Berga bonificarà impostos als immobles que instal·lin plaques solars i a les empreses que contractin 5 treballadors fixes

L'Ajuntament proposa exempcions de fins al 50% en l'Impost sobre Béns i Immobles (IBI) i en l'Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE)

Joan Obiols
03 de novembre del 2022
Actualitzat el 08 de novembre a les 12:37h
Plaques fotovoltaiques a la residència de Navarcles
Plaques fotovoltaiques a la residència de Navarcles | SAS
L'Ajuntament de Berga inclourà dues noves bonificacions en el cobrament de dos impostos municipals: l'Impost sobre Béns i Immobles (IBI) i l'Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE). La proposta forma part de la modificació de les ordenances del 2023 s'ha treballat en una comissió d'estudi formada per membres dels grups de l'oposició, l'equip de govern i l'Ajuntament, i es portarà a votació aquest dijous durant el ple municipal de novembre.

Per una banda, s'ha introduït la bonificació de fins al 50% de l'IBI per aquelles empreses o particulars que instal·lin plaques solars als seus immobles. L'exempció de pagament s'aplicaria segons uns criteris i barems durant 4 anys. El regidor d'Hisenda, Marià Mirò, ha defensat que la proposta és una manera per "incentivar" la instal·lació d'aquests sistemes.

D'altra banda, també s'ha inclòs la bonificació de fins al 50% de l'IAE per aquelles empreses que, en un any, contractin 5 treballadors fixes de mitjana a la plantilla. En aquest cas, l'exempció també s'aplicaria durant 4 anys i seguint un conjunt de criteris i barems. Miró ha subratllat que és una mesura "per incentivar l'ocupació i la contractació fixa".

Les dues propostes es portaran a votació aquest dijous al ple municipal dins el paquet demodificació de les ordenances fiscals del 2023, que s'ha d'aprovar abans de finalitzar l'any. Miró ha explicat que la comissió d'ordenances fiscals ha estat treballant un altre paquet que conté altres modificacions que es poden aprovar més tard.

Entre aquestes, s'ha tractat la modificació de la bonificació de 95% de l'IBI per aquelles empreses que facin activitats econòmiques "d'interès general", després que el passat mes de juny el govern municipal (CUP i ERC) desestimés la petició que havien fet Berga Residencial i Liven.

Des de l'executiu van justificar el rebuig a les sol·licituds per la falta de "criteris objectius" a l'hora de determinar en quins casos i quantitats s'ha d'atorgar l'exempció de l'impost. Miró ha remarcat que els criteris actuals de la bonificació incorren a "l'arbitrarietat" per d'aplicar-la.

El mateix regidor ja va explicar que portaria la bonificació a debat. De moment, però, la comissió d'ordenances no ha arribat a cap entesa i manté el debat obert entre establir uns nous criteris d'aplicació o derogar la bonificació. La voluntat del govern és que en surti una proposta tancada abans de finalitzar la legislatura. 
 
Arxivat a