La Patum celebra els 17 anys de Patrimoni de la Humanitat amb una projecció d'imatges de Foto Luigi a Sant Pere

Les fotografies es mostraran sobre la façana de l'església de Santa Eulàlia acompanyades de música en directe de la Cobla Berga Jove

Joan Obiols
25 de novembre del 2022
Actualitzat a les 11:00h
D'esquerra a dreta: Manel Escobet, Ivan Sànchez i Salvador Vinyes
D'esquerra a dreta: Manel Escobet, Ivan Sànchez i Salvador Vinyes | Joan Obiols

Berga commemorarà el 17è aniversari de la proclamació de la Patum com a Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la Unesco amb un homenatge a Cal Luigi. La cerimònia oferirà una projecció inèdita a la façana de l'església de Santa Eulàlia, a la plaça de Sant Pere, composta per un recull de 700 imatges de Foto Luigi, captades en les diferents celebracions del Corpus, des del 1943 fins a dia d'avui.

La mostra es podrà veure aquest divendres, 25 de novembre, coincidint amb el dia de l'aniversari, a partir de les 8 del vespre. La projecció tindrà una durada de 9 minuts i mig, i s'acompanyarà amb música en directe de la Cobla Berga Jove. A la mateixa plaça, es durà a terme l'acte institucional, amb parlaments i reconeixements.

L'alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha explicat que la idea de celebrar el 17è aniversari de la proclamació amb la projecció d'imatges de Cal Luigi és una manera d'homenatjar la seva tasca fotogràfica amb la Patum, ara que han anunciat el tancament del negoci després de més d'un segle de vida

Per la seva banda, Manel Escobet, un dels propietaris de Foto Luigi, s'ha mostrat agraït per l'homenatge. El fotògraf ha detallat que està acabant d'ultimar la projecció, que consta d'unes 700 fotografies recollides entre el 1943 i el 2022, totes en blanc i negre. "Serà un espectacle veure-les projectades sobre la façana de l'església, que fa uns 20 metres d'alçada i uns 20 metres d'amplada", ha expressat.

La cerimònia d'enguany representa un canvi de format en la celebració. L'alcalde Sànchez ha explicat que a partir d'ara, els actes es faran a la plaça de Sant Pere, "el lloc per excel·lència de la Patum", i es deixaran enrere les celebracions en espais tancats, tal com s'havia fet fins ara. El consistori vol que el 25 de novembre esdevingui una data de referència per als patumaires: "Volem que tothom sàpiga que cada 25N passaran coses a la plaça de Sant Pere", ha subratllat l'alcalde.

Els actes de commemoració s'allargaran durant tot el cap de setmana. Dissabte i diumenge, es podrà tornar a veure la projecció a la façana de l'església de Sant Pere. Durant dues hores, de les sis a les vuit del vespre, es passaran les fotografies ininterrompudament i acompanyades d'una peça musical creada per Robert Agustina, que s'emetrà a través de la megafonia de la plaça.

Concerts de Patum
D'altra banda, aquest dissabte, 26 de novembre, també se celebraran els concerts suspesos de les Barraques de Patum. El pavelló vell acollirà les actuacions musicals d'Esperit de Vi, Pirat's Sound Sistema, BramsDJ Siles i PD Toni Malé. Totes les entrades s'han exhaurit i només se'n posaran a la venda a mesura que les persones abandonin el recinte.

Salvador Vinyes, creador del cartell
El cartell de l'acte ha estat dissenyat per l'artista berguedà Salvador Vinyes. Aquest està forma per un pastís petit amb una espelma que pren la forma del logo de la Patum. L'artista ha explicat que l'espelma és una representació que s'identifica amb el conjunt de comparses i persones que formen la festa, i el pastís fa referència a la celebració dels 17 anys de la proclamació com a Patrimoni de la Humanitat.
 


Acte institucional
L'acte institucional se celebra aquest divendres, 25 de novembre, a la plaça de Sant Pere, i serà conduït pel periodista berguedà Xavier Rossinyol. Comptarà amb diferents parlaments i es reconeixerà a Manel Escobet i a Cal Luigi per la seva tasca fotogràfica amb la Patum. També s'homenatjarà les germanes Rafart, la Maite i la Marta, el Salvador Vinyes, i en Mario Lucas.

 

Arxivat a