El Consell Comarcal destinarà 2 milions d'euros anuals a programes de polítiques socials fins al 2025

La partida permetrà ampliar el nombre de serveis i atendre àmbits com el de l’envelliment actiu

Redacció
27 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 12:09h
Seu del Consell Comarcal del Berguedà.
Seu del Consell Comarcal del Berguedà. | CCB
El ple del Consell del Berguedà ha aprovat per unanimitat aquest dimecres el nou finançament en matèria de serveis socials pel període del 2022 al 2025, que suposarà una inversió de 2 milions d’euros anuals per dur a terme polítiques socials, d’igualtat i d’erradicació de les violències masclistes al Berguedà.

Fins ara, l'ens treballava amb un amb una pròrroga de l’anterior contracte vigent de 2016 a 2019. El nou document defineix el finançament per la prestació de serveis socials que al Berguedà, es gestiona del Consell Comarcal i es fa arribar als ajuntaments a través de convenis. El nou instrument de finançament permetrà ampliar el nombre de serveis i atendre àmbits com el de l’envelliment actiu, especialment important en una comarca amb un dels índexs d’envelliment més importants de Catalunya.

La consellera d’Atenció a les Persones, Salut i Igualtat, Anna Maria Serra, ha indicat que "aquest contracte és sens dubte bona notícia perquè garanteix el finançament d’aquests serveis pels quatre anys vinents i això ens dona estabilitat". Amb tot, hi ha canvis en el finançament d'alguns serveis que fins ara eren finançats al 100% per la Generalitat. A partir d'ara, es canvien les condicions de concertació i es demana cofinançament per part del món local.

El ple també ha aprovat l’acord marc de Feminisme. Fins ara, les activitats relacionades amb aquest àmbit que es presten a través del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), estaven incloses dins del contracte marc general de Serveis Socials. Arran de la creació del departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat s’ha decidit que aquesta àrea tingui un rol propi. A la pràctica, es continuaran prestant els mateixos serveis que fins ara però des d'una entitat pròpia. La novetat és que la comarca disposarà d’un tècnic per fer polítiques LGTBI finançades al 100%.

Igualment, s’ha aprovat un conveni de col·laboració entre el Consell i l’Institut Català de les Dones (ICD) que preveu l'aportació de 117.999 euros per mantenir el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i poder dur a terme polítiques d’igualtat de gènere el període 2022-2025. L’objectiu és erradicar la desigualtat entre dones i homes, i abordar la violència masclista com a expressió màxima d’aquesta desigualtat. El SIAD del Berguedà ha atès un total de 104 dones, 18 infants i ha actuat en 76 casos de violència masclista durant el període de gener a octubre d’aquest 2022.

Abordatge de les violències masclistes
La sessió plenària d’aquest dimecres també ha avalat el nou protocol d’abordatge integral de les violències masclistes al Berguedà. Aquest document revisa i actualitza el pla del 2010. La consellera Anna Maria Serra ha destacat que "ha de ser una eina que estableixi els mecanismes per garantir una intervenció coordinada per assegurar la prevenció, detecció, atenció i recuperació de les dones i els fills i filles que hagin patit violències masclistes".

Ajudes per a entitats
La sessió plenària d’aquest dimecres també donat el vistiplau a les bases que regulen la concessió de subvencions per a projectes i activitats esportives que realitzin les entitats i associacions sense ànim de lucre del Berguedà. Aquestes ajudes no es convocaven des del 2019. En total es donaran 15.000 euros. Les sol·licituds i la documentació requerida en aquestes bases s’hauran de presentar al registre general del Consell Comarcal del Berguedà per via telemàtica a través del portal web.

Adhesió a l’Associació de Municipis del Parc Rural Regional del Pre-Pirineu Català
El ple també ha aprovat inicialment l’adhesió del Consell Comarcal del Berguedà a l’Associació de Municipis del Parc Rural Regional del Pre-Pirineu Català (AMPARPRE) així com els estatuts. El Consell esdevé soci fundador amb Pep Llamas, conseller d'Entorn i Medi Ambient, com a representant de l'ens.