Un grup feixista arrenca estelades de diversos ajuntaments del Berguedà

El grupuscle espanyolista va actuar a Puig-reig, Casserres i Olvan

Joan Obiols
07 de novembre del 2022
Actualitzat el 09 de novembre a les 12:40h
Tres persones arrenquen l'estelada de la façana de l'Ajuntament de Puig-reig
Tres persones arrenquen l'estelada de la façana de l'Ajuntament de Puig-reig | NacióBerguedà

Els ajuntaments de Puig-reig, Casserres i Olvan van patir durant el cap de setmana del pont de Tots Sants, l'atac d'un grup feixista que es dedica a arrencar símbols independentistes dels carrers, cases i edificis públics de Catalunya. En un vídeo publicat a les xarxes aquest diumenge, el grupuscle mostra com arrenca estelades de diferents edificis consistorials del país, entre els quals apareixen tres del Berguedà.

Els autors s'organitzen sota el nom de "Asociación Union de Brigadas", formada per set grups que actuen per tot Catalunya. Enregistren les seves accions de matinada i les publiquen a les xarxes socials, on tenen milers de seguidors que els aplaudeixen. Asseguren "que netegen les institucions públiques de símbols partidistes" i que "fan complir la llei davant la passivitat de la Delegació del govern espanyol".

En alguns dels seus vídeos, els integrants es mostren amb símbols espanyolistes i feixistes. De fet, alguns dels seus membres provenen d'organitzacions neonazis i se'ls relaciona amb agressions a independentistes o veïns quan els recriminaven les seves accions.



L'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, ha explicat a NacióBerguedà que desconeixen la identitat dels autors i que els Mossos d'Esquadra ja tenen constància dels fets. Altarriba atribueix l'atac a un "grupuscle feixista que actua d'amagat, de nit i sense respectar la llibertat d'expressió". L'Ajuntament preveu tornar a penjar l'estelada a la façana durant aquesta mateixa setmana.

Per la seva banda, Sebastià Prat, alcalde d'Olvan, ha confirmat a aquest diari que el grupuscle va visitar la vila la nit del 27 d'octubre. L'alcalde explica que els autors són "habituals" i que, segons fonts policials, sospiten que venen de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. "Aquesta ha estat la segona vegada que passen pel poble, però cada any han vingut almenys una vegada", afirma Prat. Des de l'Ajuntament tenen previst denunciar els fets, com sempre han fet, però admeten que "té molt poc recorregut". El consistori ja ha penjat de nou l'estelada al balcó.

Arxivat a