1 de 10
ECONOMIA

Els sectors econòmics del Berguedà carreguen contra l'increment de la taxa de residus

Les entitats sectorials veuen amb bons ulls la bonificació d'impostos aprovada per l'Ajuntament de Berga als immobles que instal·lin plaques solars i a les empreses que contractin 5 treballadors fixes de mitjana a la plantilla

per Redacció, Berga, Catalunya | 8 de novembre de 2022 a les 12:30 |
El sector empresarial, comercial, d'hostaleria i turisme del Berguedà carreguen contra l’increment d'un 10,2% de la taxa de residus per al 2023, aprovat pel Consell Comarcal del Berguedà. En un comunicat conjunt, els representants de les diferents àrees econòmiques es mostren "preocupats" per l'augment de gastos que suposa i critiquen que l'alça "no es tradueix en una millora del servei". La pujada afecta propietaris de pisos i particulars, despatxos professionals, establiments d’allotjament, bars i restaurants, comerços i locals industrials.

L'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB), Berga Comercial, la Federació del Comerç del Berguedà, l'Associació d'Hostaleria i Turisme i l’Associació d’Agroturisme del Berguedà consideren que aquest augment és "una trava més" per a la supervivència de les empreses i negocis de la comarca, que ja es troben afectats per l’actual crisi energètica i per l’increment dels costos dels serveis, matèries primeres i productes.


El president de l’ACEB, Josep Maria Serarols, assegura que la gran majoria d’empresaris i professionals autònoms del Berguedà "no poden aplicar l’augment de l’IPC als productes i serveis que venen i ofereixen", i que, per tant, l’increment de la taxa de gestió de residus "suposarà una despesa afegida a la seva activitat". 

Per la seva banda, Jordi Badia, president d’Hostaleria i Turisme del Berguedà considera que l'increment de la taxa no va acompanyat d’una millora del servei, i assegura que és "un problema més" que s'afegeix a l'alça de la resta d'impostos, del cost del servei i dels productes, i que aquesta situació només suposa un "augment de la despesa i l'ofec del sector". Badia creu que la situació actual "ja és molt delicada" i assegura que "la supervivència de petits establiments està tocada de mort".


El president d’Hostaleria i Turisme del Berguedà recorda que a banda de la taxa de gestió de residus, els establiments de restauració ja paguen els corresponents cànons de reciclatge de vidre, cartó, plàstic i restes animals. "Ens han omplert d’obligacions, de despeses econòmiques i de gestió, però no veiem que el preu del servei i el seu increment es vegin reflectits en cap millora per part de qui l’ofereix", lamenta.

En la mateixa línia s’ha expressat Xavi Orcajo, president de Berga Comercial i de la Federació del Comerç del Berguedà, qui assegura que els comerciants són conscients de l’encariment dels preus dels serveis per la crisi generalitzada, però retreu que l’increment de la taxa de gestió de residus no vagi acompanyada d’una millora del servei: "Encara, a hores d’ara, no la veiem", expressa.

Orcajo insisteix que "és molt difícil vendre i entendre una pujada de taxes si no va de la mà d’un millor servei, de més qualitat i que tingui un retorn". Per altra banda, demana una anàlisi més profunda sobre les conseqüències que tindrà que el Consell Comarcal hagi d'assumir el dèficit del servei, tenint en compte que l'estudi de costos recomanava augmentar la taxa un 30% per cobrir tots els costos. Al seu entendre, assegura que "es deixarà d’invertir en promoció econòmica per la comarca i en altres serveis perquè els diners han de sortir d’alguna banda". En aquest sentit, Orcajo demana "una gestió quirúrgica i molt acurada del servei".
 

Reducció d’impostos per plaques solars i contractació de personal


A l’altra banda de la balança, els sectors econòmics veuen amb bons ulls la voluntat de l’Ajuntament de Berga de bonificar alguns impostos amb la modificació de taxes prevista per al 2023. El consistori berguedà ha aprovat la bonificació de fins al 50% de l’Impost de Béns Immobles (IBI) als propietaris que instal·lin sistemes per a l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol, com per exemple, plaques solars.

Una mesura, que a entendre de l'ACEB, va en la línia de la seva aposta pels nous models d’eficiència energètica. I posa d'exemple el projecte Firhàbitat, la Fira de la Bioconstrucció i l’Eficiència Energètica que la patronal berguedana capitaneja.

Paral·lelament, també s’ha aprovat la bonificació del 50% de l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) a les empreses que incrementin en almenys 5 treballadors la mitjana de la plantilla amb contracte indefinit. Tot i que les empreses berguedanes tenen una mitjana de 6 treballadors contractats, l’ACEB valora positivament la voluntat d’incentivar la contractació per part del consistori berguedà.

El sector empresarial també considera que la modificació de les taxes de parquímetre que abarateixen el preu de l’estacionament durant la primera hora a la zona blava de Berga pot afavorir a la major rotació de vehicles i, per tant, a més presència de clients potencials als comerços de la ciutat.
Participació