Els comerços del Berguedà s'adhereixen a l'apagada de llums per denunciar la crisi de preus de l'energia

El sector alerta que el 5% dels establiments hauran de tancar definitivament si la situació continua

Redacció
27 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 12:43h
Carrer Major de Berga
Carrer Major de Berga | NacióBerguedà
La Federació del Comerç Berguedà s’adhereix a la primera apagada de llums als comerços que es durà a terme el divendres 28 d’octubre entre les 12 i les 12.15 hores del migdia.

L'acció és una denúncia a l'actual crisi energètica que arrossega el comerç urbà, marcada per uns preus de l’energia desbocats i que posen en risc la viabilitat de molts negocis. La iniciativa s'impulsa des de la Confederació Espanyola de Fleca, Pastisseria, Brioixeria i Afins (CEOPPAN), amb l’objectiu d’alertar del risc accelerat de desaparició del comerç de proximitat i instar a les administracions a prendre "mesures immediates, reals i efectives" per reduir els costos energètics.

Des de Catalunya, els gremis més representatius del comerç al detall i la restauració també s'han sumat a la iniciativa. Manifesten que el sector del comerç "està fent un gran esforç" per mitigar l’impacte negatiu dels increments al consumidor final, inclús a càrrec de la reducció dels pocs marges empresarials dels comerços. En aquest sentit, també reclamen "solucions urgents i reals" a les administracions públiques.

La sectorial adverteix que si els preus de l’energia continuen a l’alça, perilla de tancar definitivament el 5% d’establiments, i alerta de la conseqüent reducció del teixit productiu i comercial del país.

Una enquesta presentada per PIMEC posava de manifest que a conseqüència de l’increment de la despesa energètica el 54,78% dels establiments haurà d’apujar els preus dels seus productes o serveis, un 33,12% disminuir altres despeses i un 7,32% reajustar la plantilla.