Firhàbitat inicia un nou curs d'activitats amb formacions i tallers pel públic general i juvenil

La Fira de la Bioconstrucció i l’Eficiència Energètica presenta les propostes que es faran entre el mes de novembre i el juny

Joan Obiols
14 de novembre del 2022
Actualitzat a les 14:23h
Rosa Prat i Josep Maria Serarols
Rosa Prat i Josep Maria Serarols | Joan Obiols
Firhàbitat, la Fira de la Bioconstrucció i l’Eficiència Energètica, inicia el nou curs d’activitats 2022-2023 amb formacions i tallers dirigits al públic general i juvenil. Les propostes d'aquesta tercera edició començaran aquest novembre i s'allargaran fins al cap de setmana de la fira, que se celebrarà els dies 2, 3 i 4 de juny del 2023 a Avià. L’objectiu de la comissió Firhàbitat i de l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà (ACEB) és treballar més enllà dels dies de la fira, oferint activitats per a la conscienciació i promoció de la bioconstrucció i l’eficiència energètica a professionals i a la resta de la ciutadania durant tot l'any.

Després de la bona acollida de les activitats proposades pel curs passat (2021-2022) Firhàbitat aposta enguany per repetir el model i ampliar-lo per arribar encara a més perfils. A banda de les formacions dirigides al sector professional, que s’iniciaran aquest dissabte 19 de novembre, amb una jornada sobre la tècnica de la pedra seca, s’ha apostat per reforçar les xerrades dirigides a la ciutadania, amb conferències sobre les eines per a fer més saludables els habitatges i els llocs de treball. Els dies i llocs de les activitats es donaran a conèixer properament.

Xerrades als instituts
L'organització ofereix, per primera vegada, dos tallers per alumnes de tots els cursos de secundària de la Catalunya Central. Per una banda, abordarà l'ús de les noves tecnologies i els efectes d'aquestes en la salut amb una xerrada sota el nom de "Saps què passa quan parles pel mòbil?". També oferirà la xerrada sobre sostenibilitat "Energia? Eficiència? Sostenibilitat!" per conscienciar els més joves de la seva importància. Sobre les propostes, la directora de Firhàbitat, Rosa Prat, ha valorat que "és important que els joves introdueixin aquests temes en la seva manera de pensar i a l'hora d'orientar-se professionalment".

Cinc cursos entre novembre i juny
Pel que fa al capítol de formacions per a professionals, Firhàbitat ha preparat cinc cursos diferents de diverses temàtiques i per a perfils diversos. El primer tindrà lloc aquest dissabte, 19 de novembre, sobre la tècnica de construcció amb pedra seca, reconeguda com a patrimoni de la humanitat i d'ús habitual arreu del país. El taller compta amb 15 places i és obert a tothom. Consistirà en una primera part teòrica a la Font Negra, i una de pràctica als peus de la Figuerassa, que servirà per ensenyar als assistents com tractar la pedra, com tallar-la i com posar-la per restaurar marges i cabanes de pedra seca

El programa continua el gener, amb el curs sobre construcció d’una cúpula geodèsica de fusta, que repeteix tenint en compte l’èxit de l’edició passada. Al març, es farà un taller sobre interiorisme saludable, tancat a alumnes que han fet el màster de bioconstrucció. A l'abril tindrà lloc el taller de construccions d’estructures de bambú. Finalment, tancarà la programació el curs de pintures i revestiments naturals, al juny. Paral·lelament, també s’està treballant en l’organització d’una jornada tècnica per a posar al damunt de la taula l’ús de la llana i el cànem com a materials i subproductes en els processos de la bioconstrucció.

Avià acull la Fira de la Bioconstrucció i l’Eficiència Energètica
Com l’any passat, el cicle d’activitats finalitzarà els 2, 3 i 4 de juny a Avià amb una tercera edició de la Fira de la Bioconstrucció i l’Eficiència Energètica. Un certament plenament consolidat que en el seu tercer any continuarà amb un format molt similar a les dues primeres edicions, però amb l’objectiu de millorar i introduir-hi els canvis necessaris després de les experiències passades.

La fira mantindrà l’espai d’expositors, així com les activitats paral·leles i les conferències per a tots els públics. Enguany, una de les principals novetats és que aquestes xerrades estaran dividides en cinc blocs temàtics: materials naturals, eficiència energètica, salut a l’hàbitat, sistemes constructius i habitatge sostenible. "Oferim un ventall d'activitats que permet a tots els públics la seva participació en aquelles que més li interessi", ha subratllar Rosa Prat. Una altra de les diferències destacades és que el divendres la jornada estarà dedicada a un perfil més formatiu i professional: als alumnes de secundària, de cicles formatius, de graus d’arquitectura i arquitectura tècnica i a alumnes del màster de bioconstrucció amb un programa d’activitats pensat per a aquest perfil.

Incorpora la UdG i la Red de Construcción con Paja
Firhàbitat vol continuar sumant sinergies i relacions amb institucions i professionals del sector, és per això que enguany repeteixen l’Instituto Español de Baubiologie –que celebraran la seva trobada anual durant la fira- i el Gremi de la Fusta i Moble de Catalunya - que van programar tallers i conferències sobre Fusta Constructiva-. A banda, s'han establert relacions amb la Universitat de Girona, amb la visita d'alumnes que exposaran les seves tesines. També es comptarà amb la Red de Construcción con Paja, amb qui s’organitzaran diverses propostes de la programació de la fira, com la construcció d'una casa amb palla i ponències per explicar aquest procés de construcció.
 
Un programa d'activitats pendent de tancar
Com en les edicions passades, Firhàbitat aposta perquè els expositors i els professionals trobin el seu lloc al certamen i estableixin relacions i contactes comercials entre ells, però també perquè la mostra sigui un aparador i una porta d’entrada per a la ciutadania i el públic general que no coneix el sector. És per això que l’organització està treballant en un programa d’activitats i propostes diverses que es donaran a conèixer en els propers mesos.

Posicionar el Berguedà com a líder en el sector
Per la seva banda, Josep Maria Serarols, president de l'ACEB, ha reiterat el suport i l'aposta de la patronal berguedana perquè la comarca es posicioni com a líder en el sector de la bioconstrucció i de l'eficiència energètica perquè "és un mercat cabdal per a l'estratègia de creixement de la comarca". Serarols també ha defensat que cal apostar en la formació de professionals d'aquests àmbits. 

Inscripcions obertes a partir del 15 de novembre
Les empreses i professionals que vulguin participar a Firhàbitat 2023 poden fer les inscripcions a partir d’aquesta mateixa setmana, el 15 de novembre, a la web del certamen, i obtindran bonificacions i descomptes si formalitzen la seva inscripció abans del 15 de gener.
 
Arxivat a