tenir una avaluació preliminar de la vulnerabilitat al canvi climàtic.

El Consell Comarcal s’ocuparà de coordinar i impulsar aquesta tasca. L’objectiu és tenir un document definitiu el juny del 2023, que inclogui les accions municipals i supramunicipals que es proposen dur a terme. Actualment, els tècnics estan fent la recollida i anàlisi d’informació amb dades socioeconòmiques i climàtiques de la comarca.