Berga acull unes jornades per reivindicar el passat de «l'Escola de Muntanya»

Tres xerrades i el documental "L'hora dels infants" expliquen la història d'aquest centre que se situava a l'espai que actualment ocupa l'Hotel Berga Park i el Pavelló de Suècia per acollir infants de Barcelona durant la primera part del segle XX

Joan Obiols
20 d'octubre del 2022
Actualitzat a les 15:18h
El regidor d'Educació, Eloi Escútia, durant la presentació
El regidor d'Educació, Eloi Escútia, durant la presentació | Joan Obiols
Berga acull unes jornades que recorden la revolució pedagògica que es va estendre ara fa 100 anys a Catalunya a través de les escoles de colònies d'estiu i les colònies permanents. Aquests centres, repartits en poblacions del país, eren gestionats des de l'Ajuntament de Barcelona i acollien infants de la capital catalana amb problemes de salut causats per la desnutrició i agreujats per la pobresa de les famílies. L'objectiu de l'estada era millorar el seu estat de salut i transmetre'ls els coneixements educatius renovadors que arribaven des d'Europa. Una d'aquestes escoles se situava a Berga, a l'espai que actualment ocupa l'Hotel Berga Park i el Pavelló de Suècia, i es coneixia popularment com "L'Escola de Muntanya de Berga". L'Ajuntament de Berga, Goita Audiovisuals i el Casal Cívic de Berga han sumat mans en l'organització d'un cicle de xerrades i la projecció del documental "L'hora dels infants" per reivindicar aquest passat oblidat.

El director del documental, Eduard Miguel, ha explicat que el projecte de les escoles de colònies d'estiu es va començar a desenvolupar el 1906 perquè els infants més pobres de Barcelona poguessin anar a un municipi de Catalunya on passar un mes durant l'estiu. Amb el pas dels anys, els centres van evolucionar fins a convertir-se en escoles de colònies permanents, que acollien infants durant tot l'any. En el cas de Berga, l'escola de colònies permanent s'estableix a partir dels anys 30, abans ja feia 20 anys que funcionava com a escola de colònies d'estiu.

El centre acollia exclusivament nenes de famílies pobres i obreres de Barcelona, que podien estar-s'hi durant un període màxim de 2 anys o fins que millorés la seva situació familiar. L'Ajuntament de Berga va aconseguir un acord amb l'Ajuntament de Barcelona, qui pagava el centre, perquè l'escola acollís també 15 nenes berguedanes. De totes elles se'n cuidaven un grup de mestres innovadors i potents, que havien viatjat a Europa per conèixer els mètodes educatius renovadors que afloraven. Els docents s'encarregaven d'aplicar i experimentar els nous coneixements amb les nenes, un fet que, a la llarga, portaria nenes a l'escola per influències polítiques.

El documental "L'hora dels infants", que compta amb la col·laboració de diverses entitats, ajuntaments (com el de Berga) i Televisió de Catalunya (TV3), repassa la història d'aquesta xarxa d'escoles amb testimonis de primera mà. El film fa un repàs de tots els centres que es van estendre en diferents municipis del país i dedica una part a l'Escola de Muntanya de Berga amb el testimoni de la berguedana Josefa Tarrés, que va ser alumna del centre durant la República. La direcció del documental també va aconseguir el contacte amb una segona usuària de l'escola, però no apareix al film perquè viu a Marbella.

El director Eduard Miguel explica que la idea de crear aquest documental va néixer a Berga, quan l'autor feia una recerca a l'arxiu de la ciutat i per sorpresa es va trobar una pel·lícula de l'Escola de Muntanya de Berga. Va interessar-se per la seva història i li va cridar l'atenció que fos tan desconeguda entre la població. L'autor lamenta que "tothom recorda que l'actual espai de l'Hotel Berga Park i el Pavelló de Suècia l'ocupava una caserna militar, però pocs saben que abans era l'espai de l'Escola de Muntanya". En aquest sentit, Miguel es va proposar crear un treball que expliqués i recordes el paper d'aquesta classe de centres.

La projecció de "L'hora dels infants" es farà el dissabte, 12 de novembre, a les 18.30 h al Teatre Patronat. La presentació del film anirà acompanyada d'un cicle de xerrades durant les setmanes prèvies que reflexionaran sobre què va suposar la revolució pedagògica de fa 100 anys i quin és el futur de l'educació actual. Eloi Escútia, regidor d'Educació de Berga, ha explicat que les xerrades es faran els dijous 27 d'octubre, 3 i 10 de novembre, al Casal Cívic. Totes les activitats són gratuïtes i obertes a tot tipus de públic.
 




Arxivat a