El Berguedà tindrà una pista d'atletisme a Gironella la primavera del 2023

El projecte preveu la construcció de la instal·lació en uns terrenys municipals a la zona esportiva de Gironella, amb un cost total de 115.400 euros

Joan Obiols
16 de novembre del 2022
Actualitzat a les 18:17h
Recreació de la pista d'atletisme de Gironella
Recreació de la pista d'atletisme de Gironella | Ajuntament de Gironella
Ja és una realitat. Finalment, el Berguedà tindrà una pista d'atletisme, serà a l'avinguda dels Països Catalans de Gironella, en uns terrenys de propietat municipal a la zona esportiva. L'Ajuntament de Gironella i el Consell Comarcal han presentat aquest dimecres el projecte executiu, que ja s'ha obert a licitació i que preveu ser una realitat la primavera del 2023.

El pressupost total per a la nova instal·lació ascendeix fins als 115.400 euros,  que han estat cofinançats en un 50% des del Consell Comarcal, a través d'una subvenció de la Diputació de Barcelona, i un altre 50% de l'Ajuntament de Gironella. D'aquesta manera, es dona resposta a la "una demanda històrica a la comarca", ha destacat Josep Lara, president del Consell Comarcal del Berguedà.

Una pista de sauló de 200 metres
El projecte preveu una primera fase que consisteix en la construcció d'una pista de sauló compactat de 200 metres de distància en forma oval per a la pràctica de l'atletisme i una recta de 100 metres per a esprints. A l'exterior de la pista, es projecta una tanca de fusta i vegetació per marcar el perímetre de les instal·lacions, i un camí circular de 333 metres per a la pràctica esportiva fora de la pista. Per dur a terme les obres, caldrà fer treballs d’excavació i moviment de terres, d’esplanació i terraplenament. També es col·locarà una tanca de seguretat i s’instal·laran aparells d’enllumenat.
 

Aspecte actual dels terrenys on s'instal·larà la nova pista d'atletisme. Foto: Joan Obiols


L'accés a les instal·lacions serà gratuït i obert a tothom, a la ciutadana i als clubs d'atletisme. Tanmateix, l'entrada es farà amb una clau electrònica, de manera que caldrà registrar-se a un aplicatiu. Des del Consell han explicat que preveuen pactar amb els clubs esportius l'ús exclusiu de les instal·lacions durant unes hores per a les sessions d'entrenament. La resta d'hores, l'equipament estarà oberta a tota la ciutadania. Els usuaris que facin ús de la pista d'atletisme podran fer servir els nous vestuaris i dutxes de la piscina municipalque es preveuen construir a principis del 2023.

Segona fase a mitjà termini
La nova pista se situarà en un espai que ja compta amb un skatepark, un aparcament, el pavelló poliesportiu, el camp de futbol, la piscina municipal i una àrea d'estacionament per autocaravanes. La construcció de la pista és un primer pas per desenvolupar, a mitjà termini, una segona fase que preveu instal·lar el paviment de tartan a la pista i dotar de nous equipaments la zona coneguda com anella esportiva de Gironella. La idea final d'aquesta és la creació d'un espai de referència a la comarca per a triatletes i per a la pràctica esportiva.

Gironella, l'únic que ha presentat un projecte ferm
Gironella ha estat l'únic municipi de la comarca que ha presentat i treballat una proposta ferma per a la construcció d'una pista d'atletisme. El seu alcalde, David Font, ha explicat que el projecte es va començar a temptejar el 2016, en una trobada amb "gent inquieta" de la comarca que reclamava una pista. Però no va ser fins passades les eleccions del 2019, i ja en plena legislatura, que el govern de Gironella es va posar a treballar amb un despatx d'arquitectes per l'elaboració d'un avantprojecte. Paral·lelament, es va traslladar la proposta al Consell Comarcal, amb qui s'ha anat de la mà durant tot el procediment. El consistori gironellec celebra que finalment, es doni resposta a la "demanda històrica d'atletes i clubs de la comarca".

Des del Consell Comarcal també celebren la licitació del projecte. Per la seva banda, el president Josep Lara, ha destacat el treball conjunt entre administracions per desenvolupar projectes: "És un exemple a seguir", ha dit. Des de la conselleria d'Esports, Abel García, ha qualificat la data de "dia històric" i ha expressat que amb la nova instal·lació "guanya la comarca, guanya Gironella i guanya l'esport".


Estrena prevista per la primavera del 2023
Aquesta tarda, a la seu del Consell Comarcal, s'ha signat el conveni de l'obra. Així doncs, s'ha obert a consulta pública la licitació de les obres per a dur a terme el projecte executiu. Ara, les empreses interessades han de presentar les seves ofertes. Un cop hi hagi una candidatura guanyadora, es procedirà a l'inici de les obres, d'una durada aproximada de 8 setmanes, amb la previsió d'estrenar el nou equipament durant la primavera del 2023. La signatura del conveni s'ha fet amb la presència de Josep Lara, president del Consell Comarcal; l'alcalde de Gironella, David Font; el conseller d'Esports, Abel Garcia; i el regidor d'Esports de Gironella, Miquel Serra.
 

Abel García, Josep Lara, David Font i Miquel Serra. Foto: Joan Obiols


 

Arxivat a