1 de 10
RESIDUS

El Berguedà presenta nou dies d'activitats centrats en la revalorització de materials tèxtils

La Refireta del Berguedà agrupa les propostes que es faran a Bagà, Berga, Gironella i Puig-reig en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que tindrà lloc del 19 al 27 de novembre

Presentació dels actes de la Refireta del Berguedà | Consell Comarcal del Berguedà
per Redacció, Berga, Catalunya | 15 de novembre de 2022 a les 19:10 |
El Berguedà se suma a la 14a edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus amb un programa d’activitats que tindran lloc del 19 al 27 de novembre. Es tracta d’un esdeveniment comú en l’àmbit europeu amb accions de sensibilització sobre els recursos i la gestió de residus. Aquest any està dedicada al tèxtil. Es calcula que cada català genera més de 20 quilos de residus tèxtils a l’any i menys d’un 5% es recuperen. Al Berguedà, a les caracteritzacions de fracció resta que arriben a l’abocador, s’hi troben fins a un 20% de materials tèxtils.

El Consell Comarcal, ajuntaments i entitats de la comarca han impulsat nou dies d’activitats que se celebraran a Bagà, Berga, Gironella i Puig-reig agrupades sota el nom de "Refireta del Berguedà".


Els organitzadors volen conscienciar la ciutadania a través de tallers oberts al públic en general i també els dels centres educatius. Els tallers formen part d’un programa formatiu per a les escoles, que durant el curs escolar, faran diferents accions de sensibilització ambiental i de prevenció del malbaratament alimentari a centres escolars de Berga, Gironella i Puig-reig, beneficiant prop de 400 alumnes de primària i secundària. A més, es faran visites guiades a la deixalleria de Berga i l’abocador comarcal de Font Ollera els dies 23 i 24 de novembre.

Les diferents propostes de la Setmana Europea de Prevenció de Residus al Berguedà s’han inclòs en un cartell unificat que recull les activitats que els diferents ajuntaments i entitats del Berguedà proposen. Aquest dimarts s’ha fet la presentació d’aquests actes a la seu del Grup Horitzó a Berga amb la participació del conseller comarcal de Medi Ambient, Vicenç Linares i el seu homòleg de Berga, el regidor Guillem Canal. El Grup Horitzó és una entitat d’interès social que participarà en els actes programats.


Vicenç Linares ha explicat que al Berguedà "hi ha diferents projectes i entitats que treballen per la recuperació de la roba, productes tèxtils i altres articles que fomenten l’economia circular i la recuperació i reutilització d’aquests productes". Així mateix, Linares ha destacat que les activitats incloses dins de la Setmana Europea de Prevenció de Residus "ens permeten treballar per crear consciència i alhora donar a conèixer la feina que fan les entitats". Linares ha posat en valor aquesta tasca i ha agraït "la gran feina que es fa". Una tasca que es podrà veure en els actes programats que es realitzaran en diferents dies i municipis de la comarca.

Mercat d'intercanvi de roba a Berga


Un dels actes centrals d’aquesta setmana és la primera edició de la mostra que dona nom a les activitats: la Refireta del Berguedà, coorganitzada pel Consell Comarcal i l’Ajuntament de Berga. Es tracta d’un certamen centrat en la prevenció de residus i el consum responsable. Tindrà lloc el dia 26 de novembre a la plaça Viladomat de Berga i acollirà un mercat d’intercanvi de roba, parament de la llar o peces d’artesania.

L’objectiu d’aquest mercat és fomentar la reutilització i l’intercanvi entre persones sense necessitat d’utilitzar diners, promovent un consum responsable. Aquest mercat disposarà d’un reglament per fer els intercanvis. Igualment, hi haurà una desfilada de moda de roba de segona mà o un taller de cuina creativa sobre el malbaratament alimentari domèstic o un taller de realització de sabons a partir d’oli domèstic, entre d’altres.

Les activitats que es duran a terme a la comarca a partir del dia 19 i fins al dia 27 de novembre són les següents.

Bagà– Taller d’art floral amb materials recuperats

– Visita el Taller de Francesc Cisa, artesà que crea imaginari festiu a partir de materials naturals

– Taller "Costura creativa". Amb peces velles, es fan complements nous

Berga-Mercat d’Intercanvi

– Taller Didaltruck: Un servei mòbil d’assessorament tècnic dotat d’un vehicle amb una costurera, les eines i els mitjans necessaris per fer arranjaments i transformacions de robes i tèxtils, durant 3 hores

– Taller "El menjar s’ha d’aprofitar": Cuina creativa contra el malbaratament alimentari

– Exposició a l’espai públic sobre malbaratament alimentari

– Exposició d’Art amb materials recuperats

Gironella– Taller Reparatruck: És un servei d’autoreparació mòbil d’aparells elèctrics i electrònics i bicicletes. Aquest servei inclou la disposició d’una furgoneta i un tècnic/a amb les eines necessàries durant 3 hores

– Taller d’estampació i de tints amb materials domèstics.

Puig-reig– Taller "Puntades a mà, a l’abast de tothom" per aprendre a reparar peces de roba

-Taller de treballs manuals i estampació de bosses de tela

Visites a la deixalleria de Berga i l’abocador comarcal


Dins de la Setmana de Prevenció de Residus, el Consell Comarcal també ha organitzat altres actes. Així, el dia 23 de novembre es podran fer visites guiades a la deixalleria de Berga. Cal inscripció prèvia al telèfon 93 821 35 53 ext. 348 o al correu: mvizcano@ccbergueda.cat.

I el dijous 24 de novembre, es faran visites gratuïtes i guiades a l’abocador comarcal del Berguedà. Cal inscripció prèvia al telèfon 93 821 35 53 ext. 348 o al correu: mvizcano@ccbergueda.cat.

Es pot consultar el programa de la Setmana de Prevenció de Residus al Berguedà, activitats relacionades amb el consum responsable i els residus a la comarca, i també el reglament del Mercat d’Intercanvi de la Refireta del Berguedà, al següent enllaç.
 

Bosses de roba de la Fundació Horitzó


Dins dels actes de la Setmana de la Prevenció dels Residus, l’entitat social Fundació Horitzó farà una campanya per aconseguir que la ciutadania dipositi els seus materials tèxtils als contenidors taronja en bosses de roba elaborades pels mateixos usuaris de la fundació. La finalitat és que no es generin tants residus i la roba de segona mà que s’hi dipositi sigui dins d’aquestes bosses i no amb bosses de plàstic, segons han explicat Eva Sánchez i Mayé Rego.

Per realitzar aquesta campanya de conscienciació, la Fundació Horitzó té previst elaborar un miler de bosses a partir de peces de roba en mal estat, i les repartirà en diferents comerços i escoles. Es tracta de bosses gratuïtes que es poden agafar sense cap cost i utilitzar-les per introduir-hi la roba o altres materials tèxtils i dipositar-los als contenidors taronja de la comarca que gestiona l’entitat. El Consell Comarcal del Berguedà ha cedit 13 bujols a l’entitat que es trobaran en supermercats i escoles de Berga per tal que s’hi pugui dipositar roba usada que l’entitat reutilitza. Aquests bujols estaran disponibles dins de la Setmana de la Prevenció de Residus.

 

 

Participació