Els empresaris critiquen a la CUP la modificació de l'IBI i demanen ser escoltats

Membres de l'ACEB denuncien que hi hagi empreses que hagin de pagar un 66% més que el 2014 | Francesc Ribera defensa la mesura per intentar "que pagui qui més té"

Redacció
17 de juny del 2015
Actualitzat a les 19:52h
Una quarantena d'empresaris i comerciants integrats dins l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB) s'han reunit aquest dimarts a la tarda amb membres de l'equip de govern de Berga, així com amb responsables d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Convergència i Unió (CiU) per tractar la darrera modificació de l'Impost de Béns Immobles (IBI) que va aprovar el consistori a finals del 2014. Gràcies a aquesta, l'Ajuntament de Berga recaptava 250.000 euros amb l'augment de l'impost al 10% de béns amb més valor cadastral, mentre que reduïa l'impost per a la resta de tipus.

En aquesta reunió, que s'ha realitzat “amb voluntat constructiva”, segons ha matisat l'ACEB, els empresaris han demanat contenció i equilibri en els impostos, amb una revisió de l'IBI per poder-lo ajustar a la baixa el 2016. En aquest sentit, han lamentat que l'augment s'hagi realitzat sense discriminar la situació econòmica de les empreses i que, en alguns casos, aquesta pujada hagi significat pagar un 66% més. 

Per exemple, han especificat, hi ha una nau al Polígon de la Valldan de 1.500 m2 amb un valor cadastral de 255.000 euros, que el 2014 va pagar uns 1.800 euros en concepte d'IBI. El 2015, per aquest mateix espai, haurà de pagar-ne més de 2.800. Davant d'aquest fet, les empreses han criticat que aquest augment va en contra de la competitivitat i de la capacitat de creació d'ocupació. A més, han lamentat que Berga es trobi, a nivell tributari, al nivell de grans ciutats europees, mentre que els seus serveis municipals “no estan a l'alçada del que demana la ciutadania”. 

Per la seva part, i en representació de l'equip de govern, el regidor de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) Francesc Ribera ha explicat que la voluntat de la modificació de l'ordenança era intentar equiparar que “pagui més qui més té”, amb l'objectiu d'eixugar el deute de l'Ajuntament, que acumula més de 18 milions d'euros. 

En qualsevol cas, els membres de l'ACEB han demanat al nou consistori que fomenti el “diàleg” amb el sector empresarial, mentre que la CUP s'ha ofert a programar reunions periòdiques per tractar les prioritats de les empreses. 
Arxivat a